Annemin çay saatleri

Annem son derece şahsına münhasır bir kadındır. İnsanları, yedirmeyi, içirmeyi, yardım etmeyi çok sever.

Haberin Devamı

Başka biri söylediğinde anlaşılamayan ama annem söylediğinde sorgulanmadan kabul edilen tabirleri vardır. Kahve saatleri, kaçıramayacağı çay saatleri vardır onun.
Annem, çay saati geldiğinde mutlaka çay içmelidir. Ama “çay saati” deyip geçmeyin, annemin çayı yanındaki vazgeçilmezleriyle içilir. Yani bir simit ve yanına bir parça eski kaşar. Simidin taş fırında pişirilmiş olması da önemli bir husustur annem için. “Parlak simit sevmiyorum ben” der de başka bir şey demez.
Oturduğu mahalleden geçen simitçileri tanır ve hangisinden simit alacağını bilir. Hatta bir simitçi “oğlu” vardır ki onun, annemin kapısını çalar ve “Anne simit istiyor musun” diye sorar. Bazen, annem önceden tembih ettiğinde, annemin kapısına poşet içinde asar simitlerini. Buzdolabının derin dondurucu bölümünde her zaman beş tane simit olur annemin. “Misafir geldiğinde kolay oluyor. Çıkarıveriyorum simitleri, yanına kaşar ve domates, bir de demli çay koydum mu...” diye başlayan cümleleri sıralar.
Taş fırın simidi ve yanında yiyecekleri konusunda o kadar ısrarlıdır ki annem. Camekanlı tezgahlarında simit satan ve simidin içine krem peynir süren satıcılara da ısınamadı o. Varsa yoksa taş fırında iyi pişmiş simidi ve eski kaşar. İnatçı bir kadındır annem. Ama tatlı bir inatçılığı vardır...

Haberin Devamı

Pirpirim aşı

Mercimek, aşurelik buğday ve nohut akşamdan ayrı ayrı kaplarda suya konulur. Ertesi gün hepsi birlikte bir tencerede yaklaşık 30 dakika haşlanır ve süzülür.
Bir tencereye haşlanan nohut, mercimek ve aşurelik buğday konulduktan sonra üzerine ince doğranmış semizotu ile 5 su bardağı su ilave edilerek 20 dakika daha pişirilir.
Sosu hazırla-mak için bir tencerede tereyağı eritilir. İnce kıyılmış soğanlar sarartıldıktan sonra salça, tuz ve karabiber ilave edilip, 7-8 dakika kadar pişirilir. Altı söndürülüp bir kenarda bekletilir.
Hazırlanan sos, pişen yemeğin içine eklenir. Pirpirim aşı sıcak olarak servis edilir.

Malzeme listesi

- 1 demet semizotu
- 1 su bardağı nohut
- 1 su bardağı yeşil mercimek
- 1 su bardağı aşurelik buğday
- 5 su bardağı su
Sosu için;
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 1 yemek kaşığı salça
- 1 baş soğan
- Yarım çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber

Yazarın Tüm Yazıları