Ankaralının sabrı ‘dolmuş’

Otobüs, midibüs, minibüs derken... Bi bakmışsın, trafik ‘dolmuş.’ Sürücüysen yol vermeye...

Haberin Devamı

Yolcuysan sıkışmaya mahkûmsun.
Hele ki söz konusu ‘dolmuş’sa eğer...
‘Yaklaşma toz olursun, geçme pişman olursun.’

* * *

Binmek için el edersin.
İnmek içinse rica.
Sol eliyle şoförlük yapar.
Sağ eliyle hesap işine bakar.
Agresifine denk gelirsen de...
‘Gaz, fren, şanzıman halin duman.’

* * *

Mavi rengiyle Şirinler’e benzer ama...
Kırmızı yanar durmaz.
Hatalıyken altta kalmaz.
Yani trafikte Gargamel.
Velhasıl, Ankaralının sabrı ‘dolmuş.’
‘Müsait yerde inecek var’ der ve ekler:
‘Abbas olamazsan Çiçek ol.
Çiçek olamazsan da Abbas.’
Bu işler düzelmezse.
Dolmuşu bağlasan da durmaz.

* * *

Dün gazetemizde okudunuz. Dolmuş şoförü, Dünya Engelliler Günü’nde engellilere saldırdı. Dolmuş şoförlerinden canı yanan okur Uğur Birdal da başından geçen bir olayı şöyle aktarıyor:

Haberin Devamı

‘Dur’ demenin vakti geldi

Dikmen Caddesi, birçok yan bölgenin trafiğini çekiyor. Bu yoğunluk yetmezmiş gibi minibüs şoförlerinin duyarsızlığı (hatta bilinçli olarak kural tanımamazlığı) bölge insanını çileden çıkarıyor. Son yaşadığım olay şöyle:
Polisevi kavşağından Dikmen yönüne giderken, 06 J 1565 plakalı Dikmen hattının minibüsü, aracını insan konservesi diyebileceğimiz kadar yolcuyla doldurmuş. Kırmızı ışıkları ihlal ederek, makas atarak tam bir trafik magandası gibi araç kullanıyordu. Kendisini korna ve selektör ile ikaz etmeme bozulmuş olacak ki, Dikmen Caddesi 230 no’lu binanın önünde önümü kesti. Aracının kapısını açarak, bırakın esnaflığı insanlığa yakışmayacak şekilde haykırdı. Bir sonraki yol ayrımında (Sinan Caddesi ayrımı) kırmızı ışıkta beklerken aracıma kasti çarptı. Polis geldi, tutanak tutuldu. Devletin polisinin önünde ‘Kırmızıda da geçerim, araca 30-40 kişi de doldururum’ diyor. Anlaşılan, polis de bu tür magandalardan bıkmış. Sonuç olarak, aracımda büyük bir hasarla evime döndüm. Şimdi bir Ankaralı olarak elinizi vicdanınıza koymanızı istiyorum. Ben küçük çocuğumun yaşadığı travmaya mı yanayım? Aracımdaki büyük hasara mı yanayım Türkiye’nin başkentinde bu manzaraları yaşamaktan utanıyorum. Minibüs şoförlerinin istedikleri yerde durup istedikleri gibi yolcu almalarına, trafik magandası gibi davranarak kural tanımadan yolcu taşımasına, ne olduğu belirsiz kişilerin isimlerini vererek ortalıkta kabadayılık yapmasına dur demenin vakti geldi de geçiyor bile.

ÖNERİM VAR

Haberin Devamı

Şaşmaz’dan direkt hat verilsin

Hafta içi her gün Batıkent ile Eskişehir Yolu arasında mekik dokuyorum. Muzdarip olduğum konu ise ulaşım...
Batıkent-Eskişehir Yolu arasında EGO’nun direkt hattı yok. Her sabah benim gibi aynı derdi çeken binlerce insan var. Ya Kızılay’a giderek, Eskişehir Yolu’na ulaşabiliyoruz ya da Etimesgut’taki Şeker Fabrikası durağından Kızılay otobüslerine aktarma yapıyoruz. İki seçenek, bizler için iki çile. (Gidiş-dönüş)

KENT TURU ATIYORUZ

Hal böyle olunca Şaşmaz Viyadüğü’nü kullanan bir EGO otobüsüyle 20-30 dakikada alınacak yol, 50-60 dakika sürüyor. Özellikle Kızılay üzerinden ulaşım sağlanmaya çalışılınca deyim yerindeyse Ankara turu atmak zorunda kalınıyor. Bu sorunu ve talebimizi defalarca kez EGO’ya ilettik ancak her seferinde cevap olarak ulaşımın aktarmayla sağlanabileceği söylendi. Batıkent’te oturup Eskişehir Yolu üzerindeki üniversitelerde okuyan, kamu kurumları ve AVM’lerde çalışan yüzlerce, hatta binlerce insanın sesi olup bu güzergahta çalışacak bir EGO hattı isteğimizi duyurursanız çok seviniriz.
N. Emre AKDEMİR

Haberin Devamı

Doğalgaza gizli zam mı yapıldı?

Geçen ay 400 TL’ye 411 metreküp gaz aldım. Bu ay ise 500 TL’ye 497 metreküp gaz yüklendi. Doğalgaza sessizce zam mı yapıldı? Başkentgaz’ı arıyorum ancak netl bilgi alamıyorum.
(İsimsiz okur)

SÖZÜ/ÖZÜ

Pencere açamaz olduk

70’li yıllardaki kirli hava geri döndü. Sebep, Büyükşehir’in dağıttığı kalitesiz kömür. Kömür kokusundan pencereyi açamıyoruz. Astım, ciğer, kalp rahatsızlığı olanların vay haline. Bir de Başkentgaz faturaları geç gönderiyor. Fatura arası açılınca tutar artıyor. Üç kuruş gelirle, şişen doğalgaz faturalarını nasıl ödeyeceğini düşünenler, kısıntıyı tercih edip battaniyelerle Ankara ayazına dayanmaya calışıyor. Kömür yerine doğalgazı sübvanse etmek Büyükşehir’in neden aklına gelmiyor?
Metin ALTAY

Haberin Devamı

Tek çare tahta merdiven

Batıkent Turgut Özal Mahallesi 1940. Cadde’nin tek yönü, yaklaşık 3 hafta önce yol çalışması nedeniyle trafiğe kapatıldı. İnsanlar işe, çocuklar okula gitmek için kazılan yoldan karşıya geçebilmek için çabalıyor. Çünkü kazılan yolun derinliği 1 metreyi buluyor. Büyükşehir Belediyesi’ni birkaç kez aradım. En azından geçici olarak karşıya geçmemizi sağlayacak bir çözüm üretmelerini istedim. Aldığım yanıt olumsuz oldu. Tek yol, basamakları eksik olan tahta bir merdiven.
Göker EKİCİ

Can kaybı yaşanmadan önlem alınsın

Park Caddesi’nde trafik yoğunluğu her geçen gün artıyor. Özellikle de Atabilge Sitesi’nin bulunduğu dörtyol ağzında birçok trafik kazası yaşanıyor. Söz konusu yerde iki tane ilköğretim okulu bulunuyor. Minik öğrenciler araçların arasından geçerek, okullarına ulaşmak isterken tehlikeler atlatıyor. Minik bir can kaybı yaşanmadan bu sorunun acilen çözülmesini bekliyoruz. Gerekli trafik düzenlemelerinin yapılmasını talep ediyoruz.
Mustafa GÜVEN

Yazarın Tüm Yazıları