Aydın’ın kasası Ankara’dan zengin

Aydın Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu... Türkiye’nin iki kadın il belediye başkanından biri.

Haberin Devamı

2002’de CHP Aydın Milletvekili oldu. 2007’de önseçimden birinci çıkarak tekrar Meclis’e girdi. 2009’da CHP milletvekili iken istifa etti ve Aydın Belediye Başkanı seçildi. Çerçioğlu’nun başkanlığı döneminde CHP, Aydın’da birinci parti oldu. Şartların kendisini siyasette bu noktaya taşıdığını söyleyen Özlem Çerçioğlu, ailesindeki siyaset geleneğini, “Babam koyu bir Adalet Parti’lidir. Teşkilatlarda da görev yapmıştır. İsmet Sezgin ve Aydın Menteşe’yle çalışmışlardır. Böyle bir geleneksel aileden geliyorum. Ancak uzun yıllar sivil toplum örgütlerinde çalıştım. 10 senedir aktif siyasetin içindeyim. Bir taş üzerine bir taş koymak istiyorsanız bunu siyasette yapabiliyorsunuz” sözleriyle anlatıyor. Çerçioğlu, Aydın sokaklarında gezerken neredeyse herkesin ilgisiyle karşılaşıyor. Siyasetteki erkek geleneğini yıkan sayılı kadınlardan biri olan Özlem Çerçioğlu’yla kentte başlattıkları Altın Çağ’ı ve incirle zeytinyağının sarısını simgeleyen altın rengindeki belediye binasında başladığımız sohbeti, Aydın’ın sokaklarında sürdürdük...

Haberin Devamı


Bir Gökçek bir de ben
Genelde Türkiye’de siyasetçiler önce yerel yönetimlerde görev alıp sonra Ankara’ya, Meclis’e gidiyor. Sizde ise tam tersi oldu. Yedi yıl vekillik yaptınız. Bir karşılaştırma yapıyor musunuz?
- Milletvekilliğini bırakıp yerel yönetime geçen iki kişi var Türkiye’de. Biri Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, ikincisi de ben. Aydın halkının teveccühüyle parlamentoda yedi yıl onların adına kentin sorunlarını, problemlerini aktardım. Aydın’ın tüm sıkıntılarını biliyorum. Yedi yıl boyunca üzerine yoğunlaştık. Her ikisi de çok gurur verici bir şey. Ama ben yerel yönetimi daha çok seviyorum. Çünkü bire bir hizmet etme şansınız var. Kentler 24 saat yaşıyor. Daha fazla hizmet etme şansı yakalıyorsunuz.

Peki, Aydın’ın en büyük sorunu ne?
- Aydın’ın ekonomisinin yüzde 50’si tarıma dayalı. Aydın bir tarım kenti ama bunun yanında tarıma dayalı yan sanayi de hızla ilerliyor. Ortaklar OSB’ye baktığınızda, dolmuş durumda. İzmir’e, havalimanı ve limana yakın olması yatırımcı için tercih nedeni. Aydın hızla yıldızı parlayan bir kent. En büyük sorunlardan biri istihdam ama bu tüm Türkiye’nin sorunu. Biz de tüm yatırımcıları Aydın’a bekliyoruz, her türlü desteği vermeye hazırız. Onlar otururken biz tüm bürokratik işlemleri tamamlarız. Yeter ki, Aydın’ı tercih etsinler, gelsinler.

Haberin Devamı

Kadın olduğunuz için işiniz daha mı kolay yoksa zor mu?
- Aydın ilk kez böyle bir şey yaşıyor. Hiçbir zorluk çekmiyorum. Aydın, aydın bir kent. Efeler diyarı... Tabii ki milletvekilli olmam, kentin sorunlarını bilmem benim için avantaj. Ancak vatandaş sizin cinsiyetinize bakmıyor. Yaptığınız işe bakıyor. Sorunu hızlı çözülüyor mu, çözülmüyor mu? Eğer vatandaşın beklediği hizmeti sunabiliyorsanız zaten başka ne istesin?

