Doğu Akdeniz’in en donanımlı marinası SETUR NETSEL

Marmaris’teki Netsel Marina, dünyanın en ünlü yat yazarlarından, yelkenci Rod Heikell’in uğrak yeri.

Doğu Akdeniz’in en donanımlı tesisi, 750 yat kapasiteli. İki yıl önce Setur tarafından işletilmeye başlanan marina süper yatlara da hizmet verebiliyor.

Türkiye’de özel girişimcilerin ilk kurduğu marinalardan biri Netsel. Geçmişi epeyce maceralı. Net Holding ve Yüksel İnşaat tarafından kurulmuştu. Erbil Töre’nin çabalarıyla tamamlanan tesis o dönemde kamuoyunda ciddi bir tartışma yaratmıştı. Ekonomik krizler sırasında firmalar sorun yaşayınca marina yönetimi kayyuma geçti. Bu dönemde tesis /images/100/0x0/55ea75cdf018fbb8f88166ffkaderine terk edildi. TMSF tarafından satışa çıkarıldı. Nihayet 2005 Temmuzu’nda yüzde 55 hissesi 13.4 milyon Euro’ya Koç Holding tarafından satın alındı. Geri kalan hisse ise Torunlar Holding’e ait. İki firma güç birliği yapıp, kısa sürede örnek bir marina işletmesi kurdu. Netsel şu anda Setur’un marinalar zincirinde yer alıyor.

ÜÇ RESTORAN, İKİ KAFE

Setur Netsel’in müdürlüğünü, daha önce Finike Marinası’nda görev yapan Çağlar Altuntaş yürütüyor. Geçmişte yatların pek uğramadığı Finike’de 800 yatlık bir tesis kuran Altuntaş, tecrübesini Netsel’e aktardı. Yönetimi devraldığında eksiklerini tespit edip, bunların tamamlanması için çaba gösterdi. Tesisin, yatçılık dünyasında hızla tanınmasını sağladı. Rod Heikell’in Marmaris’i uğrak yeri seçmesinde onun da önemli payı oldu.

750 yat kapasiteli marinada 20 ve 100 tonluk olmak üzere iki vinç bulunuyor. Kışlık çekek yeri alanı sınırlı. Sadece 50 tekne sığabiliyor. Marinada tamir, bakım, akaryakıt ikmali, giriş ve çıkış işlemleri hızla yapılıyor. Atölyelerde boya, marangozluk işleri, kaynak işleri, motor bakımı, yelken ve branda tamiri yaptırmak mümkün.

Teknelere su, elektriğin yanı sıra telefon bağlantısı hizmeti de veren marinanın en sığ yeri 3,5 metre, en derin bölgesi ise 18 metre. 40 metrenin üstündeki yatlara da hizmet verebiliyor ve tek fiyat uyguluyor. Stüdyo tipindeki 13 dairesiyle karada konaklama imkanı sunuyor.

Setur Netsel, Dalaman Havaalanı’na 90 kilometre uzaklıkta. Her türlü hava koşulunda emniyetli. Mendireğinin dışındaki iskelesine yaz aylarında dev tatil gemileri, kış aylarında ise askeri gemiler yanaşıyor.

Marinada Sisley, Tommy Hilfiger, Edwards gibi birçok ünlü marka şube açmış. Üç restoranından en ünlüsü Antique. Tesiste Migros’un şubesinden her türlü erzak ikmali almak mümkün. Birçok tekne ve yelken şirketinin ofisi bulunuyor. Tesisin havuzu ve tenis sahası da yatçıların hizmetinde. Netsel Marina’da yaz aylarında birçok sanatsal etkinlik düzenleniyor. (www.netselmarina.com)

Gezilecek adalar, koylar

BEDİR ADASI

Marinanın tam karşısında. Teknenizle günübirlik gezi için gidebilirsiniz. Denizi çok temiz. Kuzey bölgesi melteme karşı korunaklı. Kıçtan kara yapabilirsiniz. Çam ormanıyla kaplı adanın Yıldız Ada yönüne demirlediğinizde manzaraya doyamayacaksınız.

AMOS KOYU

Kumlubük ve Turunç koyları arasında. Tepesinde antik Amos harabelerini göreceksiniz. Koy içinde plaj var. Yamaçlarına siteler yerleşmiş. Çevredeki döküntü kayalar ve karga taşı adacıklarına dikkat etmeniz gerekir. Plaj önünde demirleme yapabilirsiniz.

KEÇİ ADASI

Marmaris’in girişinde İçmeler ve boğaz geçişinde. Etrafındaki sular epeyce derin. Ucunda Keçi Feneri bulunuyor. İçmeler Koyu’na bakan adanın denizi çok temiz. Rüzgarın kayalarda çıkardığı ses büyüleyici. Küçük Boğaz’la İçmeler’e bağlanıyor. Çevresinde kayalık döküntüler bulunuyor. Eğer Keçi Adası ile Yıldız Adası arasındaki boğazı kullanacaksanız, dikkatli olmanızda yarar var. Çünkü özellikle Rodos seferi yapan tekneler nedeniyle deniz trafiği epeyce yoğun.

YILDIZ ADA

Antik Çağ’da ismi Nimara’ydı. Haritalarda Yıldız Ada olarak geçer, ancak bölgede Cennet Ada olarak bilinir. Aslında bir yarımada. Yalancı boğazla karaya bağlanıyor.
Yazarın Tüm Yazıları