Amerika’dan tekne almanın tam zamanı

Büyük bir ekonomik bunalımın eşiğinde olduğumuz söyleniyor.

Amerika’da başlayan fırtınanın denizi kabarta kabarta üzerimize doğru geldiği, lombozları kapatıp, fırtına floğunu açıp, su geçirmezleri giyip dümene öyle geçmemiz gerektiğini anlıyoruz.

Tüm fırtınalar gibi bu da geçecek tabii. Batan batacak, kalan sağlar bizim olacak. Kalan sağlardan bir bölümü de, bu fırtınadan hayli zenginleşmiş çıkacak. Hep böyle olur çünkü.

Sizlerden kaçı, eğer fırtına Türkiye kıyılarına dendiği kadar sert vurursa, zengin olacak tabii ki bilmiyorum ama eğer içinizde tekne almayı planlayanlar varsa, özellikle Amerika’ya bir uzanmanın zamanıdır diyorum.

Şundan diyorum: Euro / dolar paritesindeki oynamalar, doların değerinin düşmesi, fiyatların zaten nispeten düşük olduğu Amerika’da alıcıya ciddi avantajlar sağlıyor.

*

Elimde Cruising World Dergisi’nin Mart ve Nisan sayıları var. Dünyanın en çok ve bence en keyifli yelken dergilerinden biri Cruising World. Yelkenciliğin gezginlere dönük, pratik yönlerini öne çıkartıyor. Çok kaliteli seyir ve gezi yazıları var. Ama şu an için bu yönleri önemli değil. Derginin sonunda yer alan, tekne ilanlarına bakıyorum.

Yüzlerce, binlerce tekne. Eskisi, yenisi, az kullanılmışı, sıfırı. Kimi sahibinden, kimi ’galeriden’, kimi bayiden. Bu kadar çeşidi birarada bulmak Türkiye’de mümkün değil.

Bildiğimiz markalar da var, pek bilmediklerimiz de; Beneteau, Jeanneau, Bavaria, Hunter, Catalina...

Yeni ya da yeni gibi teknelerin seyre hazır fiyatları Avrupa’nın altında. Örneğin yüklü bir Oceanis 43, 225 bin Dolar’a satılıyor. Beneteau web sitesine göre, Avrupa’da bu teknenin çıplak satış fiyatı 137 bin Euro, yaklaşık 212 bin Dolar. Avrupa’da alınacak bir Oceanis 43, seyre hazır hale getirilinceye kadar fiyatı 300 bin Dolar’ı bulur.

Ya da 2003 model Jeanneau Sun Odyssey 43DS’ye, 115 bin Dolar fiyat vermişler. Pazarlık payı da vardır... 100 - 105 bin dolara alınır bu tekne.

Örnek çok.

*

Peki bu tekne Türkiye şartlarına uyumlu mu? Genel olarak evet. 110 volt elektrik sistemini 220’ye çevirmek ve bir de içindeki prizleri Avrupa’ya uyumlu hale getirmek gerekir. Elinden iş gelen biri kolayca yapabilir bu işleri.

’Amerika neresi, Türkiye neresi’ diye soranlara teknelerin suda gittiğini anımsatmama gerek yok herhalde. Basar yelkeni gelirsiniz. Zamanınız yoksa, koyun gemiye Marmaris’te indirsinler. Maliyeti 10 - 15 bin Dolar.

Yani cebinizde paranız varsa, tekne almayı düşünüyorsanız, tekneden önce bir dergi ile bir uçak bileti alın derim. Ver elini Florida. Yanınızda, tekneden anlayan bir dostunuzun da olması kötü olmaz.

Hem sıkılmazsınız, hem de çürük bir tekne almamış olursunuz.

Yılın teknesi Türkiye’de

Avrupa’da yılın teknesi seçilen Sly 42, Türkiye’de de satılıyor.

Türkiye satış hakları A1 Yatçılık tarafından alınan bu tekneden Türkiye için 2 kontenjan ayrıldı.

Yarışçı özelliklerinin yanı sıra keyfine düşkünler için konforlu bir gezi teknesi de olan İtalyan yapımı Sly 42, Avrupa’da Yılın Tekneleri yarışmasında 12 - 14 metre kategorisinde birinci olmuştu.

Hafif ve dayanıklı karbon gövdenin standart olarak sunulduğu Sly 42’de yelken tutkunları için sunulan çift dümen, şık ve hafif yapı ile güvenlik ve konfor özellikleri dikkat çekiyor.
Yazarın Tüm Yazıları