Aydın’ın kasası Ankara’dan zengin

Kadın rakibim olsun isterdim
Cinsiyetinizin hizmetlere yansıması nasıl oluyor?
- Kadın çocuğuyla beraber sokakta, alışverişte, kenti daha çok kullanıyor. Hele Aydın gibi sekiz ay yaz ve bahar yaşanan bir kentte. Baktığınız zaman kadının sosyalleşmesi çok önemli. Kente bir vizyon vermesi önemli. Bundan yola çıkarak bazen kente belediye başkanı gözüyle bakıyorum, bazen kadın gözüyle bakıyorum, bazen anne gözüyle bakıyorum. Bu üç unsuru birleştirerek hizmet ediyorum. O zaman doğruyu yakalayabiliyorsunuz.
Geneline baktığınızda Aydın’da kadınlar siyasette aktif mi?
- Aydın’da 31 belediye meclis üyemizin dördü kadın ama bu arada en önemlisi kentin belediye başkanı kadın. Tabii ki Meclis’te en azından yarı yarıya olmalı. Yerel yönetimlerde kadınların artması lazım. Aydın’daki kadınları siyasete davet ediyorum. Siyasi görüşü, düşüncesi ne olursa olsun. Liderler çok önemli. Her şey liderin iki dudağı arasında olmamalı. Yarı yarıya gelene kadar fermuar sistemin gerçekleşmesi gerekiyor ve bunun da bir anayasa değişikliğiyle desteklenmesi gerekiyor. Biz şanslıyız, böyle bir genel başkanımız var. Seçimden seçime ev ev oy isteyerek değil, yönetici olarak kadın olmalı. Benim bir kadın rakibim yoktu. Bir kadın rakibimin olmasını çok isterim. Diğer partilerin de bir kadın aday çıkartması Aydın gibi bir kente yakışmaz mı?
Bunları konuşmak için belki erken ama siyaset çizginize baktığımızda milletvekilliğinin ardından belediye başkanlığı var. Nasıl devam edeceksiniz?
- Siyasetin ne getireceğini bilemezsiniz. Ama eğer sayın genel başkanımız da uygun görürse, Aydın halkı da teveccüh ederse yerel yönetimde yapacağımız daha çok iş var. Son kararı Aydın halkı verecek. Aydın’ın yıllardır çözülmeyen sorunları vardı. Biz o sorunları çözdük üç yıl içinde. Aydın, Ankara’dan zengindir diyorum ben. Finansman olarak Ankara’dan zenginiz.

Haberin Devamı

Adı Adnan Menderes olsun
 Bazı kentler var, bazı siyasi görüşlerle bütünleşmiş. Aydın da Adalet Partisi ve Adnan Menderes’le bütünleşmiş bir kent. Siz de CHP adayı olarak kazandınız. Aydın halkı burada isme mi oy verdi?
- Aydın siyasette çok önemli, Başbakan çıkartmış bir il. Atatürk ilk ziyaretinde 1930’da Adanan Menderes’le tanışır, Türkiye’nin kaderini değiştirir. Adnan Menderes’le sohbet eder ve mebus yapılmasını ister. Atatürk’ün Aydın’a gelmesiyle Türk siyasetinde tarihi bir an yaşanmıştır. Adnan Menderes’i keşfetmiştir. Bizim bu topraklarımız bir başbakan çıkartmıştır. Aydın halkı demokrattır zaten. Takım tutar gibi parti tutmaz. Kim hizmet ederse ona oy verir. Sağ olsun teveccüh buyurmuşlar bizi seçtiler. Biz de elimizden elenin en iyisini yapmaya çalışıyoruz. 18 saat çalışıyoruz. Büyükşehir olduğu zaman merkezde yeni bir belediye oluşacak. İsminin Adnan Menderes olmasını diliyorum. İnşallah böylece bir hayalim de gerçekleşmiş olur.

