Bayramda çok yemeyin

Bayramlar gibi coşku ve mutlulukla kutladığımız özel günlerde kalori hesabı yapmak zorlaşır. Yşte sizi bayram sofralarına ve ikramlarına psikolojik olarak hazırlayacak birkaç öneri...

Haberin Devamı

Bayramda gündelik beslenme programınızın dışında fazladan kaç kalori alabileceğinizi belirleyebilirsiniz. Sizin planlarınıza rağmen yemeniz konusunda ısrarcı bir tutum sergileyenler olursa, kendi kendinize şu soruyu sorun: Bu planladığım bir durum mu, değil mi? Eğer planınızı bozmanız gerekecekse, kibar ama kararlı biçimde reddedin.
Size zorlayıcı biçimde ısrarla ikram edilen çikolata, şeker gibi kalorisi bol yiyecekleri o anda reddedemiyorsanız kabul edip, oradan ayrıldıktan sonra başkalarına ikram edebilirsiniz.
Bulunduğunuz ortamda, yemeklere odaklanmak yerine, etrafınızdaki kişilerle farklı sohbet konuları açın.
Her şeyi sınırsızca yiyememeyi “mahrum kalmak” olarak değil, sizi “daha ince ve formda biri olmaya yaklaştıran bir adım” olarak düşünün.
Unutmayın ki, gün sonunda aşırı yemekten ötürü suçluluk duymak yerine, sizi zorlayan durumlarla başarılı bir şekilde baş etiğinizi hatırlayarak, kendinizle gurur da duyabilirsiniz. Seçim sizin...

Haberin Devamı

Kurbanın hangi kısmında ne kadar kalori var

Kurban Bayramı’nda her sene uyarılar yapılır. Özellikle kalp rahatsızlığı olanların çok dikkat etmesi gereken bir dönem olduğunu hepimiz biliyoruz. Peki, kurbanın hangi kısmından ne kadar kalori ve kolesterol alıyoruz? Yşte kısaca bilgi...

Besin             Miktar   Enerji   Kolesterol
PY?MY? GRAMAJLAR
Koyun beyin 100 g 127.2 kca   2179.0 mg
Koyunkaraciğer 100 g 135.0 kca     292.0 mg
Koyun dalak 100 g 113.3 kcal     294.0 mg
Koyun işkembe 100 g 124.3 kcal  191.0 mg
Kırmızı et 100 g  201.0 kcal     76.0 mg
Saç kavurması 100 g 146.7 kcal       43.0 mg
Sebzeli et sote 100 g 109.2 kca        24.0 mg

Ayrıca sevenler için minik bir uyarı daha yapalım; 1 küçük parça kuyruk yağı 40 kaloridir ve bununla birlikte 5.0 mg kolesterol içerir.

Çocukların kilolarına dikkat

 Çocuklar özellikle, akranlarının onları nasıl gördüğü ve onlara nasıl davrandığı konusunda hassastır ve fazla kilo alay ve dışlanmayı beraberinde getirebilir. Obez çocuklardan yaşam kalitelerini puanlamaları istendi; sonuçta onların yaşam kalitelerini kanser nedeniyle kemoterapi gören çocuklar kadar düşük seviyede değerlendirme eğiliminde oldukları görüldü. Bu, çocuklar için dayanması çok zor bir çile.
Ancak aşırı kilolu olmak psikolojik zararın ötesinde sağlıkla ilgili ciddi sonuçları da taşır. Yetişkinlik döneminde obezlik ile diyabet, yüksek tansiyon, tıkanmış damarlar, kalp hastalıkları ve kalp krizi, felç, artrit (eklem hastalığı), bazı kanserler, kısırlık, astım ve uyku apnesi (uykuda solunum durması) gibi uyku bozukluklarının daha sık görülmesi bağlantılıdır.
Aşırı kilolu çocukların obez yetişkinler olma olasılıkları daha fazla olduğundan, çocukluk dönemindeki kiloları onları yetişkinlik döneminde hastalık ve daha kısa bir yaşam riskiyle karşı karşıya bırakabilir.

