Bahar sendromuna kolay çözümler

Yalnız Türkiye’de değil her ülkede bahar gelince daha sık konuşulan bazı kavramlar var.

Bunların başında "yorgunluk, detoks, kilo sorunu, selülit problemi ve kozmetik ürünler" geliyor. Bu 5’liye "bahar sendromu" deniyor. Ben de size bu yılın favori yorgunluk reçetelerini vereceğim.

Bahar, herkesi, her bedeni ve her ruhu az veya çok yoruyor. Baharın bizi neden yorduğunu henüz bilmiyoruz. Muhtemel sebebi doğanın yaşadığı "kıştan uyanma", "yaprak-çiçek açma" sancısı olmalı. Bahar yalnız suya ve ağaçlara can vermiyor. Baharla birlikte insan bedeni ve ruhu da kışın pasını, kirini üzerinden atıp canlanmaya, yeşerip yaprak-çiçek açmaya çalışıyor! Bizi yoran, muhtemelen bu bedensel ve ruhsal canlanma çabası ve telaşı olmalı.

Bahar yorgunluğuyla baş etmenin birçok yolu var ama en kolayı ruhu ve bedeni baharın kucağına bırakmak, çıkıp biraz dolaşmak, temiz ve taze havayı içinize doldurmak, güzel ve huzurlu düşüncelere dalmak. İşin uzmanları bahar yorgunluğunu azaltmada bol su içmenin, magnezyum, koenzimQ-10 ve B12 desteklerinin de faydalı olabileceğini belirtiyor. Benim bu yılki favori yorgunluk desteklerim Ginseng ve NADH.

DETOKSLANSAK MI DETOKSLANMASAK MI

Baharla birlikte aklımıza "yapsak mı yapmasak mı?" sorusunun takıldığı süreçlerden biri de bahar detoksu. İyi planlanmış etkili bir bahar detoksunun ruhu da, bedeni de hafiflettiği doğru, ama etkisini fazla da abartmamak gerekiyor. Baharın ilk günlerinde üç-beş günlük kısa detokslar yapmak yetiyor. Bu sürede bol su içmeye, meyve-sebze ile beslenmeye, hayvansal proteinlerden uzak durmaya bakın.

YAĞLARI DA ERİTMEK LAZIM

Dinlenmeye, okumaya, hafif yürüyüşler yapmaya, aileniz ve arkadaşlarınızla birlikte olmaya, kendinizi güvende ve mutlu hissedeceğiniz ortamlarda bulunmaya çalışın. Sevdiklerinizle gırgır yapmaya, müzik dinlemeye vakit ayırın. Yeteri kadar uyumayı da unutmayın. Detokslanmak için, yani kirlerden, paslardan arınmak amacıyla ne lavman yaptırmanız ne de ticari detoks haplarından, şuruplarından kullanmanız gerekiyor.

Her vücut kış aylarında birazcık yağlanır! Bu genetik kodlarımızda bulunan doğal bir savunma notu ile ilgili. Genlerimizde "kışın daha çok üşüyeceğimiz, daha az besin bulabileceğimiz" yazılı. Ve bu nedenle hem biraz daha kolay ısınmak, hem de bir miktar yedek enerji bulundurmak için azıcık yağlanırız. Baharla birlikte kıştan kalan yağlardan kurtulma telaşı her bahar yaşanır.

Yağlardan kurtaran çözümler ne yazık ki bu yıl da değişmedi! O üç altın anahtar geçerliliğini koruyor: Daha az yemek, aktiviteyi artırmak, yeme yanlışlarından vazgeçmek! Eğer sorununuz bir-iki kiloluk bir yağ kaybıyla çözülecekse diyete gerek yok. Aktivitenizi biraz arttırın ve kalorisi yüksek besinlerden uzak durun. Bu önlemler yeterli olacak.

CİLDİNİZE BAHAR DESTEĞİ

Ben baharın geldiğini biraz da gazetelerde kozmetik krem reklamlarının çoğalmasından anlarım! Her bahar yeni ürünler ardı ardına piyasaya sürülür. İddialar hep aynıdır: "Bu ürünlerle "cildiniz sıkılaşacak, pürüzsüzleşip mükemmelleşecektir. Kırışıklık, kuruluk, lekelenmeler kaybolup gidecektir. Bu ürünlerin bir kısmı cildinizin dolgunluğunu, gerginliğini artıracak, bazıları hücre çoğalmasını hızlandırıp aydınlık ve ipeksi bir görünüm kazandıracaktır."

Bu yukarıdaki vaatlere bu yıl da kanacağınızdan eminim. Ama yine de sizi uyarayım! Bu cümlelerin yüzde 90’ının arkasında güvenilir bilimsel çalışmalar yok. Üreticilerin çoğu araştırmalarını kendi merkezlerinde, kendi uzmanlarına yaptırır. Yani birazcık "kendin çal, kendin söyle" gibi bir durum söz konusu.

Eğer bu ürünlerden daha çok yararlanmayı düşünüyorsanız içinde bulunan maddeleri sorgulamayı lütfen ihmal etmeyin. Bu yıl da askorbil palmitat, asetil Hekzapeptit-3, idebenon, alfa lipoik asit, koenzimQ-10, epigallokateşin, ferulic asit, hyalüronik asit ihtiva eden cilt ürünleri daha çok tercih ediliyor. Kullandığınız her ürünün güneş koruma faktörlü olmasına da dikkat etmelisiniz. Selülit konusuna gelince... Ona da bir başka yazıda değineceğiz. Bu güzel pazar sabahının keyifli ve huzurlu bir baharla birlikte gelmesini diliyorum.

2008’İN BAHARMETRESİ

IN

Yorgunluk için


* Magnezyum, ginseng, B12, NADH

Cildiniz için

*
İdebenon, ferulic asid

Detoks için

*
Karahindiba, enginar, siyah erik ve nar

Kilo sorunu için

*
Yürüyüş ve direnç egzersizleri

OUT

Yorgunluk için

*
DHEA, C vitamini

Cildiniz için

*
E vitamini, evening primrose oil, flax seed oil

Detoks için

*
Kolon lavmanı, çim suyu, yosun hapları

Kilo sorunu için

*
Chitosan, hoodia, CLA ve citrimax
Yazarın Tüm Yazıları