Haberin Devamı

Altın çağ başladı
Yeni binanız Aydın’a girince adeta bir altın gibi parlıyor...
- Önceki binamız eski ve kiralıktı. Bir iş hanındaydık. Kaliteli hizmet veremiyorduk. Zaman kaybı oluyordu. Şimdi bu binayı bitirdik. Amacımız vatandaşa hızlı ve kaliteli hizmet vermek ve son teknolojiyi kullanmak. Türkiye’de ilk defa uygulanan bir renk. Aydın’ın altın çağını başlattık. Bu arada renginin başka bir özelliği de var. Türkiye’de ve dünyada en güzel incir bizim topraklarımızdadır. Sarı lop incirin rengi bu renktir. Binanın dış cephesindeki bu sarı renk, incir ve zeytinyağımızı simgeliyor. 
Aydın’da yeni bir dönem başladığını vurguluyorsunuz. Altın çağda neler değişecek?
- Bu dönemi yatırımlar dönemi olarak düşündük. İzmir-Denizli Karayolu’ndaki terminal binamız hem küçük hem de 35 yıl önce yapıldığı için ihtiyaca cevap veremiyor. Bir kasaba terminali havasında. Aynı zamanda kenti tam ortadan bölen İzmir Karayolu’nun trafiğini ciddi anlamda yoğunlaştırıyor. Hava kirliliğine, can ve mal kaybına da neden oluyor. Otogarların kentin içinde olmaması gerekiyor. Biz de 7 kilometre ileriye, Muğla yolu üzerine aldık. Geçen hafta temelini attık. Bir yıl sonra hizmete girecek. 
Trafik sorunuyla ilgili neler yapıyorsunuz?
- Bütün kentlerde olduğu gibi Aydın’da da trafik ve otopark sorunu var. Aydın’da kent meydanı yoktu. Belediyenin önünde 35 bin metrekare alan var. Yerin altına iki kat iniyoruz. 600 araçlık otopark yapıyoruz. Üstü yeşil alan olacak. Mitingler, konserler burada düzenlenecek. 
Başlayacak olanlar ya da bitenler?
- Arkamızda Tabakhane Deresi var. Görüntüsü şık değil. Önümüzdeki ay ihalesine çıkacağız. Bir de balık çarşısı yaptık. Aydınlılar balığı artık daha sağlıklı ve hijyenik tüketecek. Satış reyonu ve restoranlar olacak.

Haberin Devamı

Aydın’ın kasası Ankara’dan zengin

Büyükşehire hazırlanıyoruz
 Aydın’ın Büyükşehir olması gündemde. Siz ne düşünüyorsunuz?
- Elbette sıcak bakıyorum. Tabii ki bunun dezavantajları da olacak, avantajları da. Ama en önemlisi tek bir elden kararlar çıkacak. Özellikle imar... Çarpık kentleşmenin önüne geçme imkanınız var. Özellikle bizim gibi kıyı şeridi olan illerde bu doğru bir karar. Ama geç kalınmış bir karar. Tabii ki henüz daha taslağı görmedik. Yorum yapmamız mümkün değil. Biz bu arada tüm yatırımlarımızı buna göre yapıyoruz. Büyükşehire hazırlanıyoruz. Madem böyle bir yasa çıkacak, Türkiye’deki tüm il belediyelerinin, yerel yönetimlerinin tekrar ele alınması gerekiyor.
 Gelecekle ilgili neler düşlüyorsunuz? Nasıl bir vizyon çiziyorsunuz?
- Bizim için çocuklar ve gençler çok önemli. Dört çocuk kültür merkezimiz var. Yaklaşık bin 500 çocuğumuzla burada aklınıza gelen tüm spor ve sosyal faaliyetleri yapıyoruz. Okulda gördükleri derslerin de etüdünü yaptırıyoruz. Hem çocuklara hem ailelere bilgilendirme toplantıları oluyor. Benim arzum ileride bu çocukların Türkiye’yi yönetmesi. Aydınlılar ileride Türkiye’yi yönetecek.

 

Yazarın Tüm Yazıları