Bayram galiba ihaleciye güzel

TARAF gazetesi yazarı Emre Uslu’nun “Açılım” adlı sütununda dün yayınlanan yazısını okumasaydım, Abdülaziz Bey’in “Osmanlı Âdet, Merasim ve Tabirleri” kitabına kuvvet bir bayram derlemesi görecektiniz burada.

Haberin Devamı

Uslu’nun, “Erdoğan’ın Van’daki yolsuzluk iddialarından haberi var mı?” başlıklı yazısı, içinde “ihale” geçen tüm haberlerden duyduğu sıkıntı nedeniyle köşe bucak kaçan benim gibileri bile şaşkınlıktan şaşkınlığa sürükleyecek türdendi.
Kimi şirketlerin “Adımızla yaparsak artık ayıp olabilir” diyerek yeni şirketler kurarak (34 şirket!) katıldığı ihalelerle ilgili iddialar, sadece dudakla sınırlı kalmayıp bünyeyi tamamen uçuklatacak düzeyde.

*

Van’da herkesin bildiği ama kimsenin yazmadığı, konuşmadığı iddialardan bahsediyor Uslu. Yerel gazetelerde duyurulmadan ihaleler yapıldığını, buna karşılık 100 gazeteciye “uygun şartlarda” TOKİ konutlarından kontenjan ayrıldığı söyleniyor mesela.
“Uygun şartlar” demişken...
Kendi özel arabasını devlete kiralayıp, daha sonra makam aracı olarak kullanan yöneticilerden bahsediliyor mesela.
Aylık 2-3 bin TL maaş alan bazı yöneticilerin kendi otomobilini devlete 5-6 bin TL’ye kiralaması ve bir de bu aracı makam otomobili olarak kullanmasına sanırım “dolandırıcılar kralı Raki” bile şapka çıkartır.

*

Haberin Devamı

Emre Uslu, iddiaları bir kenara bırakıp Kamu İhale Kurumu’nun kayıtlarına bakarak bazı şüpheli “hadiselere” ulaşmış.
Mesela “dikilmesi gerekirken dikilmeyen, yani var olmayan fidanları sulamak için” 6 adet arazöz 600 bin TL’ye kiralanmış.
Mesela 2010’da 300 gün çalışmak üzere 2 adet binek araç kiralanmış. İyi, güzel. Ne kadar ödenmiş peki bu iki otomobil için: 132 bin TL.
Ehliyetim yok, otomobilim yok, bisiklete binmeyi bile bilmem, fakat 132 bin TL’ye 2 değil herhalde 4-5 adet otomobil satın alınabileceğinden eminim. Kaldı ki kiralanıyor bunlar...
Emre Uslu, 2 adet traktörün yıllık 124 bin TL karşılığında kiralandığını, oysa 50 bin TL’ye traktör satın alınabildiğini söylüyor.
Uslu’yu tanımam ama belli ki kibar bir insan ve bu durumu “tuhaf” diyerek özetliyor; bazı yabancı dillerde buna “soygun” denildiğine adım gibi eminim...

*

Emre Uslu yazısında, “Daha büyük rakamlarla ilgili iddialar da var” demiş.
Bunun üzerine bir arama motoruna sadece “Van’daki ihaleler” yazdım.
Çıkan bazı haberlerdeki iddialar “Oharey!” dedirtecek türdendi.
Bu haberlerin/iddiaların sadece internet üzerinde yayınlandığını, herhangi bir ulusal veya yerel gazetede boy göstermediğini belirtmeliyim.
Adı üstünde, “iddia” olduğu için, doğrulatmadan burada paylaşmayı doğru bulmuyorum fakat “birazcığı” bile doğruysa, anamuhalefetin de yavru muhalefetin de partiyi kapatıp, gidip kumda oynamaları gerekir.
Bu iddiaların üstüne gitmeyip “salı kürsülerinde” polemik yarıştırmayı muhalefet diye görüyorlarsa zaten geçmiş olsun...

*

Haberin Devamı

Emre Uslu, -kusuruma bakmasın lütfen- tepe tepe kullandığım yazısını şöyle noktalamış:
“Dikkat! Bu yazı Van’daki ‘Şüyûu vukuundan beter’ olayların sadece ‘şüyû’ kısmına dikkat çekmek için kaleme alındı. ‘Vuku’ kısmına yer ve zaman buldukça değineceğim...”
Hepinize huzurlu ve mutlu bir bayram dilerim.
Emre Uslu’nun bayramını da bana çok ilginç bir sabah
yaşattığı için ayrıca kutlarım.
Bayram ihaleciye zaten güzel olmuştur, onları kutlamaya gerek yok...

Yazarın Tüm Yazıları