Bir eli yağda bir eli balda

İzmir merkezli, ‘Ege’ markalı bal ve zeytinyağı üreticisi Ege NKM Gıda San. ve Tic. A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Nedim Kalpaklıoğlu, iş dışı yaşamını Sıradışı’yla paylaştı. 25 çeşit bal üreten ve Türkiye’nin yanı sıra 32 ülkeye ihraç eden Kalpaklıoğlu, “Dünyanın en büyük bal ihracatçısı Çin’e bile satıyoruz. Hem de bunu markamızla yapıyoruz. Bundan daha büyük mutluluk yok” diyor.

Haberin Devamı

GÜNE BAŞLANGIÇ
Saat 7.10 gibi ayaktayım
· Genelde 23.30-24.00 gibi yatarım. Saat 07.10’da da kalkarım.
· İşe gitmek için 07.45-08.00 gibi evden çıkarım.
· Aradaki sürede önce yatak odamdaki televizyondan 1-2 haber kanalına bakar, geceden sabaha bir şey olmuş mu diye bakarım. Sonra kişisel bakımını yapar, kahvaltımı eder, mutlaka iki gazete okurum.

OTOMOBİL
Marka bağımlılığım var
· İlk arabam Amerika’da okurken aldığım ikinci el 1976 model Opel Rekord’du.
· Şu an 2006 model BMW X5’im var.
· Genelde kendim kullanırım. Çok büyük de keyif alırım. Direksiyon başına geçtiğimde cep telefonumu kapatırım, 30-60 dakikalığına da olsa kendime zaman ayırırım. Hafif bir de müzik açıp gün içindeki stresten uzaklaşır, kafamı boşaltırım. Otomobil kullanmak aynı zamanda bir keşif benim için. Hafta sonları arabama atlar, Ege Bölgesi’ni dolaşır, yeni yerler keşfederim.
· Trafikte çok sakin olduğumu söyleyemem ama kurallara harfiyen uyarım. Sıkışıklık nedeniyle yolda geçen boş zamana çok acıyorum.
· Alacağım otomobilin öncelikle güvenli olmasına dikkat ederim. Emniyetli olsun isterim. İkinci olarak kendi sınıfında ekonomik olmasına özen gösteririm. Sonra görünümüne bakarım. Bir de marka bağımlılığım var.

Haberin Devamı

HOBİ
En büyük hobim deniz
· Üç yıl öncesine kadar motorlu teknem vardı, şimdi ‘Bilge’ adlı yelkenim var. Kızımın adı. Geç yakaladığım bir hobi ama iyi ki de yakalamışım. Çok keyifli. Yazın hafta sonları yapıyorum. Bodrum, Marmaris, Kos, Kalimnos, Leros’a gidiyorum. Ders aldım ama daha da ilerletmeyi düşünüyorum. Yarışlara girmeyi de hedefliyorum. Bir de uzun yol planım var. İlk etapta Cebelitarık’a kadar gitmeyi arzuluyorum.
· Balığa da meraklıyım. Yıllarca çıktım, güzel de balık yakaladım. Hala da yapmaya çalışıyorum ama artık sadece paraketaya gidiyorum.
· Denizcilikle ilgili objeler de biriktiriyorum. Fırsat buldukça Aliağa’ya gidip, gemi söküm tesislerini ziyaret eder, lamba, fener gibi aksesuvarlar alırım. Bunlardan biri de ofisimde. Sonradan, Çeçenler’in kaçırdığı Avrasya Feribotu’na ait olduğunu öğrendim üç kapaklı bir lomboz (gemi penceresi).
· Fotoğrafçılık da ilgi alanlarım arasında. Yeni bir makine aldım. Gençliğimdeki merakımı yeniden canlandırdım. Hafta sonları doğaya çıkıyorum. Bol bol çekim yapıyorum. Kendimi geliştirmeye çalışıyorum. Anı yakalamak benim için önemli.
· Resime meraklıyım, hafta sonları olabildiğince sergileri dolaşıyorum.
· Kitap okumaktan keyif alıyorum. Tercihim otobiyografi, tarih ve şiir.
· Müzikte tercihim caz. Her ortamda dinlemeye çalışırım, konserlerine de kaçırmam. Eski bir pikabım ve plaklarım var.
· Haftada bir gün sinemaya, bir gün de tiyatroya giderim. Bale, operayı da severim. Mümkün olduğunca gitmeye çalışırım.

Haberin Devamı

TOPLANTI
Sabahtan öğlene kadar
· Her pazartesi koordinasyon toplantımız var. Sabah başlar, öğlene kadar sürer. Haftanın bir günü de satış-pazarlama için bir araya geliriz. Bir odaya kapanıp saatlerce saatlerce her konuyu detaylı şekilde konuşuruz.
· Birim başlarına her türlü yetkiyi vermekle birlikte üretim ve kaliteyle bizzat kendim ilgilenirim. Hammaddeyi kendim alırım. Tatmadığım, bakmadığım, fiziksel-kimyasal analizini yaptırıp öğrenmediğim hiçbir şeyi satın almam. Bu görevi en azından şimdilik kimseye devretmeyi de düşünmüyorum. Ar-Ge’ye de önem veriyorum. Laboratuvarımızda hep yeni tatlar için çalışıyoruz.

