Ali Nesin’e dostça bir hatırlatma

’NESİN’ soyadının bizim kuşağımızın gönlünde çok ayrı ve saygın bir yeri vardır. Babanızla Akşam (1963) ve Aydınlık (1993) gazetelerinde çalıştım. Özellikle ’Onbinler A.Ş.’ sürecinde ve ’Demokrasi Kurultayı’nın hazırlık çalışmaları sırasında kendisinin çok yakınında bulundum.

Haberin Devamı

Aziz Nesin, Cumhuriyet Devrimi’ne ve onun önderine derin saygısı olan, bağımsızlık ve laiklik savunucusu, yürekli bir aydınımızdı. Bizler, onun yazılarını, kitaplarını okuyarak yetiştik. Dinci gericilerin, babanızın görüşlerini bahane ederek Sivas’ta gerçekleştirdikleri toplu kıyımın 15. yılındayız. Zaman, kimi gerçekleri unutturuyor demek! Benim yayına hazırladığım ’Sivas Kitabı’nı bugünlerde yeniden okumanızı öğütlerim. Şimdi el ele ’Türbana Özgürlük!’ kampanyası yürüttüğünüz İslamcı ve dönek solcu ’akademisyenler’in, Sivas kıyımından sonra neler dediklerini, nasıl bir tutum takındıklarını araştır bakalım! Bu kesimle birlikte ’türban demokratlığı’ yapmak sana yakışıyor mu?

Aziz Nesin’in yaşarken gerçekleştiremediği en büyük düşlerinden biri, Türkiye’de ’Köktendinciliğe Karşı Uluslararası Konferans’ toplamaktı. Sizin de değerli katkılarınızla bu konferans, 20-22 Mart 1997 tarihlerinde Ankara’da yapıldı. Konferansın konuşma metinleri ise yakın günlerde, 68’liler Birliği Vakfı’nca yayımlandı. Bu kitabın da, bellek aşınmalarına karşı bir önlem olarak sürekli el altında bulundurulmasında yarar var.

Nesin Vakfı, babanızın, çağdaş kuşaklar yetiştirmek için varını yoğunu ortaya koyarak yarattığı bir eğitim kurumudur. Aziz Nesin’in yapıtını yaşatmak isteyenlerin, bu kalıta gölge düşürmemeleri gerekir. Tersi bir durum, kuruma maddi-manevi destek verenlerin, konumlarını yeniden gözden geçirmelerine yol açabilir.

Babanızın anısına ve kalıtına duyduğum derin saygı nedeniyle, size kaygılarımı iletmek istedim.

Attila AŞUT-ANKARA

Kaybedilenler bir daha yerine konmaz

(ABD’de bulunan onlarca bilim insanı adına aşağıdaki görüşlerimizi sizinle paylaşıyoruz.)

Bizler, Cumhuriyetimizin yetiştirdiği bilim insanları olarak Cumhuriyet kazanımlarının yok edilmek istenmesine, üniversitelerimizin aydınlanma ve çağdaşlığın tanımladığı bilim alanları olmaktan çıkarılıp irticai ideolojilerin egemenliğine terk edilmesine asla izin vermeyeceğiz. Bu doğrultuda ödenecek her türlü bedel, laik ve demokratik Türkiye Cumhuriyeti’ne ve Mustafa Kemal Atatürk’e borcumuzdur.

Kaybedeceklerimizin bir kez daha yerine konamayacağının bilincindeyiz.

Cumhuriyetimizin laiklik ilkesini ortadan kaldırmaya çalışanlara karşı sessiz kalmıyoruz, kalmayacağız.

Dr. Özgür KÜTÜK-Harvard

Üniversitesi, Boston, ABD

ÜLKEMİZİN
getirildiği durumu içimiz kan ağlayarak izliyoruz.

Bedenen uzaklardayız ama kalbimiz Türkiye’de çarpıyor.

Çok endişeliyiz.

