Bay Casini geliyor Çimentaş seviniyor

BUGÜN ve yarın merkezi İzmir’de olan Çimentaş Grubu’nda farklı bir heyecan var.

Eğer program aniden değişmezse İtalya Temsilciler Meclisi Başkanı Pier Ferdinando Casini, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Bülent Arınç’ın davetiyle Türkiye’de olacak.

Peki, Casini ile Çimentaş Grubu’nun ne ilgisi var? Anlattılar, ilginç geldi, aktarayım.

Çoğunluk hisseleri Akgerman ve Gürel ailelerine ait olan Çimentaş Grubu, 2000 yılında satışa çıktı. İtalyan Cementir Grubu, 240 milyon dolar vererek tam 2001 krizinin ortasında Çimentaş’ı satın aldı.

Cementir S.p.A., İtalyan Caltagirone Grubu’nun çatısı altındaki önemli gruplardan birini oluşturuyor. Cementir’i Francesco Caltagirone yönetiyor. Francasco Caltagirone, Türkiye’deki faaliyetlerin de başında bulunuyor.

Francesco Caltagirone’nin kız kardeşi Azzura Caltagirone ise aileye ait İtalya’nın 4’üncü büyük medya grubunu kontrol ediyor. Roma’nın İl Massegero ile Napoli’nin İl Matino’su grubun gazeteleri arasında sıralanıyor.

Çimentaş Grubu’nun İtalya Temsilciler Meclisi Başkanı Casini ile bağlantısı da tam bu noktada devreye giriyor.

Eşinden ayrılan Casini, şimdi Azzura Caltagirone ile yaşıyor. Casini ile Azzura Caltagirone arasındaki ilişki, öyle gizlenen türden de değil. Birlikte resmi davetlere gidip, protokolde yanyana yerlerini alıyorlar. Üstelik Pier Casini-Azzura Caltagirone çifti bir de bebek bekliyor.

İlk kez 1983 yılında, 28 yaşındayken milletvekili seçilen Casini, 21 yıldır Meclis’te. Casini, 1994’ten beri de Avrupa Parlamentosu üyesi.

Çimentaş Grubu, kendilerinden bağımsız olarak gerçekleşecek Casini ziyaretini, ‘duygusal bağlantı’ nedeniyle önemsiyor, heyecanlanıyor.

Genel Koordinatörlügünü Mustafa Güçlü’nün yaptığı Çimentaş Grubu, Cementir Yönetim Kurulu Başkanı Francasco Caltagirone’nin, ‘Gelecek stratejilerimiz içinde Türkiye’nin önemli bir yeri bulunuyor’ sözünü dikkate alıp, Türkiye’de daha da güçlenebileceklerini düşünüyor.

Yeri gelmişken Türk çimento sektörünün oyuncularını hatırlayalım. Sektörde en büyük oyuncu Oyak... Onu Fransız Lafarge, İtal Cementi (Set Group), Cementir (Çimentaş), Akçansa-Heidelberger, Nuh Çimento, Batı Anadolu Çimento, TMSF (Uzan’ın çimento fabrikaları şimdi Fon’da) izliyor.

Mustafa Güçlü, ‘Cementir Grubu, Akdeniz çanağında büyümeyi hedefliyor. Sanıyorum Çimentaş, dolayısıyla Türkiye de bu büyümede payını alır’ diyor.

Çimentaş, Casini’nin ziyaretinin grubun Türkiye ile ilişkilerini geliştireceğine inanıyor. Çimentaş, İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan arasındaki ‘samimiyeti’ hatırlayıp, Casini’nin de Türkiye’ye bakışının çok sıcak olduğuna dikkat çekiyor.

Bu sıcak ilişki İtalyan şirketlerinin Türkiye’ye ilgisini de giderek artırıyor. Fiat, Pirelli (lastiğin yanısıra Aria ortaklığı da bu grupa dahil), Unicredito derken Intesa da Garanti’yle evlilik hazırlığı yapıyor.

Belki de Casini’nin ayağı uğurlu gelir... Kaynak sıkıntısı çeken Türkiye’ye İtalya’dan yeni sermaye yönelir...

Olur mu, olur...

İpsala iyi çalışıyor sıra Kapıkule’de

TÜRKİYE
Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) alıp modernize ettiği İpsala Kapısı’nı başarıyla işletiyor.

Edirne Valisi Fahri Yücel, sıranın Kapıkule’ye geldiğini belirtiyor ve şöyle diyor: ‘TOBB şemsiyesi altında bölgedeki odaların ortak olduğu bir yapı İpsala’yı devraldı. İpsala gayet başarılı çalışıyor. Şimdi aynı modelin Kapıkule’de de uygulanmasını istiyoruz. 10-12 milyon dolara Kapıkule projesinin de devreye gireceğini düşünüyoruz. Çalışmalar sürüyor.’

Kapıkule, Türkiye’nin Avrupa’ya açılan ‘ana kapı’sı gibi...

Bir an önce düzelmesinde yarar var...
Yazarın Tüm Yazıları