Anneye hiçbir kitap sökmez

Arkadaşlarla otururken, konu dönüyor dolaşıyor, çocuklar ve bebeklere geliyor.

Dünyada başka bir konu yok gibi, varsa yoksa gaz, kaka, okul, eğitim hayatın gerçekleri oluyor. Geçen gün yine böyle bir ortamda, "Ben çocuğun çocuk halinde olmayanından nefret ediyorum" diyiverdim

Başta anlamayanlar, "Nasıl yani" diye soranlar oldu. Anlattım dilim döndüğünce, anlattıkça anladım ki, benim asıl kızdıklarım, çocukları, çocuk halde bırakmayan ebeveynler. O gün ne demek istediğimi sizinle paylaşmak istiyorum. Mesela altı yaşında bir çocuktan ’kanser’ kelimesini duymaktan mutsuz oluyorum ben. "Yanımda kesinlikle sigara içmemelisin, sigara kansere kadar gidebiliyor, ben hiç ağzıma sürmedim" cümlesini kuran bir çocuğun ailesini eleştiriyorum. Çünkü bana göre bunu bilmesi, bunu öğrenmesi için çok ama çok erken. Tamam sigaranın zararını bilsin ama bu kadar bilmişlik fazla değil mi?

Çocukluğunu yaşamalı

Ya da, "Benim annem şu işi yapıyor, bütün ülke ondan soruluyor" diyen, oğlumun beş yaşında bir arkadaşı var. Emre Berent’e annesinin ne yaptığını anlatırken bu cümleyi kurabiliyor. Bir diğeri, "Babam genel müdür değil ama genel müdür gibi bir şey çünkü her şeyi o yapıyor, genel müdür sadece oturuyor" diyor. O minicik surat büyüklerin savaşını anlatmaya çabalıyor. Çocukların bir daha yaşayamayacağı çocukluklarını onların ellerinden çalmayalım.

Zamanı gelince öğrenecek

Ben mükemmel değilim, asla da böyle bir iddiam olmadı. Aksine hata yapan, bununla da eğlenen bir anneyim. En azından çocuğuna vakit ayırmadığı için onu başka şeylere boğanlardan, bakıcı tutup çocuğunun her şeyini ona bırakanlardan hiç değilim. Evde yatılı yardımcım olmasına rağmen, bir kez bile Emre Berent’in banyosunu o yaptırmamıştır. Kakasını yapar beni çağırır, "Sil popomu" diye. Evdeyken ben hiç kimseye bırakamam oğlumun işlerini.

Büyümesi için zorlamayın

Diyeceğim odur ki, ben çocuğumun büyük gibi davranmasını istemiyorum. Bu benim fikrimdir. Belki de yanlış, biliyorsunuz ’anne’ye hiçbir kitap, pedagog, psikolog laf geçiremiyor. Bizlerin yüreği neye inanıyorsa onu yapıyoruz. Sadece söylenenleri dinliyoruz, uyarsa, kafamıza yatarsa onları yapıyoruz.

Ustalardan Bir Yaz Karması

13 Haziran’da başlayan ve çağdaş sanatın önde gelen temsilcilerinden Metin Güçlü, Ayfer Kalsın, Elif Soyer, Esra Carus Gülaydın, Güler Güngör, Özlem Paker, Setenay Özbek ve Yasemin Aslan Bakiri’nin eserlerinden oluşan "Ustalardan Bir Yaz Karması" sergi, 31 Ağustos’a kadar Galeri A Teşvikiye’de ziyaret edilebilir.

Adres: Teşvikiye Altuğ Binası, Teşvikiye Cad. No:144 Kat:6 Teşvikiye / İstanbul

Ratatouille

Aşçılığı çok seven Fare Remy, bir kaza sonucu kendisini Paris kanalizasyonlarında bulur. Düştüğü yer, ünlü Fransız aşçı Auguste Gusteau’nun yemekleri sayesinde üne kavuşan ve en ünlü yemek eleştirmenlerinin müdavimi olduğu bir restoranın tam altıdır. Aşçı olma tutkusuyla yanıp tutuşan küçük faremiz tam idealindeki yere düşmüştür. Ratatouille bugün vizyonda.

DVD

Bir varmış bir yokmuş, çok uzaklarda bir ülkede arkadaşlık ve cesaret üzerine yıllardır anlatıla gelen, nesilden nesle aktarılan bir masal varmış... Disney’in "Robin Hood"unda, muhteşem bir maceraya, unutulmaz karakterlere, birbirinden eğlenceli müziklere ve bolca kahkahaya hazır olun. Cesur Robin Hood, Küçük John ve diğer sadık arkadaşları ile birlikte Sherwood Ormanı sakinlerine yeniden mutluluk getirebilmek ve onları açgözlü Prens John’un zulmünden kurtarabilmek için kahramanca mücadele verir.

 Tiglon DVD

Heybeliada’ya yelken turu

SEAS Group’a bağlı olarak 2003 yılından bu yana Kalamış Marina’daki tekneleriyle yüzlerce kişiye yelken eğitimi veren İstanbul Sailing Academy, eylüle kadar sürecek yeni bir kampanyayla Heybeliada’ya dört saatlik yelkenli turu düzenliyor. Yelken kullanmayı bilenler kadar, ilk kez öğrenecek olanların da katılabilecekleri turda, en fazla 6 kişilik ekipler halinde ya da tek başına denize açılmak mümkün. Adres: Münir Nurettin Selçuk Caddesi No:26/1 Kalamış / İstanbul


Mücevher atölyesi

Tasarlamak, yaratmak, formlarla oynamak, değerli metalleri ve taşları tanımak... Alef Mücevher Atölyesi’nde yapılan yaratıcı çalışmalar mücevhere tutkusu olanları bir araya getiriyor. Burada Kapalıçarşı ruhunu hissetmek, eski İstanbul ustalarının çalıştığı tezgahlarda çalışmak, aynı yöntemleri kullanıp onları bugünkü trendlerle birleştirmek son derece keyifli. Adres: Hacı Emin Efendi Sk. 2/1-A Teşvikiye / İstanbul

Kişisel gelişim

Kişisel gelişimi destekleyen eğitim anlayışıyla hizmet veren Bilingual International Schools (BIS), Akatlar Club Sporium’da açtığı yeni merkezinde devam ediyor. Akatlar Club Sporium’da açılan yeni merkezinde Etiler BIS Club, Club Sporium üyelerinin 3-6 yaş grubu çocukları için günlük üç saate kadar ücretsiz gözetim hizmeti sunmanın yanı sıra, yabancı dil öğrenmek-geliştirmek, bir müzik enstrümanı çalmayı öğrenmek-geliştirmek isteyen 3-6 yaş grubu çocuklar için özel çalışma programları da sunuluyor.

Adres: Cumhuriyet Caddesi Akatlar Club Sporium No:4 Etiler / İstanbul

Prenses Lilliperi  ve küçük denizkızı

Periler kadar süslü, pırıl pırıl parlayan simli sayfalar ve en arkadaki sürpriz nilüfer yaprağıyla süslü bir kitap. Göldeki yüzme dersi sırasında yüzme öğretmeni Karlos birden suyun altında kayboluverir. Tabii ki Prenses Lilliperi de onu kurtarmak için arkasından suya atlar.

Büyülü Fener Yayınları
Yazarın Tüm Yazıları