Baykal’a ’evet’, Sevigen’e ’hayır’

CHP’nin hafta sonu yapılan kurultayında ortaya çıkan Parti Meclisi listesi, ’Deniz Baykal’a evet, bazı üyelere hayır’ sonucunu doğurdu. Baykal, bir önceki kurultayda 1158 oy alırken, bu kurultaydaki oyu 1021 oldu.

Kurultayın ’seçilmiş’ galipleri ve mağlupları da vardı:

Baykal’ın açıkladığı ’blok liste’de Sav’ı 212, Sevigen’i de 334 üye çizdi.

Ancak, sanılanın aksine Önder Sav’a yönelik olarak örgütlü bir muhalefetin olmadığı ortaya çıktı. Sav her türlü muhalefete karşın oyunu az da olsa artırmayı başardı. Geçen kurultayda 793 oy alan Sav’ın oyu bu kurultayda 817 oldu.

Her zaman ismi tartışma konusu olan Mehmet Sevigen’in durumu da çarpıcı. Baykal’a yaptığı tüm gezilerde eşlik eden, dolayısıyla partinin ağırlıklı ismi olarak bilinen Sevigen’in aslında delege tarafından çok da benimsenmediği ortaya çıktı. Bir önceki kurultayda 905 olan oyu bu kez ’rekor’ düşüşle 695’e geriledi.

İSTANBUL DAMGASI

68 üyeli PM’de, 12 üyeli Bilim Kurulu’nda (toplam 80) ve 15 üyeli Disiplin Kurulu’nda 25 İstanbullu siyasetçi yer aldı. Ankaralı sayısı ise 12 oldu.

İstanbul’dan Genel Merkez organlarında görev yapacak partililer şunlar:

Avni Aksu, Necla Arat, İsmet Atalay, Nur Serter, Mehmet Sevigen, Ali Kılıç, Çetin Soysal, Bihlun Tamaylıgil, Erdoğan Toprak, Mustafa Özyürek, Çetin Soysal, Ayça Betül Kınımete, Algan Hacaloğlu, Birgen Keleş, Abdullah Emre İleri, Esfender Korkmaz, Sırrı Özkök, Önay Alpago, Buket Müftüoğlu, Begüm Yavuz, Mehmet Ali Özpolat ve Berhan Şimşek. (YDK’da Meral Çil, Orhan Eraslan, İbrahim Yılmaz.)

Baykal ve Sav’ın dışında İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin de kurultayın galibi sayılabilir. İstanbul örgütünün bastırdığı ’Nutuk’, Baykal’ın önsözü ile dağıtıldı. Eski il başkanları Ali Özcan, Bozkurt Nuhoğlu ve Vahap Hamdi Turan, kurultayda Baykal’ı destekleyenler arasındaydılar.

PM
listesinde en çok oyu (1020), eski Türk-İş Genel Sekreteri Hüseyin Karakoç aldı. Onu Malik Özdemir, İlker Karaoğulları, Erdoğan Toprak, Ali Kılıç, Nur Sertel ve Ayça Betül Kınımete izlediler. Berhan Şimşek PM’ye 811 oy alarak Bilim Kurulu’ndan girdi. Önay Alpago, 352 oyla en az oy alan isimlerden biri olmasına karşın kadın kotasından seçildi. CHP’nin Tekirdağ’dan çıkardığı iki milletvekili de (E.Tütüncü ve F.Öztrak) 1005’er oyla PM’ye girdiler.

Baykal ne demek istedi

SEÇİM sonuçlarından sonra Doğulu bir delege yanımıza gelerek, "Baykal’ı dinlediniz mi?" dedi ve yorumunu da kendisi yaptı:

"Genel Başkanımız Neron’a özendi galiba... Artık, kısayı uzatır, uzunu kısaltır konumunda. Ben ne dersem o olur diyor. Dışarıda kavga etmeyin, maraza çıkarmayın; CHP’de artık disiplin var. Bunu kabul eden gelsin. Peki gelsin de ne olacak? Gelenlerin önerileri dikkate alınacak mı? Hangi açılım yapılacak?"

