Ayakkabınız vuruyorsa parmağınızı kesin gitsin

Dar burunlu ayakkabı giyebilmek için uzun parmağını estetik cerrahi ile kısaltan mı istersiniz, ayak tabanına yağ enjekte ettirip yüksek topuğa tampon yaratan mı...

Haberin Devamı

Küçük ayak parmağından yağ aldırıp incelten de var. Bence asıl sorunları başka; kafa çeperleri beyinlerine baskı yapıyor ve çılgınlığa yol açıyor olmasın...

Kadınların güzellik adına ne kadar ileri gidebileceğini biliyoruz.
Tam da bu nedenle herhangi bir amaçla bıçak altına yatmalarına şaşırmamak gerek.
Ama ben hâlâ şaşırıyorum.
Bakın son olay neymiş...
Ayak estetiği. Tamam, ayak estetiğini ilk kez duymuyorum.
Son yıllarda mesela, ayak bileği estetiğinin revaçta olduğunu duyuyorduk. Ayak bileğinin daha narin görünmesini isteyen kadınlar, estetik cerrahların kapısını aşındırıyor, liposuction yöntemiyle bileklerini incelttiriyorlardı.
Bunun yanı sıra uzun yıllardır sağlık nedenleriyle ayaklarındaki iltihaplı şişliklerden kurtuluyorlardı. (Ki bu ameliyatı tamamen estetik nedenlerle yaptıranların sayısı da az değildir. Buna halk arasında Sindrella Yşlemi de denilir.)
Ayak estetiğinde dünyada son motivasyon topuklu ayakkabılar.
Uzmanlar avaz avaz topuklu ayakkabı giymenin zararlarını anlatırken kadınların bir kulağından girip diğerinden çıkıyor, onlar giymemek bir yana dursun, giyip de rahat etmenin yollarını estetik cerrahide arıyorlar.
Başvurdukları doktorlar ne mi yapıyor? Kadınların bazı ayak parmaklarını kısaltıyor veya ayağın altına yağ enjekte ediyorlar.
Sonuç: Kadınların ayakları o daracık iğne topukların içine zorlanmadan giriyor ve saatlerce topuklularla salınıp ağrı sızı çekmiyorlar.
Söylendiğine göre ayak estetiği sadece ABD’de yılda 45 milyon dolarlık bir sektör. 2007 ve 2008’de yüz ve vücut estetiği yaptıranların oranı yüzde 9 dolaylarında azalırken ayak estetiğinde ciddi bir artış gözlendi.
Ayak parmaklarının hepsi kısaltılmıyor tabii. Başparmağın yanındaki ikinci parmak bazılarında daha uzun olduğu için kısaltılıyor ve böylece dar burunlu topuklular kadınların ayağını vurmuyor.
Kimileri de küçük parmağından yağ aldırıyor ki ayakkabı yandan da vuramasın.
Yağ enjekte etmeye gelirsek... Kadının karnından yağ alıp ayağının altına veriyorlar, böylece ayağın altı yastık görevi görüp topuklu ayakkabılarla ayakta dikilmeyi çekilir hale getiriyor.
Ynanılır gibi değil.
Hadi kadınlar zaten “acısız güzellik olmaz” sözünü düstur edinmiş varlıklar...
Ya onların aklına uyan estetikçilere ne demeli?

Haberin Devamı

Ayaktaki yara bile zor iyileşir

Haberin Devamı

Konuştuğum birkaç Türk plastik cerrah “topuklu ayakkabı giyme uğruna ayak parmağını kısalttırmak isteyen” kadınların henüz bizim topraklarda yeşermediğini, hastaların bu istekle kendilerine başvurmadığını, başvursalar da olaya sıcak bakmayacaklarını söylediler.
Prof. Dr. Akın Yücel bu tarz bir ameliyatla ilgili şu uyarılarda bulundu:
“Ayak parmakları zaten dolaşımın zor olduğu yerler. Ayaktaki yaralar bile zor iyileşir. Böyle bir ameliyat kişinin yürümesini, ayağın dengesini bozar. Enfeksiyon kapar. Kaynamayabilir. Bilek inceltme, baldır kalınlaştırma gibi işlemleri yapıyoruz. Hatta Türkiye’de ayağı incelsin diye beşinci parmağını bile aldıranlar var ama ben bunu da doğru bulmuyorum.”
Yücel’in dediği gibi ayak estetiği çok riskli. Ayaktaki sinirler hasar görebilir, iltihap kapabilir, önceden var olan sorun yine nüksedebilir.
Ve sadece topuklu ayakkabı giyerken değil, düz ayakkabılarla da feci kronik acılarla boğuşabilirler.

Yazarın Tüm Yazıları