Bayramda sel baskınlarına dikkat

Bugün Marmara’da, yarın Doğu Anadolu ve Güneydoğu’da, pazar günü Doğu Akdeniz ile Güneydoğu’da aşırı yağışlar bekleniyor.

Aşırı yağış su baskınlarının da ötesinde problemlere yol açabilir. Bayrama üç gün kala aşırı yağış, yıldırım ve gök gürültüleri olacak. Seyahate çıkacaklara araçlarının bakımını yaptırmadan, özellikle de lastiklerin durumunu kontrol ettirmeden yola çıkmamalarını öneriyoruz. Trafik kurallarına muhakkak uyun, çünkü meteorolojik koşullar sıkıntı oluşturabilir.

Bayrama az kaldı. Hazırlıklar tamam mı? Biz her Gaziantepli aile gibi "yuvalamalar" yuvarladık. Ramazan Bayramı’nın ilk gününde Gaziantep’de yuvarlama, yani nohut büyüklüğündeki köfteler, yenir. Bunlar bayram için evde yaptığımız hazırlıklar.

Peki bayrama meteorolojik olarak nasıl hazırlanacağız? Bayrama son üç gün kala aşırı yağışlar, yıldırımlar, gök gürültüleri beklendiğini hatırlatalım.

Bugün Marmara’da, yarın Doğu Anadolu ve Güneydoğu’da, pazar günü Doğu Akdeniz ile Güneydoğu’da aşırı yağışlar bekleniyor. Aşırı yağış su baskınlarının da ötesinde problemlere yol açabilir. Hatta pek çok merkezde ufak çaplı sele dahi dönüşebilir. Buradan herkesin her türlü önlemi alması gerektiğini söyleyelim. Meteorolojik koşulların da olumsuz etkisi mutlaka göz önünde bulundurulmalı.

Özellikle yaşlılar aşırı yağışı gördüklerinde mümkün mertebe dışarı çıkmamaya çalışsınlar. Anne babaların da çocuklarını aşırı yağışlı günlerde evde tutmalarında yarar var. Zira suya kapılarak meydana gelen can kayıplarının sayısı hiç de az değil.

Yağışlara gök gürültüleri ve yıldırımlar da eşlik edecek. Yağış anında ağaç altlarına sığınmayın ve yükseltilerden uzak durun. Eğer etrafınızda şimşekler çakıyor ve yıldırımlar düşüyorsa arabanızdan dışarıya çıkmayın. Tabii bu öneri yıldırım için geçerli, yoksa sel için aynı şey geçerli değil.

Sözün özü: Bayram tatilinin başlangıcı ve bitimindeki haftasonlarında hava iyi değil. Hatta bu haftasonu pek çok merkezde sel ihtimali var. Bayram süresince de hava fena görünmüyor. Tabii bu uzun vadeli bir öngörü değişim olabilir, bültenlerimizi takip etmeyi ihmal etmeyin. Şimdiden bayramınızı da kutluyorum.

ALTERNATİF TOPLUTAŞIMA ARACI

Kentlerin en büyük kirlenme sebebi "Çizgisel Kirletici Kaynaklar"dır. Yoğun trafiğin olduğu hatlara "çizgisel kirletici kaynağı" deniliyor ve hem sağlığı, hem de lokal ve global iklimi bozuyorlar. Buna mani olmak ve trafiği rahatlatmak için toplu taşımaya yönelmemizi öneriyorum. İstanbul’da alternatif toplu taşıma aracı METROBÜS’ün yanı sıra dünyanın kullandığı AIRTRAIN kullanılmalı. Bunun için ne kilometrelerce yol (E5) genişletilmesi, ne de ekstra yol yapılması gerekiyor. Tek bir yol yapılıyor ve halihazırda kullanılan yolun üzerine çıkma yapılarak ray döşeniyor. Ayrıca fosil yakıt kullanılmadığı çevreci bir yöntem. Maliyetlerini düşürmek için de tren yerine tramvay yapılabilir.
Yazarın Tüm Yazıları