Bayram sonrası diyete dönüş

Haberin Devamı

Bu sorunuza ayrıntılı cevap verebilmek için kaç kalorilik ve nasıl bir diyet yapıyorsunuz bilmem gerekiyor. Ayrıca ne zamandır diyet yapıyorsunuz bu da benim için önemli. Peki ne önemi var? Eğer aylardır diyet programını sürdürüyorsanız bu bayramı biraz daha rahat geçirebilirsiniz.
Büyük kısıtlamalar yapmak yerine bayram boyunca size sunulan yemeklerin tadına bakarak kendinizi ödüllendirebilirisiniz. .
Eğer daha işin başındaysanız kendinize sadece ilk gün izin verin, tabii ki kalori hesabı yaparak. Mönüde tatlı varsa diyetinizdeki karbonhidrat ve yağ içeren yiyeceklerinizden azaltarak tatlınızı yiyebilir ve kilo kaybının sürmesi için bayramda bol bol yürüyüş yapabilirsiniz.
Bayram tatilinde sevdiklerinizle güzel yürüyüşler yapmayı da ihmal etmeyin.

Haberin Devamı

Kurban etini saklarken nelere dikkat etmeliyiz

? Etin yağlı kısımları ayrılarak parçalanmalıdır. Kesilen kurban eti mutlaka buzdolabında 1 gün bekletilmelidir.
? Etler, büyük parçalar şeklinde değil kıymalık, kuşbaşılık, pirzola, biftek ve bonfilelik olarak ayrılmalı, günlük pişirilecek miktarlara bölünmeli ve buzdolabı poşetine veya yağlı kağıda sarılarak buzdolabının buzluk kısmında veya derin dondurucuda saklanmalıdır.
? Etlerin dondurulduktan sonra tekrar çözdürülmesi bazı mikroorganizmaların kolayca üremesine neden olabilir. Sağlık açısından riskli bu durumdan korunmak için buzlukta saklanan etler buzluktan çıkartılınca yemek içinde tamamen kullanılacak miktarlarda parçalara ayrılarak buzluğa konulmalı, çözdürülen et hemen pişirilmeli, tekrar dondurulmamalıdır.
? Çözdürülmek istenen etin, oda ısısında açıkta bırakılacak şekilde değil, yine buzdolabında çözünmesi sağlanmalıdır. Derin dondurucuda saklanan etin, buzdolabının sebzelik kısmının üstüne konularak çözünmesi beklenmelidir. Çabuk çözünmesi amacıyla uygulanan kalorifer, soba üzerinde çözdürme, oda sıcaklığında bekletme yöntemlerinden sakının.

Kurban Bayramı’nda beslenme

Haberin Devamı

Yeni kesilmiş hayvanların etlerindeki sertlik, hem pişirmede hem de sindirimde zorluğa yol açtığı için özellikle mide-bağırsak hastalığı olanlar kurban etlerini hemen tüketmemeye özen göstermelidir. Kurban eti, buzdolabında bir gün bekletildikten sonra haşlama, ızgara veya fırında pişirme yöntemleri tercih edilerek tüketilmelidir.
? Yağlı etlerin doymuş yağ ve kolesterol içeriği daha yüksek olduğu için kalp-damar, diyabet ve yüksek tansiyon hastaları, Kurban Bayramı’nda yağsız veya az yağlı etleri tercih etmeli; aşırı et tüketmemelidir. Özellikle tedavi planları içinde uyguladıkları bir diyet programı varsa uygulamaya devam etmelidirler.
?  Sağlığınızı bozmadan keyifli bir bayram geçirmek için günlük tüketmeniz gereken et miktarı 90-120 gram (3-4 köfte büyüklüğü) olmalıdır.
? Kurban Bayramı ile birlikte sebze tüketiminde de azalmalar posa alımınızı azaltabilir, buna bağlı bayram sonunda kabızlık şikayetlerinin olmaması için sebzeleri etle pişirmeyi deneyebilirsiniz.
?  Özellikle demir eksikliği olan kişiler etle birlikte bol salata ve yemek sonrasında bir iki porsiyon meyve tüketerek C vitamini alımı ile demir emilimlerini artırabiliriler.
?  Bayramda ikram edilen tatlıların hepsinin tadına bakmak yerine seçici olmakta yarar var. Ayrıca günlük enerji alımınızı fazla artırmamak için ana öğünlerinizden birini bol salata ve sebze çorbası ile sadeleştirebilirsiniz.
? Bayramda tercih ettiğiniz tatlılar daha çok sütlü tatlılar ve meyve tatlıları olabilir. Bu günlerde özellikle çocukların fazla çikolata ve şeker tüketmeleri ishale neden olabilir. Dikkat!

Yazarın Tüm Yazıları