Aşırı efor sarf etmeyin

İftar ve sahurda yanlış beslenme sağlıklı insanlarda dahi ciddi sorunlara yol açıyor. Ne yediğinize ve ne kadar hareket ettiğinize dikkat edin

Haberin Devamı

Uzmanlar ramazanda yaşanan özellikle sindirim sistemiyle ilgili sorunların büyük kısmının, uzun süren açlıktan sonra aşırı yemek yemeye bağlı geliştiğini hatırlatıyor. Dolasıyla alabileceğiniz ilk etkili önlem, iftarları abartmamak. İşte uzmanlardan rahat bir ramazan için basit ipuçları:

ARA ÖĞÜN ALIN: Ä°ftarda yavaÅŸ ve az miktarda yiyip, birkaç saat sonra ara öğün gibi takviye alabilirsiniz. Fazla yediklerinizi yakmak için tok karnına yürüyüş yapmanın, koÅŸmanın, halı sahada top oynamanın veya spor salonlarında aşırı efor harcamanın sakıncalı olduÄŸunu da unutmayın.Â

DİSİPLİNİ BIRAKMAYIN: Ramazanda artan sağlık sorunlarından olan reflü, mide asitinin yemek borusuna geriye kaçması. Reflüsü olanlar bilir ki az yemek ve yemekten sonra yatmamaları gerekiyor. Ayrıca sigara, aşırı çikolata, kahve
tüketimi yağlı yiyeceklerden sakınmaları şart.

Haberin Devamı

YAVAŞLAYIN: Tuz ve enerji kaybını olabildiğince azaltmak için fiziksel aktiviteyi mümkün olduğunca azaltın. Spor amaçlı egzersizi veya yorucu günlük işleri iftar sonrasına bırakın. Sıcak ortamdan kaçının. Sıcak hem su ve tuz kaybına bağlı tansiyon düşüklüğüne hem de damarlarda genişlemeye bağlı tansiyon yüksekliğine neden olabiliyor.

Peş peşe sigara içerek kalp krizini çağırmayın

İftar sırasında peş peşe içilen sigara, kahve ve çay özellikle tansiyon, diyabet ve kalp hastaları için riskli olabiliyor. İftar ve sahurdan sonra fazla içilen sigara kandaki oksijen oranını düşürüyor. Uzun süren açlık ve susuzluk döneminden hemen sonra, vücut enerji, su ve tuz dengesini henüz kurmamışken sigaranın içerdiği zehirlerin damarlarda bolca dolaşması, ani spazm, damar sertliğini oluşturan yağ birikintilerinde küçük yırtıklar yaparak kalp krizini tetikleyebiliyor.

ÖRNEK MÖNÜ

İftarda çorba, hafif bir et yemeği, yoğurt, salata ve 1-2 dilim ekmek yenebilir. Ara öğün olarak, bir porsiyon meyve, yoğurt tüketilebilir. Sahurda da peynir, ekmek, zeytin, domates ve salatalıklı bir kahvaltı tercih edilmeli.

Yazarın Tüm Yazıları