KARİYER
Hep sanayici olmak istedim
· Çocukken sanayici ve pilot olmak isterdim. Allah kısmet etti, ilkini başardım. İkincisi için kararlıyım en kısa zamanda uçuş dersi alacağım.
· ABD’de endüstri ve sistem mühendisliği eğitimi aldım. Üzerine de işletme mastırı yaptım. Niyetim ABD’de çalışıp Türkiye’de iş yapmaktı. Ne mutlu ki bugün Türkiye’de çalışıp ABD’yle iş yapıyorum.
· Üniversiteyi bursla okudum. 1981’de Türkiye’ye döndüğümde devlete borcumu ödemek için Ankara’da Etibank Proje Etüd Daire Başkanlığı’nda çalışmaya başladım. Bir süre sonra özel sektöre geçmek istedim. Üçü büyük ildeki üç büyük holdingten teklif geldi. Tercihimi İzmir’den yana kullandım.
· Yaşar Holding’te dönemin icra kurulu başkanı Ali Nail Kubalı’nın asistanı olarak işe başladım. Kiramı ve burs taksidimi ödeyip, diğer ihtiyaçlarımı karşılayacak kadar bir para istediğimi hatırlıyorum.
· İyi ki de Yaşar Holding’e girmişim. Türkiye’nin en önemli kuruluşlarından birinde işe başlayıp ilerleme fırsatı buldum. Tuborg ve Yaşar Dış Ticaret’te genel müdür yardımcılığı yaptım. Koordinatörlük, grup başkan yardımcılığı görevlerinde bulundum. En üst makamlara kadar çıktım.
· 1996’da, ideallerim doğrultusunda kendi işimi yapmak için holdingten ayrıldım. O günden beri yoluma ‘Ege’ markalı bal ve zeytinyağı üretimi yapıp 32 ülkeye ihracat yapan Ege NKM Yönetim Kurulu Başkanı olarak devam ediyorum. İyi ki de ideallerimin peşinde koşmuşum, koşmayı da sürdüreceğim.

Haberin Devamı

BESLENME
Balsız kahvaltı etmem
· Kahvaltısız sokağa adım atmam. Az veya çok mutlaka bir şeyler yerim. Öyle yetiştirildim. Klasik olanı tercih ederim. Ancak, beyaz peynir ve bal vazgeçilmezimdir. Çaycıyımdır. Kışın taze sıkılmış meyve suyu da içerim.
· Öğlenleri genelde fabrikada yiyorum. Diyet tercih ediyorum. Dolayısıyla tavuk, domates, salatalık, çorba...
· Akşamları mönüm deniz ürünleri ağırlıklıdır. Haftada 2-3 gün balık, kalamar, ahtapot tüketmeye çalışıyorum. Bu üçlüyü tek başıma yemem, sofrada mutlaka biri olur. Diğer günlere gelince... Bir gün kırmızı et, diğer günler ise evde pişen tencere yemekleri. Dışarıda balık hariç bir şey yemem.
· Ara öğünüm yoktur. Ancak, asistanım bir şeyler getirirse atıştırırım.
· Yemek seçerim. En sevdiğim etli baymadır. Karnabaharı ise çocukluğumdan beri sevmedim.
· Mutfağa da girerim. İyi salata yaparım. Özveriyle hazırladığım için güzel olur. Bol baharatlı köftem, karnıyarığım ve yoğurdum da lezizdir.
· Türk, Çin ve Japon mutfaklarından hoşlanırım.

Haberin Devamı

MEKAN
İstanbul’da seçenek çok
· İzmir’de; Deniz, Balıkçı Hasan, Veli Usta, La Cigale, Cevat’ın Yeri, Yengeç, Köşebaşı, Tavacı Recep Usta.
· İstanbul’da; 360, Leb-i Derya, Vogue, Delicatessen. Her gittiğimde yeni yerler keşfediyorum.
· Yurtdışında; genelde o ülkenin yerel lezzetlerini tercih ederim. Farklı tatlar denemek hoşuma gider. Gittiğim mekanı beğenirsem not alır, bir başka ziyaretimde uğramaya çalışırım.
· Bir mekanda kalite, servis, ambiyansa dikkat ederim.

SPOR
Spor hayatımın parçası
· Spor benim hayatımın bir parçası. Yemek-içmek gibi. Sporsuz yapamam. İyi ki yaşamına sokmuşum. Sağlığım yerinde. Herkese de tavsiye ediyorum.
· Uzun yıllar Fuar’da koştum, son 10 senedir Mavişehir’deki Sports International’a devam ediyorum. Haftada 1-2 kez gidiyorum,  özel hazırlanan 1.5-2 saatlik programı uyguluyorum.
· Geçmişte voleybol, tenis, futbolla ilgilendim. Basketbol oynamayı da çok isterdim.
· İzmir’de, uzun yıllar yöneticilik yaptığım Karşıyaka’yı tutuyorum. Üç büyüklerde de Beşiktaş’ı... Dünyanın öbür ucunda olsam bile her ikisinin de o haftaki maçlarını merak eder, arar, sorar mutlaka öğrenirim.

