Beslenmenin de modası var

Gerçekten, beslenme de tıpkı giyim kuşam, ev dekorasyonu gibi modadan nasibini alıyor.

Özellikle reklamlar, sunum şekilleri ve tanıtım kampanyaları gibi etkinliklerle o yıl ne tür yemeklerin moda olacağını öğreniyoruz. Halbuki, yüzyıllar boyunca sadece karnımızı doyurmak için yemek yedik. Tabii ki damak tadına çok düşkün olan biz Türkler, çeşitli yemek ve tatlı seçenekleriyle müthiş zengin bir mutfak kültürü de oluşturmuşuz. Ancak son yıllarda sağlıklı beslenmek için yemeğe başladık. Daha sonra da dengeli beslenme modası çıktı ortaya. Şimdi de tüm dünyayı, "anti-aging" dedikleri yaşlanmayı önleyici ya da sağlıklı yaşlanmak için beslenme modası çıktı. Sağlıklı yaşlanmak için haftada iki kez balık yemenin önemi sıkça vurgulanıyor. Fındık, ceviz, kayısı, yemenin ve bol su içmenin faydası da anlatılıyor. Eğer çikolatadan vazgeçemiyorsanız, uzmanların uyarısını dikkate alıp az miktarda siyah çikolata yemeniz gerekiyor. Kahve yerine çay içmek de bu önlemlerden biri. Böylece, ileri yaşlara en az hasar ve kayıpla gelip hayatı mutlu ve iyi bir şekilde sürdürebilmenin püf noktaları da anlatılmış oluyor.

Havuç dolması

6 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi 35 dakika

Malzeme listesi

5 adet kalın ve uzun havuç

250 gr orta yağlı kıyma

1 adet orta boy kuru soğan

4 yemek kaşığı pirinç

2 demet dereotu

1 çay kaşığı tuz, karabiber

5 yemek kaşığı zeytinyağı

3 su bardağı ılık su

1 adet limonun suyu

1 çay ksşığı un

 Havuçları kazıdıktan sonra ortadan ikiye bölün. Dolma oyacağı yardımıyla içlerini derin bir şekilde oyun. Harcı hazırlamak için; kıyma, incecik doğradığınız soğanları derin bir kaba aktarın. Yıkayıp süzdüğünüz pirinç ve incecik kıydığınız dereotunu ekleyin. Tuz ve karabiberi serpip 3-4 dakika yoğurun. Oyulmuş havuçların içine dolma harcını bastırarak doldurun. Dolmaları, büyük boy bir tencereye yatırarak dizin ve orta ısılı ateşe oturtun. Üzerlerine zeytinyağını gezdirip 5 dakika kadar pişirin. Terbiye sosunu hazırlamak için; limon suyu ve unu çukur bir kaba aktarıp çatalla iyice çırpın. Üzerine ılık suyu ilave edip, karıştırın. Hazırladığınız sosu dolmaların üzerine gezdirin. Orta ısılı ateşte, suyu kaynayıncaya kadar pişirin. Kaynamaya başlayınca, ocağın altını kısıp tencerenin kapağını kapatın. Havuçlar iyice yumuşayıncaya kadar pişirip ocaktan alın. Sıcak sıcak servis yapın.

Yoğurtlu ıspanak salatası

4 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi 15 dakika

Malzeme listesi

1 demet ıspanak

2 su bardağı yoğurt

3 diş dövülmüş sarımsak

1 çay kaşığı pul biber, tuz

3 yemek kaşığı zeytinyağı

 Ispanakları ayıklayıp, bol suda birkaç sefer yıkayıp suyunu süzdürün. Doğrayıp, kaynayan tuzlu suyun içinde 10 dakika kadar haşladıktan sonra, süzüp servis tabağına alın. Dövülmüş sarmısakları yoğurt ile karıştırıp, ıspanakların üzerine yaydıktan sonra üzerine kırmızı pul biber serpin. Zeytinyağını da yoğurdun üzerine gezdirerek servis yapın.
Yazarın Tüm Yazıları