Batı ısınıyor, doğu donuyor

Şubat ortasında bahara tekrar hoş geldin diyoruz. Doğuda ise eksi 25 dereceler ölçülüyor. Sıcaklık değerleri ayın 15’ine kadar orta ve batı bölgelerde normallerin üzerinde gidecek gibi.

Ardından gelen düşüş ise Marmara’da sıcaklıkları çok değil, yalnızca tek haneli değerlere çekecek. Yağışlar bugün yalnızca Ege’de, pazar günü ise Ege’nin tamamında sağanak, Marmara’da ise yer yer yağış bekleniyor. Yağışın pazartesi günü iç kesimlere doğru yayılması bekleniyor. Su sıkıntısı kapıda olan Ankara’ya iyi haberlerimiz yok, bu haftasonu yağış beklemiyoruz. Belki pazartesi yağış gelebilir, açıkçası o da pek net değil.

İnsanoğlunun kendisi mi bu, yoksa acaba bize ait bir vasıf mı bilmiyorum. Bir güdü, bilelim bilmeyelim her konuda muhakkak bir şeyler söyleme ihtiyacı hissettiriyor sanırım bize. Tüm dünya ile beraber doğal olarak Türkiye’de de sıradışı bir kış geçiriyoruz. Özellikle iç ve batı bölgelerimizde zamanında ve kayda değer bir kar göremedik. Aynı zamanda sıcaklık değerleri de yüksek seyrediyor. Bu sıra dışılık içerisinde biz de anlatım şekillerimizi değiştirmek zorunda kaldık, "kar yağar ama tutmaz, sadece kar yağdı deriz bunun dışında bir etkisi olmaz, havada uçuşur yalnızca, biraz tutsa da hayatı etkilemez, etkilese de yalnızca buzlanma görülebilir" gibi risk alarak detaylar vermeye başladık. Bu sıraladığım tanımlamalarda anlatılanın "Kar yağacak ama çok az!" sonucuna sanırım herkes varmıştır. Gelelim biz bu seviyede kar haberlerini verdikten sonra medyada çıkan haberlere; "Meteorologları ters köşeye yatıran, etkili olması beklenen kar gelmedi." İnanın bu haberlerden o kadar çok gördüm ve okudum ki. Hani beni değil, başka kaynakları takip etmiş de olabilirler diye düşündüm ama ne Meteoroloji, ne de bizim dışımızdaki hava durumu kaynakları batı bölgeler için etkili kar ihbarı verdi. O zaman bu haberler nereden çıkıyor? Bana öyle geliyor ki bazıları özlemlerini gerçeklerle karıştırıyor.

Gelelim bu yazın sıcak geçmesi konusuna. Bununla da ilgili herkes bir şeyler yazıyor, anlatıyor, fizik kurallarını, meteoroloji tecrübelerini bilmeden, eze geçe...

El-Nino yılı olması sebebiyle 2007 yazının belki de son 150 yılın en sıcak yazı olma ihtimali ortaya çıktı. Bu mevsimsel tahminlere bakışımız nasıl olacak? El-Nino üzerinden yapılan yaz tahminini masaya yatıralım şimdi. Dünya üzerinde modelleme başarıları en düşük olan alanlar okyanuslar ve denizler. Zira ölçümleri ve çalışmaları çok zor ve özellikle kışları ciddi sıkıntılar yaşanabiliyor, hatta bazen yapılamıyor bile. Bu nedenle hava ve kara modellemelerine göre haliyle başarıları da daha düşük. El-Nino da hava-deniz etkileşimi ile dünyayı saran bir hareket. Şimdi bu durumda şöyle bir tablo çıkıyor ortaya; mevsimsel hava tahminlerinin tutmama olasılığının üzerine bir de bu okyanus modellemelerinden gelen ekstra hatalar ekleniyor. İşte bu durumda El-Nino’ya bağlı mevsimsel hava tahmininin tutarlılığı, sıradan bir mevsimsel hava tahmininden daha düşük oluyor. Sonuç; eğer modellerdeki hareket gerçekleşirse bu yaz son 150 yılın en sıcak yazı olacak, yani olmama ihtimali her zaman var, hatta sıradan bir mevsimsel tahminden daha fazla. Hatırlarsanız 2005 yılının son 200 yılın en sıcak yazı olacağı söyleniyordu ama bırakın son 200 yılın en sıcağı olmayı, sıcaklıkların normalleri aştığı bölgelerin sayısı bile çok azdı. Bu nedenle 2007 yazının aşırı sıcak olma ihtimali yüksek ama olmazsa da şaşırmayın, en azından ben şaşırmayacağım!!!
Yazarın Tüm Yazıları