Anavatan’da ’geri dönüş’ tedirginliği

ANAVATAN Partisi’nde, Mesut Yılmaz’ın Yüce Divan duruşmasından sonra partinin başına döneceği yolundaki değerlendirmeler, genel merkezi ve örgütü gerçekten tedirgin etmiş.

Eski bir ANAP’lı ile görüşürken, "Erkan Mumcu’yu gaza getiriyorlar" dedi.

Partiyi manüple eden bazı çevrelerin olduğunu söylüyor.

Mumcu ise "Dönerse geride bıraktığını bulamaz" diyor.

Mesut Yılmaz
ve ANAP’lıların yargılandığı Yüce Divan’daki duruşmaları izlemeye bazı partililerin gitmesi, ANAVATAN içinde ’ikbal’ bekleyen bazı üyeleri tedirgin ediyormuş... Şimdiden seçim pazarlıklarına giren bu üyeler, "Biz partiyi sırtlayarak götürüyoruz, ama onlar partiyi hálá Mesut Yılmaz’a teslim etme hesapları yapıyor" diyorlarmış.

Bu nedenle Ankara’da eski liderlerinin duruşmasını izlemeye giden bazı ilçe başkanlarına "gitmeyin" diyorlarmış.

Nitekim bu çıkışların sonucunda İstanbul’da Fatih, Küçükçekmece, Üsküdar, Ümraniye, Bağcılar ve Güngören ilçe başkanları görevden alınmış.

AKP Kadıköy Belediye Başkan adayı olan Ümit Özerol, baskılar karşısında bu kararı almak zorunda kalmış.

Görevden alınan isimlerin ’köklü AKP’li’ oldukları oldukları yorumları yapılıyor.

Yılmaz’a yakın olan ancak şu anda gelişmeleri uzaktan izleyen eski ANAP’lı okurumuz "Bu işte Mesut Yılmaz ve arkadaşlarının hiçbir etkisi yok, gelişmelerden uzak duruyorlar" diyor.

Ancak olayların arkasında gelecek seçimler için milletvekili sıralama hesaplarının bulunduğu anlaşılıyor. Güneydoğu ve Doğu’dan bazı eski milletvekilleri "İstanbul" hesaplarına şimdiden başlamışlar.

Susuz kalacağız

BUGÜN
Dünya Su Günü... BM Çevre Programı’nın (UNEP) raporuna göre, 2032’den itibaren dünya nüfusunun yarıdan fazlası ciddi su sıkıntısıyla karşılaşabilecek; su sıkıntısını en çok hissedecek ülkelerden biri de Türkiye... Dünya yıllık yağış ortalaması 1000 mm iken Türkiye’deki yağış ortalaması 640 mm. Ülkemiz nüfusunun %74’üne su şebekesi, %63’üne kanalizasyon şebekesi ile hizmet veriliyor. 4 insanımızdan biri yeterli su ve atıksu hizmetinden yoksun.

Bu arada Çevre Mühendisleri Odası haber veriyor: Danıştay 6. Dairesi, ’mutlak koruma alanını 100 m’ye düşüren’ madde ile su havzalarına atıksu boşaltımını düzenleyen bazı maddeler hakkında yürütmeyi durdurma kararı verdi.

İpsala’da 180 araç çalışıyor

DSİ Edirne Bölge Müdürü Numan Gündüz, İpsala’da suların çekilmesinden sonra gerçek hasarın ortaya çıkacağını belirterek "Tespit ve tahmin edebildiklerimizi káğıda döküyoruz. Ödenek konusunda genel müdürlüğümüzden taleplerimiz olacak. Yaraların sarılması konusunda işimiz oldukça zor, ama üstesinden kalkmak zorundayız" diyor. Gündüz bölgede yapılan çalışmaları da şöyle anlatıyor:

"İpsala’da, 90 km uzaklıktan 67 kamyon taş çekerek yarılan yerleri doldurmaya çalışıyoruz. Şimdiye kadar 6 bin ton (12 bin m3) taş attık. İş makinelerimiz dışında müteahhitlerden, Köy Hizmetleri’nden ve belediyelerden destek alıyoruz. Karayolları köprübaşlarını takviye ediyor. Çalışan araç sayımız 180’i buluyor; bunun 50’si iş makinesi..." Yaraların sarılması için hükümete büyük görev düşüyor.

