Bilişim STK’ları AKP’nin güdümünde

Geçen sayıda başta TBD olmak üzere bilişim STK’larının iktidarın güdümüne girdiklerini yazmıştım.

Bilişim STK’ları sansürcü İnternet yasasına muhalefet etmek yerine, aynı yasa tarafından kurulan Ulaştırma Bakanlığı’na bağlı İnternet Kurulu’na üye olmayı kabul ederek iktidar yanaşmalığına soyunuyorlardı.

Açıkça söylemek gerekirse TBD hariç diğer bilişim STK’larının bir açıklamada bulunarak, İnternet Kurulu üyeliğini kabul etmediklerini ve sansürcü İnternet yasasına karşı olduklarını deklare etmelerini bekliyordum. TBD’den beklemiyordum, çünkü TBD Başkanı Turhan Menteş kurula üye olmakla da kalmamış, kendisine sunulan başkanlık koltuğuna güle oynaya oturmuştu.

Bu sayımızda sansürcü yasanın İnternet Kurulu’na üye atanmayı kabul eden bilişim STK’larının görüşlerine de yer vermek istedik. Bu STK’lardan TBD, TBV ve TÜTED’i aradık, görüşlerini istedik.

TÜTED’den TÜTED Müdürü imzalı kısa bir cevap aldık: "Mailinizde bahsi geçen konu ile ilgili yorum yapmamaya karar verilmiştir."

Mail kim tanımıyoruz, bizde böyle biri yok ama herhalde e.posta mesajımızı kastediyorlar diye düşündük ve sorumuzu yanıtlamayacakları anlamını çıkardık. Cevabın başkan tarafından değil müdür tarafından yazılmasını ise müdür bu, buna konuş zihniyetine verdik.

TBD ve TBV ise aynı ağızdan cevap verdiler. Meğer kendi aralarında bir toplantı yapıp, karar almışlar. Gayrımeşru Bilişim STK’ları Monopolü’nün kararına göre TBD ve TBV’den aldığımız ortak cevap da, bu konuda konuşmayacakları, yaptıklarının kamuoyunca zaten bilindiği yönünde oldu. Bugüne kadar sizi en çok kim anlatıyordu kamuoyuna, iktidarla olan hoşbeşinize gelince mi bu suskunluk diye üstelemedik.

Sansürcü İnternet yasasının kurduğu bir kurulda başkan olmanın verdiği utancı hiçbir şey temizleyemez ama kurula üye olmayı kabul eden diğer STK'lardan en azından bu sansürcü yasaya şiddetle karşı olduklarını, kurul üyeliğini de sadece ve sadece bu yasayı değiştirmek ve kendi kendilerini lağvetmek amacıyla kabul ettiklerini ortak bir açıklamayla duyurmalarını beklerdik. Bunu yapmadıkları sürece sansürcü yasanın işbirlikçileri apoleti omuzlarında asılı duracaktır.
Yazarın Tüm Yazıları