Ayaklarınızı koruyun

Deniz ve havuz kenarları çok kere çıplak gezdiğimiz ayaklarımız için tuzaklarla dolu. Ayaklarınızı korumak için ilk kural, çıplak ayakla gezmemeniz.

Haberin Devamı

Ayak ve ayak bileği cerrahı Op. Dr. Selim Muğrabi, açık ayakkabılar ve terlikler içindeki ayakların aslında tehlikelere de açık hale geldiğini söylüyor. Havuz kenarları düşme ve burkulma, sahiller sivri taşların ayak parmaklarına batması riskini oluşturuyor. Doğru ayakkabı kullanılmaması kaygan zemin nedeniyle düşme, ayakta burkulma ihtimalini de artırıyor. Yazın artan riskler arasında mantar da var. Ayrıca açık ayakkabı giymekle tırnak problemleri de artış gösteriyor. Çünkü tırnaklara dışarıdan bir şeylerin çarpması ve girmesi daha kolay oluyor.
 
ÇIPLAK AYAK GEZMEYİN

Havuz ya da sahilde çıplak ayak gezmek mantar riskini beraberinde getiriyor. Dr. Muğrabi; “Mantarın yerleşim yeri ayak altı ve parmak araları. Çıplak ayak, tüm bakteriyel ve viral enfeksiyonlara açık oluyor. Ayak sağlığınız bozuksa tüm enfeksiyonlar ayağınıza girer. Başkasına ait tokyo, terlik giyilmesi de mantarın geçmesine zemin oluşturuyor. Kişide önceden varsa ve tedavi olmuşsa daha sonra nüksetmesine yol açar. Ancak havuz ve deniz, mantarın tek faktörü değil. Yaz ayları geldiğinde ıslak zemin de mantar riskini arttırıyor” diyor. Çıplak ayakla dolaşmak ayrıca deri kalınlaşması ve çatlaklarına da yol açıyor.

Haberin Devamı

PARMAK ARASI TERLİK RİSKLİ
 
Parmak arası terlikler ayak yaralanmalarını arttırdı. Dr. Muğrabi, “Bu terlikler biz cerrahlara maalesef çok iş çıkarıyor. Çünkü parmakları koruyamıyor. Haliyle korunmasız olan ayak bir yere çarptığında (sandalye veya masa ayağı ya da başka bir cisme) ayak parmakları kırılabiliyor. Bunlar zaman zaman basit, zaman zaman sıkıntılı kırıklar olabiliyor” diyor.
Ayrıca parmak arası terliklere geçildiğinde, kışın ayakkabı içinden çıkan ayağın kavisindeki destek kalkıyor. Bir anda ayak ağrıları artıyor. Ayak düz olmayı sevmiyor. Ayak düzleştikçe ayak sıkıntıları tetikleniyor. Ayak yaylanmayı seven bir organ. Ayağın altına dümdüz bir şey koyduğumuzda yaylanma hareketi ortadan kalkıyor ve bel diz ağrıları başlıyor. Dr. Muğrabi, “Parmak arası terlikte yaz boyunca geniş durmaya alışan parmaklar kışın tekrar kapalı ayakkabının içine girince ciddi sorunlar çıkıyor. Hele ucu sivri topuklulara geçilince, çekik parmak, nasır gibi rahatsızlar ekimden sonra artıyor” diyor.

Haberin Devamı

Burkulmada ilk yardımın formulü: DBKY

Hangi şartta olursa olsun eğer burkulma yaşandıysa, DBKY formülünü kullanın. Yani “Dinlen, buz koy, koltuk değneğiyle destekle, yukarda tut!” Bu kanamayı engelleyecektir. Kanama engellenirse burkulmayı yaşayan kişi bir hafta sonra işinin başına dönebilir. Şiştiği zaman doku genişliyor demektir, bu kötü haber! En az üç-dört ayda geriliyor. DBKY formülünün hedefi şişliği engellemek.

Yazarın Tüm Yazıları