Bayram günleri huzur için yedi altın öneri

Ortak bir yanlışımız var: İyi ve sağlıklı bir ömrün sırrını hâlâ bedenimizde arıyoruz.

Haberin Devamı

Oysa ‘iyi hayat’ için önce beyni düzeltmek gerekiyor. İşin bedensel yanı kendiliğinden geliyor. Bayramların tam da bu noktada ayrı bir anlamı var: Ruhu dinlendiriyor, aklı temizliyor. Birlikte olma, çoğalma, dokunma, paylaşma, şükretme ve inanç zenginliğini çoğaltma fırsatları veriyor.

ÇOĞALIN! Son yıllarda ruh sağlığını tehdit eden sorunların başında “yalnızlaşma” hali geliyor. Bu bizim kültürümüze son derece yabancı bir duygu. Geçenlerde keyifli bir sohbet yaptığım değerli sosyolog–araştırmacı Nilüfer Göle hanımın söyledikleri önemliydi: “Biz toplum olarak çoğalmaya, birlikte olmaya, bir arada bulunmaya, acımızı, hüznümüzü, keyfimizi, coşkumuzu paylaşmaya, bunu etrafımızdakilere duyurmaya eğilimliyiz. Cenazelerde de, düğünler ve sünnetlerde de kalabalıklaşma çabamız vardır. İsteriz ki hep çok olalım, çoğalalım. Duygularımızı etrafımızdakilerle paylaşalım. Bu nedenle bizim toplumumuza yabancı olan ‘yalnızlaşma yolculukları, kendi başına kalma seansları’ gibi süreçleri değil de, ‘çoğalmayı, sosyal bağları güçlendirmeyi, birlikteliği önceleyen davranışları önermekte yarar var.’ Nilüfer Hoca doğru söylüyor.

Haberin Devamı

DOKUNUN Birbirini aramak, birbirine dokunmak, el öpmek, el sıkmak, sarılmak, kısacası temas etmek (yani ruh ve bedeni bir araya getirmek) iyilik halini arttırıyor. Okşamak son derece önemli diyor “İyi Hayat”ta Axel Rovira! Ona göre okşanmak bazılarına güven, cesaret verirken, bazılarının endişesini azaltıyor. Bazılarına dostluğun, yakınlığın, arkadaşlığın ifadesi, bazılarına da ruhsal, duygusal bir yakınlaşmanın tepkisi gibi geliyor. Bayramlar dokunmak, el sıkmak, sarılmak için en güzel fırsatlardır.

İYİMSER OLUN Önemli noktalardan biri de olumlu düşüncenin gücünden faydalanmak, hayata iyimser bir gözle bakmaktır. Özellikle Harvard Üniversitesi’nden Dr. H. Benson’un çalışmaları olumlu düşüncelerin ruhsallık üzerinde mükemmel sonuçlar yaratabileceğini gösteriyor. İyimser insanlar daha az hastalanıyor, hastalandıklarında daha kolay ve çabuk iyileşiyor. Olumlu düşünce stresle mücadeleden uykusuzluğa, yorgunluktan psikosomatik sorunlara birçok sağlık sorunundan korunmakta ilaçlardan daha etkili bile olabiliyor.

Haberin Devamı

STRESİ SAVIN Stresle mücadele ve stresi yönetmek de çok önemli. Stres birçok hastalığa davetiye çıkaran, birçok hastalıkta iyileşmeyi zorlaştıran son derece kirli bir kimyasal banyodur. Ne yazık ki “yeni hayat” stres yükünü her gün biraz daha arttırıyor. Gürültü, trafik, seller, yağmurlar, deprem korkuları, kirli hava, aşırı bilgi yüklenmesi, ekonomik koşullar, iş hayatının iniş çıkışları, yeni yaşamın yarışmacı ve statüyü önceleyen tavrı ve daha pek çok şey hepimizi her gün stres bombardımanına tutuyor.

FARKINDALIK GELİŞTİRİN Son zamanlarda çok sık kullandığımız, biraz da abarttığımız bir deyimi var: Farkındalık! “Kişinin her an, her durumda duygu, düşünce ve fiziksel durumun farkında olması” halini ifade eden bu deyim, eğer hakkıyla becerilip anlaşılabilirse bedensel sağlığı ruhsal sağlıkla birlikte tutmanın, özelikle ruhsal zindeliği korumanın önemli bir anahtarıdır.

Haberin Devamı

ŞÜKREDİN Şükretmenin gücünden de faydalanmak ruh sağlığına iyi geliyor. Şükretmek sığınmayı, ufalıp küçülmeyi, başladığı noktalara geri dönmeyi becerebilmeyi ve mevcut şartlara şükredebilmeyi sağlıyor. Ruhsal yaraları iyileştiriyor. Sivrilikleri, keskinlikleri törpülüyor. Hayatın üzerimize yüklediği ağırlıkları –onlara zenginlik de, çakıl taşları da diyebilirsiniz- görmezden gelmeyi kolaylaştırıyor. Şükretmek özellikle dua haline getirildiğinde ruh-beden bütünlüğüne çok daha anlamlı etkiler yapıyor.

İNANÇ DÜNYANIZI ZENGİNLEŞTİRİN İnanç ruhsallık duygusunun kapısını açan altın anahtardır. Bütün kaynaklar ruhsallığa yaklaşanların ve inananların daha sağlıklı, daha huzurlu ve uzun yaşadıklarını, çok daha önemlisi kendilerini çok daha iyi hissedip daha keyifli ve mutlu bir hayat sürdüklerini gösteriyor. “The Longevity Bible” isimli el kitabının yazarı ünlü Amerikalı hekim Garry Small’a göre, “Haftada bir kez bir ibadet yerini ziyaret etmenin yaşam süresini yaklaşık on yıl uzattığını ileri süren araştırmacılar var. Kronik fiziksel hastalıkları olan kişiler üzerinde yapılan bir çalışma Tanrı’ya inananların ölüm oranlarının Tanrı’nın kendilerini terk ettiğini düşünenlerden yüzde 30 daha düşük olduğunu göstermiş.”

Bunlar da önemli

Haberin Devamı

Eğer ruhsal yaşamınızdaki zenginlikleri arttırmak istiyorsanız Dr. Garry Small’ın şu önerilerini de dikkate almanızı tavsiye ederim:
Yolculuk yapmak ruh sağlığına iyi geliyor. Özellikle daha önce görmediğiniz bölgelere yapılan geziler daha etkili.
Yaratıcı olmak ruhu destekliyor. Analitik bir kişilik geliştirmek, bir müzik aleti çalmayı ya da yağlı boya resim yapmayı öğrenmek beynin yaratıcı yönünü dürtülüyor. Bulmaca çözmek, yapbozlarla uğraşmak da önemli.
Yeni hobiler edinmek, örneğin pul koleksiyonculuğu ya da örgü örmek, kaya tırmanışı yapmaya başlamak ya da mutfakta bir şeyler pişirmeyi denemek, kısacası aklınıza gelen her türlü hobi faaliyeti ruhunuza televizyon karşında geçirilen saatlerden çok daha güçlü ve olumlu etkiliyor.

Yazarın Tüm Yazıları