Haberin Devamı

TATİL
Hedefim 2 hafta çıkmak
· Yılda bir kez çıkarım. Genelde ağustos olur. Ege’de geçiririm. Deniz, yelken keyfi yaparım. Zamanım elverdiğince Türkiye’yi de dolaşırım.
· Önümüzdeki süreçte bu bir haftayı iki haftaya çıkarıp ülkemde görmediğim yer sayısını azaltıp kendime daha çok dinlenme fırsatı yaratmayı planlıyorum.
· İşimin gereği yıl boyunca dünyanın çeşitli köşelerindeki fuarları dolaşıyorum. Bugüne kadar 32 ülkeye gittim. Bir gün önceden orada olup tarihi ve doğal güzelliklerini de keşfediyorum. Bu yüzden o bir haftalık tatilde yurtdışına çıkmıyorum.

TEKNOLOJİ
Sosyal medyada ben de varım
· Yakından takip ederim. Her zaman en son teknolojiyi kullanırım.
· Hem Facebook hem de Twitter hesabım var. Facebook’u genelde okul arkadaşlarımı bulmak için kullanıyorum. Twitter’da yazmaya, çektiğim fotoğrafları paylaşmaya da başladım. Bir noktaya gelmek istiyorum.


SEVİMLİ DOSTLAR
Kedi, köpek, kuş besledim
· Hayvan sevmeyenin insan da sevemeyeceğine inanıyorum.
· Bir dönem evde kedi, köpek ve kuş besledim. Şimdi sadece fabrikada var.

KARİYER
Hep sanayici olmak istedim
· Çocukken sanayici ve pilot olmak isterdim. Allah kısmet etti, ilkini başardım. İkincisi için kararlıyım en kısa zamanda uçuş dersi alacağım.
· ABD’de endüstri ve sistem mühendisliği eğitimi aldım. Üzerine de işletme mastırı yaptım. Niyetim ABD’de çalışıp Türkiye’de iş yapmaktı. Ne mutlu ki bugün Türkiye’de çalışıp ABD’yle iş yapıyorum.
· Üniversiteyi bursla okudum. 1981’de Türkiye’ye döndüğümde devlete borcumu ödemek için Ankara’da Etibank Proje Etüd Daire Başkanlığı’nda çalışmaya başladım. Bir süre sonra özel sektöre geçmek istedim. Üçü büyük ildeki üç büyük holdingten teklif geldi. Tercihimi İzmir’den yana kullandım.
· Yaşar Holding’te dönemin icra kurulu başkanı Ali Nail Kubalı’nın asistanı olarak işe başladım. Kiramı ve burs taksidimi ödeyip, diğer ihtiyaçlarımı karşılayacak kadar bir para istediğimi hatırlıyorum.
· İyi ki de Yaşar Holding’e girmişim. Türkiye’nin en önemli kuruluşlarından birinde işe başlayıp ilerleme fırsatı buldum. Tuborg ve Yaşar Dış Ticaret’te genel müdür yardımcılığı yaptım. Koordinatörlük, grup başkan yardımcılığı görevlerinde bulundum. En üst makamlara kadar çıktım.
· 1996’da, ideallerim doğrultusunda kendi işimi yapmak için holdingten ayrıldım. O günden beri yoluma ‘Ege’ markalı bal ve zeytinyağı üretimi yapıp 32 ülkeye ihracat yapan Ege NKM Yönetim Kurulu Başkanı olarak devam ediyorum. İyi ki de ideallerimin peşinde koşmuşum, koşmayı da sürdüreceğim.

TOPLANTI
Sabahtan öğlene kadar
· Her pazartesi koordinasyon toplantımız var. Sabah başlar, öğlene kadar sürer. Haftanın bir günü de satış-pazarlama için bir araya geliriz. Bir odaya kapanıp saatlerce saatlerce her konuyu detaylı şekilde konuşuruz.
· Birim başlarına her türlü yetkiyi vermekle birlikte üretim ve kaliteyle bizzat kendim ilgilenirim. Hammaddeyi kendim alırım. Tatmadığım, bakmadığım, fiziksel-kimyasal analizini yaptırıp öğrenmediğim hiçbir şeyi satın almam. Bu görevi en azından şimdilik kimseye devretmeyi de düşünmüyorum. Ar-Ge’ye de önem veriyorum. Laboratuvarımızda hep yeni tatlar için çalışıyoruz.

HAYAT FELSEFESİ
İdeallerin uğruna sonuna kadar git.

 

 

 

 

Yazarın Tüm Yazıları