Umut Oran: Deniz Bey siyasetin Ord. Prof’u

CHP Kurultayı’na adaylık için gerekli imzayı bulamayan ve 15 oy sağlayabilen Umut Oran, "Deniz Bey, siyasetin Ord. Prof’u olmuş; delegelerin üzerindeki gücü yadsınamaz, geniş bir kontrol gücü var" dedi. Oran, PM seçimine kadar yaptıkları delege hesabında, Koç’un kendisinden 20 delege önde görüldüğünü ancak kurultay sabahı her şeyin hem kendisi hem de Koç aleyhine gelişmeye başladığını söyledi. Koç ve kendisine verilen imzaların Genel Başkanlık seçiminde Baykal’a yöneldiğini vurguladı, "Bunda bir tezatlık yok mu?" diye sordu.

Koç’la ittifak neden olmadı?

Ben birleşmeyi doğru bulmadım. İlkeleri kenara bırakan bir işbirliği olsun istemedim. Vizyonda, hedeflerde, içselleştirmede birleşme olması gerektiğini düşünüyorum. Değişim bir hedef değildir, içeriğinin olması lazım. Ayrıca bunun da delegeye karşı samimiyetsizlik olacağını düşündüm.

Salonda coşku yaratamadınız.

Abartı yapmak istemem. Sonuç itibarıyla partiye yeni gelmiş bir kimseyim. Anlatabildiğimi anlattım.

Bu tavrınız oylarınızı Koç’a mı yöneltti?

Delege, gönlümüz senden yana, sözümüz var, ancak Koç daha önde görülüyor, onu destekleyeceğiz, dediler.

Fakat sonuç her ikiniz için hüsran oldu.

Demek ki benim açımdan yeteri kadar delegeyi ikna edememişiz. Ancak PM seçiminin yapıldığı 2. gün salona geldiğimde, delegelerden çok olumlu şeyler dinledim; ’bizi bırakmayın, ilimize de gelin’ diye teşvik gördüm. PM üyeliğini kabul etmediğim için de mutluyum.

Yarışı bırakmıyorsunuz yani...

Ülkem için siyasete girdim; devam edeceğim.

İstanbul yüzde 65 - yüzde 35

AVRASYA Kamuoyu Araştırmalar Merkezi tarafından 18-22 Nisan tarihleri arasında İstanbul’un 29 ilçesinde 5300 kişi ile yüz yüze yapılan bir ankette iki soruya verilen yanıtlar dikkate değer...

- İlki "Yerel seçimlerde partiye mi, adaya mı oy verirsiniz?" sorusuna verilen yanıtlar şöyle:

"Adaya % 57, partiye % 36, fikir belirtmeyen % 7."

- İyi bir adayla seçim kazanılıyor gerçeği ortaya çıkıyor.

Diğer soru "Aşağıdaki siyasi kimliklerden hangisi sizi tanımlamada uygundur?" şeklinde...

Yanıtı ise Türkiye’nin bugünkü tablosunu yansıtıyor:

"Muhafazakár % 17.2, solcu % 16, milliyetçi-muhafazakár % 12.5, İslamcı % 8.0, ülkücü % 10, sağcı % 8.5, sosyal demokrat % 8.2, liberal % 2.4, sosyalist 1.6, fikir belirtmeyen % 15.6.

Biliyor musunuz

YAZAR Nihat Genç’in, SKYTÜRK’te Serdar Akinan ile yaptığı programı için, çalıştığı kurumun ekonomik baskı altına alınmamasını, insanların işsiz kalmamasını gerekçe göstererek, bir süre için ekranlara çıkmayacağını söylediğini (Daha önce de Prof. Yalçın Küçük’ün, İdris Akyüz’le yaptığı program yayından kaldırılmıştı)... SP’nin, İstanbul’da üç bölgede, 8 hafta süreli olarak açtığı ’Yerel Yönetimler Okulu’nda ilk dersi Genel Başkan Recai Kutan’ın verdiğini; bu arada Büyükşehir Belediye Başkan adaylığı için örgütte yapılan temayül yoklamasında, eski Eminönü Belediye Başkanı Lütfi Kibiroğlu’nun adının öne çıktığını... ÇORLU Emniyet Müdürü Muhittin Sert’in, Tekirdağ Valiliği tarafından geçici olarak görevden alındığını...
Yazarın Tüm Yazıları