İzmir’in yeni nefes boruları

BURSA’dan 2.5 saatte gelip İzmir’in içinde 2 saat trafiğe takılanların şikayetlerini yaz boyunca dinledik.

Haberin Devamı

 

İzmirlilerin kenti boşalttıkları yaz aylarında bile zor ilerleyen trafik, önümüzdeki aylarda iyice çileden çıkartabilir.
İzmir’in aldığı yoğun göç, salgın hastalık nedeniyle toplu ulaşım yerine özel araçların tercih edilmesi trafik sıkışıklığının en önemli nedenleri arasında.
Buna karşın İzmir’in salgını kontrol altına alıp risk haritasında mavi renkle gösterilen en başarılı iki kentten biri olması iyi haber.
Eğer yüzde 70’i geçen aşılanma oranı daha da yükselip hastalık riski azalmaya devam ederse işe geliş gidişlerde yine özel araç yerine metro, tramvay, vapur, otobüs gibi toplu ulaşım araçları tercih edilmeye başlanabilir.
2022, 2023, 2024, 2025’TE
Ancak trafiğe çıkan özel araç sayısının daha da azalması için metro ve tramvayda yeni hatların devreye girmesi, şehir içi trafiği azaltacak projelerin hızlanması gerek.
Geçen hafta bu konuda birkaç müjdeli haber vardı.
Buca’dan Bornova Otogar’a, oradan da otoyola bağlanarak halen 45 dakikalık ulaşım süresini 10 dakikaya indirecek Buca Tüneli bunlardan biri.
İki yıl önce duran proje için yeni ihale yapıldı.
Çift gidiş, çift gelişli olacak İzmir’in en uzun tünelinin 3 yılda tamamlanması bekleniyor.
Halen inşaatları devam eden ve Kasım 2022’de açılması beklenen Balçova Metrosu ile kredileri temin edilen ve 2025’te açılması planlanan Buca Metrosu da İzmir trafiğinin en önemli nefes boruları arasında yer alacak.
Buna 2023’te çalışmaya başlayacak Çiğli Tramvayı’nı da eklemek gerek.
Birkaç yıl önce hizmete giren tramvayların otobüsleri ana caddelerden çekerek İzmir trafiğine sağladığı katkılar pandemi öncesinde çok açık görüldü.
Ancak hala Alsancak Garı önündeki düğümü çözecek olan trafiğin yeraltına alınması projesinde somut gelişme görülmüyor.
Karşıyaka’dan Konak’a çok geniş bir alana etkileri olan bu tıkanıklık aşılamadıkça İzmir’in merkezinde trafik sorunu olacak.

Haberin Devamı

TAM BİR KAZAN-KAZAN DURUMU
Geçen hafta Başkan Tunç Soyer’in AK Parti İl Başkanı Kerem Ali Sürekli’yi makamında ziyareti İzmirliler için büyük bir umut oldu.
Depremden sonra yenilenecek konutlar için Dünya Bankası kredileri gibi Ankara’nın onayı gereken projelerde iktidar partisinin İzmir temsilcilerinin destekleri çok önemli.
Aslında bu tam bir kazan-kazan durumu.
İzmirlilerin depremden korkmadan oturabilecekleri konutların finansmanında Büyükşehir ve iktidar partisinin işbirliği iktidara da, muhalefete de büyük sevgi kazandırır.

Haberin Devamı


Yaşadığın yeri sevmek

İSTANBUL’da yaşadığım yıllarda Türkiye’nin her yerinden tanıştığım insanlardan doğup büyüdükleri yerlere dönmek isteyenlere fazla rastlamadım.
Ama İzmirliler öyle değildi.
İş ya da öğrenim için İstanbul’da yaşayan hemen her İzmirlinin gönlünde bir gün doğup büyüdüğü yere dönme arzusu vardı.
Sancar Maruflu, yaşadığı yeri seven İzmirlilerin sembolü idi.
Yaşamını bu kentin değerlerini kalıcı hale getirecek çalışmalara harcadı.
İzmir Baba hiç unutulmayacak, ruhu şad olsun.

Yazarın Tüm Yazıları