Aşurenin hikayesi

Dün Türk mutfağının en eski ve geleneksel tatlılarından biri olan aşureden bahsetmeye başlamıştık.

Haberin Devamı

Pek çok kişinin “aşure ayı” olarak bildiği ayda hemen her evde aşure yapılır. Yapılan aşure gelen misafirlere ikram edildiği gibi akraba ve komşulara da dağıtılır.
Aşurenin ortaya çıkışı hakkında şöyle bir hikaye vardır. “Nuh’un gemisi tufan dinip Ağrı Dağı’na oturduğunda gemidekiler Allah’a şükretmek için kutlama yapmak istediler. Fakat geminin yiyecek ambarları neredeyse boşalmak üzereydi. Bunun üzerine, yiyecek olarak ne bulurlarsa hepsini bir araya getirip bir çorba pişirirler ve böylece aşure ortaya çıkar.”
Aşure günümüzde 13 veya daha fazla malzeme çeşidinin pişirilmesiyle hazırlanır. Fakat aşurenin bir tane mutlak tarifi yoktur elbette. Yapılışı yöreden yöreye farklılık gösterir.
Aşurelik buğdaya pirinç ekleyenler de vardır, çok çeşitli kuruyemiş koyanlar da. Bazı yörelerse şeker yerine pekmez kullanır. Çorum yöresinde “Pekmezli Hedik” denen bu karışıma, Gaziantep’te anason da eklendiği olur.
İşte böyle bir tatlıdır aşure. Hemen her yöremizde değişik biçimlerde yapılan ama nerede yapılırsa yapılsın ağızları tatlandıran ve paylaşıldıkça bereketi artan.

Haberin Devamı

Kaşık salatası

Domatesleri soyup tavla zarından daha küçük doğrayın ve derin bir kaba koyun. Soğanı yemeklik incecik doğrayın ve tuzla hafifçe ovup üzerine ekleyin. İncecik doğradığınız maydanoz, taze nane ve sivribiberi ilave edin. Pirinç tanesi büyüklüğünde doğradığınız sarmısağı da ekleyip karıştırın.
Pul biber, tuz ve tozşekeri de serpiştirin. Hazır sumak ekşiniz yoksa, aktardan top sumak alın ve ılık suda 30 dakika kadar bekletin. Suyunu salataya katıp top sumakları atın. Salçayı soğuk suyla sulandırıp salataya ilave edin. Zeytinyağını ve isterseniz ceviz içini de ekleyip iyice karıştırın. Sulu olan ve kaşıkla yenebilen bu salatayı ızgara et, pilav, köfte yanında servise sunun.
Not: Güneydoğu Anadolu’nun bu salatasına esas lezzetini sumak ekşisi ve ev yapımı biber salçası verir. Sumak ekşisi bulamazsanız Türk kahvesi fincanıyla 1 fincan nar ekşisi kullanın.

Malzeme listesi

- 4-5 adet orta boy domates
- 1 adet büyük boy kuru soğan
- 2-3 diş sarmısak
- 1 demet maydanoz
- 2-3 adet yeşil sivribiber
- 1 demet taze nane
- 2 çay kaşığı tuz, kırmızı pul biber
- 1 çay kaşığı tozşeker
- Türk kahvesi fincanıyla 2 fincan sumak ekşisi
(1/2 su bardağı sumak 1,5 su bardağı ılık suda ezilerek hazırlanır)
- 1 tepeleme yemek kaşığı domates salçası
(bulabilirseniz ev yapımı biber salçası kullanın)
- 1 su bardağı soğuk su
- Türk kahvesi fincanıyla 1 fincan zeytinyağı
- İsterseniz ½ su bardağı çekilmiş ceviz içi

Yazarın Tüm Yazıları