Bir ramazan klasiği

Bütün gün aç kalmış mideye ilk girenin ılık bir çorba olması önemlidir çünkü...

Haberin Devamı

ÇORBALAR

İster yazın en kavurucu sıcağı olsun, ister kışın en keskin soğuğu, ramazan ayında oruç tutan bir bünyeye en iyi gelen başlangıç sıcak, kıvamlı ve lezzetli bir çorbadır. “Yazın bu sıcağında ne çorbası?” diyenler olacaktır. Aslında inanın öyle değil. Çivi çiviyi söker cinsinden bir mantığı var bu işin. Gelin bir gözden geçirelim...
Çorba bir altlık gibidir, mideyi yemeğe
hazırlar.
Soğuk bir limonatayı lıkır lıkır içtiğinizde midenize kramplar girer. Ama çorbayı yavaş yavaş, ziyadesiyle içersiniz, mideniz düğümlenmez, rahatsızlık vermez.
Besleyicidir, özellikle bizim mutfağın çorbalarındansa. Bizdeki çorbaların genellikle besin değeri yüksektir.
Başlangıçta içilen bir tas çorba doyurucudur, aşırı yemenize ihtiyaç bırakmaz, hatta hafif tıkar bile.
Bu, midenizi rahatsız hissetmeden masadan kalkmanız için önemli.
Gün boyu eksikliği hissedilen
sıvı ihtiyacını karşılar.
Lezzetlidir. Süzme mercimek, ezo gelin, tavuk suyuna şehriye say say bitmeyen çorbalar... İçmek için yukarıdaki maddelere ihtiyaç yok. Lezzetleri ve sofraya kattıkları yeter de artar bile.

Haberin Devamı

Haftanın tarifleri

Dövme çorbası

Ne lazım? 1 bardak aşurelik buğday, yarım tavuk göğsü, yarım bardak nohut, 1 bardak yoğurt, 1 yumurta, 1 çorba kaşığı un, 2 diş sarmısak, 1 çorba kaşığı tereyağ, birer tatlı kaşığı nane ve kırmızı biber, 5-6 bardak su, tuz-karabiber.
Nasıl yapılır? Aşurelik buğdayı ve nohutu akşamdan ıslatın. Bir tencerede (tercihan düdüklüde) tavuk göğsü, dövme ve nohutu 5-6 bardak suyla pişirin. Piştikten sonra tavuk göğsünü içinden alıp iyice didikleyin.Yoğurt, yumurta ve unu ayrı bir kâsede çırpın. Bu karışımı çorbanın içine ilave edin ve kıvam alana dek kısık ateşte pişirin. Pişince içine 2 diş dövülmüş sarmısağı ilave edip altını kapatın. Tavuk göğsüne tuz ve karabiber ekleyip karıştırın. Tereyağını tavada kızdırıp üzerine nane ve kırmızıbiberi ekleyin. Çorbanın üzerine gezdirerek sıcak servis edin.

Buğday çorbası

Ne lazım? 1 bardak aşurelik buğday, yarım bardak haşlanmış mısır, 7-8 bardak tavuk suyu, 2-3 avuç didilmiş tavuk eti, tuz-karabiber, 1 yemek kaşığı un, 1 bardak yoğurt, 2 yumurta, 2 yemek kaşığı tereyağı, birer çay kaşığı nane ve toz kırmızı biber.
Nasıl yapılır? Buğdayı geceden ıslatın. Ertesi gün biraz yumuşayıncaya kadar haşlayın. Geniş bir tencerede tavuk suyunu kaynatın. Mısırları ve buğdayı ilave ederek pişmeye bırakın. Tavuk etlerini elinizle didin. Kaynayan çorbaya ilave edin. Tuz ve karabiberle baharatlandırın ve biraz daha kaynamaya bırakın. Bu arada yoğurdu, yumurta sarılarını ve unu bir kâsede çırparak terbiyeyi hazırlayın. Gerekirse kıvam için bir miktar su ekleyin. Kaynayan çorbadan biraz koyarak ılınmasını sağlayın. Devamlı karıştırarak çorbaya ekleyin. Tavada 2 yemek kaşığı tereyağını eritin. Nane ve kırmızı biberi ekleyip kızdırın. Servis kâsesine aldığınız çorbanın üzerine gezdirerek servis edin.

Haberin Devamı

Yeşil mercimek çorbası

Ne lazım? 1 yarım su bardağı yeşil mercimek, yarım çay bardağı arpa şehriye, 5 su bardağı su, 1 orta boy kuru soğan, 1 tatlı kaşığı tereyağı, 50 gram dana kıyması, birer çay kaşığı domates salçası, tuz ve karabiber.
Sos için: 1 çorba kaşığı tereyağı ve 1 tatlı kaşığı toz kırmızıbiber.
Nasıl yapılır? Ayıklanmış yeşil mercimeği akşamdan soğuk suya basın. Ertesi gün yıkayıp süzün. Bir tencereye suyu ve mercimeği koyup ağır ateşte pişirin. Mercimeklerin yumuşamasına yakın arpa şehriyeyi ilave edin. Yaklaşık 10-15 dakika daha pişirin. Bu arada soğanı küçük küpler halinde doğrayın. Yağı bir tavada kızdırın ve soğanları koyup pembeleştirin. İçine kıymayı da boşaltın ve kavurun. Sonra salçayı ekleyip biraz daha karıştırın. Kıymayı çorbanın içine ilave edin. Tuz ve karabiberini de koyup ağır ateşte 10 dakika daha kaynatın. Ayrı bir kapta tereyağını eritin. İçine kırmızıbiberi koyup karıştırın. Servis yaparken çorbanın üzerinde gezdirin.

Haberin Devamı

#yemekpornosu
Jamie Oliver’ın
‘üstadım’ dediği şef

Dünyaca ünlü şef, televizyon yıldızı, lokantalar zinciri sahibi Jamie Oliver’ın arkasındaki güç Gennaro Contaldo. Gennaro aynı zamanda Jamie’nin henüz üne kavuşmadığı yıllarda, şef olmak için kat ettiği yolları kuran adam, onun eski şefi. Yiğidi öldür, hakkını yeme derler ya Jamie de hiç unutmadı Gennaro’yu. Kimi zaman kendi şovlarında, kimi zaman sosyal hayatında en yakın dostu, mentörü, yemekle ilişkisinde ayak izlerini izlediği kişi olarak konumlandırdı.
Gennaro’yu bu günlerde televizyonda ‘Two Greedy Italians’ isimli yemek şovunda Carluccio’s’ların sahibi Antonio ile izleyebilirsiniz. Sosyal medyada bu haftaki paylaşımım ilerlemiş yaşına rağmen, Gennaro’nun nasıl dur durak bilmeden çalıştığına dair. Gennaro, Jamie’nin yeni her lokantasında bir süre vakit geçirip ekibi eğitiyor, tariflerdeki püf noktaları üzerine bilgiler veriyor ve yemek tutkusunun bir kısmını onlara geçirmeye çalışıyor.
Instagram’da Greenwich’teki ‘Jamie’s Italian’ lokantasındaki eğitimden birkaç kare paylaştı. Oradaki genç şefler için böyle bir ustadan kısa da olsa bir eğitim almak oldukça keyifli olsa gerek.

Yazarın Tüm Yazıları