Arpa buğday çeç olur

Çavdar, yulaf, darı, arpa...

Haberin Devamı

Önceleri buğday tarlasında fütursuzca büyüyen bu otlar (özellikle çavdar ve yulaf), çiftçilerin başına bela olmaktan öteye gidemez ve buğdayın gölgesinden çıkamazken, zamanla kendileri için ekilir ve kullanılır hale geldiler. Ama asla pirinç ve buğdayla boy ölçüşecek hale gelemediler.
Söz gelimi, tarih öncesinin en önemli bitkilerinden biri olan arpa, malt ve yem olarak kullanılsa da daima mısır, buğday ve pirincin gerisinde kaldı.
Yaygın olarak Amerika ve Rusya’da yetiştirilen, serin ve nemli iklimi seven yulaf da aynı kaderi paylaştı. Yeterince kabarmadığı için unu ekmek yapımında da kullanılmayan yulaf, daha çok lapa ya da gözleme yapımında kullanılır.
Kahvaltıda da diğer tahıllara eşlik eder tabii.
Yüksek yerleri, kumlu ve gevşek toprakları seven ve soğuğa dayanıklı bir tahıl olan çavdar da saydığımız tahıllardan pek farklı bir kadere sahip olmadı.
Cin, votka, viski gibi bazı içkilerin yapımında kullanılsa da karbonhidrat, potasyum, protein ve B vitamini içeren çavdarın en çok kullanıldığı yer ekmek yapımıdır.

Haberin Devamı

PEYNİRLİ MİDYE BÖREĞİ

Yumurtaların akları ve sarılarını ayırın, sarılarını derin bir karıştırma kabına alın. Yoğurt, sıvıyağ, üzerine iki damla limon sıktığınız karbonat ve tuzu aynı kaba aktarın. Unu azar azar ve yavaş yavaş ekleyip kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edinceye kadar yoğurun.
Yumuşak ve ele yapışmayan bir hamur olduğunda un eklemeyi bırakın. Hamuru toplayıp üzerini nemli bir mutfak peçetesiyle örterek dinlendirin.
Diğer taraftan, böreğin iç harcını hazırlamak için ayırmış olduğumuz yumurta aklarını ve peyniri derin bir kaba koyup çırpın. Kenarda bekleyen hamuru dört eşit parçaya bölün.
Bezeleri hazır yufka inceliğinde açın. Yufkaların üzerine eritip ılık hale getirdiğiniz margarinden 2-4 yemek kaşığı kadar gezdirip her taraflarını iyice yağlayın. Hazırladığınız bütün yufkaları sıkıca sarıp rulo yaptıktan sonra buzdolabında 15 dakika kadar bekletin.
Buzdolabından çıkardığınız ruloları 3 parmak eninde parçalar elde edecek şekilde dilimleyin. Hamur parçalarını merdane yardımıyla pasta tabağı büyüklüğünde açın.
İçine hazırlamış olduğumuz peynirli harçtan birer yemek kaşığı kadar koyup yufkaları D şeklinde katlayın. D şeklindeki hamurların iki ucunu birleştirip yapıştırın. Midye şekli verdiğiniz börekleri yağlanmış fırın tepsisine aralıklı olarak yerleştirin. Böreklerin üzerine fırça yardımıyla ılık margarin sürüp fırına verin. 175 dereceye ayarladığınız fırında yaklaşık 40 dakika pişirip çıkarın. Sıcak sıcak servise sunun.

Haberin Devamı

Malzeme listesi

- 3 adet yumurta (Oda sıcaklığında beklemiş olmalı. Ayrıca sarısı ve beyazı ayrılacak.)
- 1 çay bardağı sıvıyağ
- 3 yemek kaşığı yoğurt
- 1 tatlı kaşığı karbonat
- 2 damla limon suyu
- 2 tatlı kaşığı tuz
- Alabildiği kadar un (Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde etmeniz gerekli.)
- 50 gr bitkisel margarin (Eritilip ılıtılmış)
- 1,5-2 su bardağı rendelenmiş orta yağlı beyaz peynir

Yazarın Tüm Yazıları