Konya: Kendinize bir ziyafet çekmek isterseniz...

Etli ekmek ve fırın kebabı gibi klasiklerin yanı sıra bölgenin zengin mutfağından lahana kapaması ve tutmaç çorbası da Konya’da çok seviliyor.

Haberin Devamı

LAHANA KAPAMASI

Konya: Kendinize bir ziyafet çekmek isterseniz...

(8-10 kişilik)

NE LAZIM?

1 adet orta boy lahana (çok sert olmasın)

1/2 su bardağı zeytinyağı (ya da 2 yemek kaşığı tereyağı)

Yeterince sıcak su

2 çay kaşığı tuz

İç harcı için;

500 gr kuzu eti (Küp şeker büyüklüğünde doğranmış)

3-4 orta boy kuru soğan

2 yemek kaşığı tereyağı

1 yemek kaşığı domates salçası

2 yemek kaşığı dolmalık fıstık (isteğe bağlı)

2 çay kaşığı tuz, karabiber, kırmızı toz biber

5 su bardağı sıcak su

NASIL YAPARIM?

İç hazırlığı için minik doğranmış etleri, orta boy bir tencereye koyun. Orta ısılı ateşte sürekli karıştırarak kendi suyuyla 7-8 dakika kavurun. 

Haberin Devamı

Yemeklik doğranmış soğanları ve tereyağını katarak 5 dakika daha kavurun. Salça, tuz ve baharatı ekleyip karıştırın.

Üzerine 5 bardak sıcak su ilave edip etler yumuşayıncaya kadar pişirin, ocaktan alın.

Diğer taraftan, lahananın sap kısmını bıçakla kesip yaklaşık 15 santim çapında bir kapak çıkarın. Bıçağı içeri doğru batırarak iyice oyun. Tıpkı kabak dolmasındaki kabağı oyar gibi elinizi bu oyuktan sokup lahananın içini çıkarın.

Lahanayı kaynar ve tuzlu suya her tarafı girecek şekilde oturtun, en az 20 dakika haşlayıp yumuşatın. Çıkarıp süzün.

Oyulmuş lahananın içine, etli harcı bastırarak doldurun. 

Bütün halde bir tencereye oturtun. Üst kısmını kalan lahana yapraklarıyla kapatın, üzerine porselen bir tabak koyun.

Lahananın üzerine gelecek kadar sıcak suyu, zeytinyağını ve tuzu da tencereye aktarıp kapağını kapatın. Orta ateşte lahana yumuşayıncaya kadar pişirin. Dilimleyerek servise sunun.

KIKIRDAKLI TUTMAÇ ÇORBASI

Konya: Kendinize bir ziyafet çekmek isterseniz...

(6-8 kişilik)

NE LAZIM?

750 gr süzme yoğurt

2 yumurta

2 yemek kaşığı un

2 su bardağı çorbalık erişte

1 tatlı kaşığı tuz, kuru nane, pulbiber

8-10 su bardağı içme suyu

Haberin Devamı

Kıkırdak hamuru için;

1 su bardağı su

Aldığı kadar un

1 çay kaşığı tuz

Kızartmak için;

1 su bardağı zeytinyağı (veya 2-3 yemek kaşığı tereyağı)

NASIL YAPARIM?

Bir tencereye yumurtayı kırın. Un ve süzme yoğurdu ekleyip bir tel çırpıcıyla karıştırın. 

9 bardak suyu ekleyin, tekrar karıştırıp tencereyi orta ısılı ocağa alın. Sürekli karıştırarak kaynayıncaya dek pişirin. 

Kaynamaya başlayınca erişteyi katın. Bir tahta kaşıkla ara sıra karıştırıp erişteler yumuşayıncaya dek en az 8-10 dakika pişirin. Çorba koyu olursa 1-2 bardak sıcak su ilave edin. Tuz, nane ve pulbiberi katıp ocaktan alın.

Kıkırdak hamuru için bir kaba su ve tuzu koyun. Sonra da azar azar unu katıp elinize yapışmayan bir hamur hazırlayın.

Haberin Devamı

Hamuru un serptiğiniz tezgâha alın. Parmak kalınlığında uzatın, kalın bir halat şekli verin. 

Keskin bir bıçak yardımıyla kuru fasulye büyüklüğünde kesmeye başlayın. Geniş bir tavada zeytinyağı ve tereyağını kızdırıp bu hamurları kızartın. En son çorbanın üzerine gezdirin, yemeğiniz hazır.

Yazarın Tüm Yazıları