Hazır kıymaya izin

TARIM Bakanlığı, İzmir’de iki yıl önce domuz etinden yapılan çiğ köfteleri yiyen vatandaşların zehirlenmesi nedeniyle yasakladığı hazır kıyma satışlarına yeniden izin verme hazırlığına girmiş. Yönetmeliğin değiştirilmesine karşı kasaplardan tepki geldi. Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ "Açıkta kıyma satışının neden yasaklandığını bilenler, bu işin altında hangi çıkar hesapları olduğunu da bilirler" diye imalı bir çıkış yapıyor.

Önceki uygulama ile etin ana parçalar halinde sergilenerek satışına izin verildiğini, bununla müşterinin ister kıyma, isterse kuşbaşı veya pirzola olarak değerlendirdiğini belirten Yalçındağ ancak süper ve hiper marketçilerin bu uygulamayı yeniden tersine çevirmek istediklerini belirterek şöyle konuşuyor.

"Vatandaşa hiper ve süper marketlerde yasak olduğu halde hazır kıyma satışı denetlenmezken, paket içinde satılacak kıymanın içeriğinin ne şekilde denetleneceği ayrı bir kuşku yaratacaktır. Bu yönetmelik değişikliğinde, kıymayı paket halinde satacaklarını ve içinde neler bulunduğunu yazacaklarını belirtiyorlar. Ne derece inandırıcı olacağı konusunda ciddi endişelerimiz vardır. Bu eskiden de böyleydi. Bir kilo kıymanın değeri 13-15 milyon lire iken hazır kıymanın 3-5 milyon liraya kadar satıldığı dikkat çekiyordu.

Peki bu mümkün mü? Yeniden eskiye dönüş olursa halk sağlığı tehdit altına girecektir. Herkesin, gördüğünü ve bildiğini almaya hakkı yok mudur?"

Marketçilerin baskısı altında kalan Bakanlığın yeni uygulamasının tartışmaya yol açacağı anlaşılıyor.

MESAJ PANOSU

NİŞANTAŞI, Rumeli Caddesi üzerindeki Terakki Lisesi’ne ait bir lise vardı; bu arazi 5 yıl önce yıkıldı ve otoprak olarak kullanıldı. Baştan buraya bir kültür kompleksi yapılacağı bildirilmişti. Ancak ne olduysa oldu, iki aydan beri Gülaylar Kuyumculuk tarafından işmerkezi olarak inşa edilmeye başlandı. Gelin görün ki, caddenin yarısı inşaat malzemesi doldu; kaldırım işgal edildi. Şişli Belediyesi’nin, biz yayalar için özen göstermesi gerekmiyor mu? T.C.U.- TEŞVİKİYE

ŞİŞLİ Belediyesi
bünyesinde 3 yıldır çalışmalarını sürdüren Sera Tokay yönetimindeki Şişli Senfoni Orkestrası, 25 Mart 18.00’de İTÜ Maçka Kampüsü Mustafa Kemal Salonu’nda bir konser verecek. Giriş ücretsiz. Orkestra, 28 Mayıs’ta da Afganistan’da ilk kez bir senfoni konseri verecek.

TOLGA Müftüoğlu’nun ’Sultanahmet’e Cezayir anıtı’ önerisine yürekten katılıyorum. Malum toplum olarak bizler her zaman önden gidecek birini ararız. Bu konuyu gündemden düşürmeden anıtın dikilmesini sağlayalım. Hülya ABİT

Biliyor musunuz

ANKARA 5. İdare Mahkemesi’nin, AKP’li Şevket Tandoğan’ın önerisi ve Ankara Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nin kararıyla, Cumhuriyet’in önemli düşün adamı merhum Abdullah Cevdet’in ismini taşıyan sokağın adının Türk Tarih Kurumu Başkanı Yusuf Halaçoğlu olarak değiştirilmesini iptal ettiğini...

GÜNÜN SÖZÜ

"AKP, fakir fukaranın değil, olağanüstü rantların partisidir. Her şey kapalı kapılar ardında düzenleniyor, sonra kanun haline getiriliyor."

(CHP Milletvekili Kemal Kılıçdaroğlu)
Yazarın Tüm Yazıları