Ayşen Gür:Tarihi şehirde metro

Ayşen GÜR
Haberin Devamı

Taksim-Levent metrosu bu cumartesi hizmete giriyor. Hepimiz bunu çoşkuyla karşılıyoruz.

Bir yandan da Taksim-Yenikapı hattı için kazılar yapılıyor. Ne yazık ki bu güzergahta, tarihi bir şehirde yaşamanın bedelini öğreniyoruz.

Arkadaşımız Şengün Kılıç'ın, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Dursun Ali Çodur'la bu inşaatta yaptığı röportaj, metroyla ilgili yeni bilgiler getiriyor.

Bu röportajı okuduğumda iyimserliğim harekete geçti. Acaba metro, bu konuda hassasiyet gösterilirse, bazı önemli tarihi eserlerin yeryüzüne çıkmasını da sağlayabilir mi?

Zor hayal

Sabah İstanbul ekinin yönetmeni Erdal Bilallar bu hafta okullar açılırken İstanbullu otomobil sahiplerine bir çağrı yaptı ve onları her gün otomobil kullanmamaya çağırdı.

Vali Erol Çakır da bu öneriyi benimsedi. Vali, iki yıl önce çift plaka-tek plaka uygulamasına geçilmesi gerektiğini söylemişti; ancak bu defa işin gönüllülük esasına göre yapılması için bir çağrıda bulundu.

Trafiğin bizi böyle tedbirlere zorladığını kimse inkar edemez.

Öte yandan, gideceği yere 5 dakika önce varmak için bütün kuralları çiğneyip herkesi tehlikeye atan sürücülerin fazlalığı, bakkala bile otomobille gitme alışkanlığı gibi gerçekler de var.

Kısacası İstanbul'daki otomobil sürücüleri o kadar bencil ki, bu çağrının hayata geçirilmesi çok zor olur diye düşünüyorum.

Yazarın Tüm Yazıları