Coşkun ÇAĞLAYAN

SAN FRANCISCO


Tanrı akıl versin

’TÜRBAN, Allah’ın emridir’ diyenler, bence dinde Allah’ın tek hüküm koyma hakkını elinden alıp yerine hüküm ekliyorlar. Çünkü Allah, Kuran’ın, Nur Suresi 31. Ayeti’nde şekilsel olarak örtü tarifi vermediği gibi saç tabiri bile kullanmamaktadır. Bu ayetle yüce yaratıcı, kadınların, asgari cinsellik unsuru içeren organlarını kapatmalarını önermiş, gerisini kişinin, içinde bulunduğu topluma, iklime ve ahlaki değerlerine bırakmıştır. Yine Tanrımız, Kuran’da "Allah hakkında yalan uydurandan daha zalim kim var!" demektedir. Bu ayeti bile bile Allah’ın öneri, tavsiye ve uyarıları hakkında yalan söylemeye nasıl cesaret ediyorlar?

Allah hepimizin yardımcısı olsun.

Yasemin ÇİN-ANKARA

Mürit, kuyunun dibindeki kurbağa gibidir, anlatılanların başka kitaplarda nasıl olduğunu bilmez, sadece şeyhinin anlattıklarını bilir. (A.T.)

PKK’nın şifreleri’

PKK sınır ötesi operasyonun başlamasının ardından büyük bir sessizlik yaşıyor. Uzun aradan sonra önceki gün ilk kez güvenlik güçleriyle çatışan örgüte dün de 12 saat süren hava operasyonu yapıldı.

Bu durum ne anlama geliyor?

Cumhuriyet gazetesi yazarı Mehmet Faraç, Hizbullah ve El Kaide’nin ardından yeni kitabında PKK’nın siyasallaşma çabalarını mercek altına aldı. Cumhuriyet Kitapları’ndan çıkan ’PKK’nin Şifreleri- Siyasallaşan Terör’ adlı kitapta, İslamcılıktan Milliyetçiliğe, Kürtçülükten Marksizme Abdullah Öcalan’ın ilginç yaşamı, PKK’nin ilk kadroları, örgütü Kandil’den yöneten Murat Karayılan ve Cemil Bayık’ın bilinmeyen dünyasına ışık tutuluyor. Kitapta, PKK’nın örgütlenme biçimi, iç infazları yanında ’derin PKK’ ve ’PKK’nın Susurluk’u adlandırılan yapılanmaları da işleniyor.

Biliyor musunuz

CHP Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Sevigen, İl Başkanı Gürsel Tekin ve İlçe Başkanı Dursun Çaltı, Mecidiyeköy likör fabrikasının 25 dönümlük arsasının yerine Koruma Kurulu’nun bir ağacın korunması şartıyla TOKİ’ye gökdelen inşaat izni verilmesini protesto amacıyla gaz maskeli bir eylem düzenlediklerini ve buranın yeşil alanlı turizm ve kültür merkezi kompleksine dönüştürülmesini istediklerini... AKP’nin yerel yönetimler yasasında yapılacak değişiklikle İstanbul’da

Erengazi, Kurtköy, Esenyurt, Arnavutköy ve Beylikdüzü adlı 5 ilçe daha kurulmasının öngördüğünü... LAİKLİK ilkesinin Anayasa’ya girişinin 71. yıldönömünün türban tartışmalarının gölgesinde bugün kutlanacağını...

GÜNÜN SÖZÜ

"Milletimizin, siyasetçiden sorduğu gibi kamu görevlisinden de hesap sorması lazım." (Devlet Bakanı Said Yazıcıoğlu)

Haberin Devamı

Mesaj Panosu

RUSYA’da 2001 yılında kurulan internet sitesinde, Rus kadınlarının sonu hüsranla biten gönül ilişkisi yaşadıkları çapkın erkekler teşhir ediliyormuş.

Rus bayanlara bir öneri.. Türkiye’de başlarına türban geçirsinler. Türk erkekleri şimdi böyle istiyor!Gülser AYANOĞLU

Yazarın Tüm Yazıları