Bırakın bebeğiniz ağlasın!

‘Kontrollü ağlatma’ yöntemi ile çocuğunuzun uyku alışkanlığı kazandırabilirsiniz ama…

Haberin Devamı

0–6 yaş gelişim döneminde çocuğunuza kazandıracağınız en güzel alışkanlıkların başında sağlıklı uyuma geliyor. Son yıllarda artan araştırmalar sağlıklı uykunun çocuğun zihinsel, ruhsal ve fiziksel gelişimi açısından ne kadar önemli olduğunu tekrar gözler önüne seriyor. Haliyle bu konudaki yöntemler de artıyor. Tartışmalı da olsa birçok aile tarafından kullanılan Richard Ferber’in ‘kontrollü ‘ağlatma yöntemi hakkında Evlilik ve Çocuk Terapisti Uzman Psikolog Ramazan Şimşek bilgiler verdi.

BU YÖNTEM NASIL UYGULANIYOR?

1. adım
Çocuğunuzun her zaman uyuduğu saati belirleyin. Normal uyuma saatinden yarım ya da 1 saat sonrası daha uygundur.

2. adım
Çocuğunuz uyanıkken yatağına yatırın. Sallamayın ya da uyuması için fazladan bir şey yapmayın ve odadan çıkın. Muhtemelen ağlayacaktır.

3. adım
1. gün için ilk ağladığında kapıda 3 dakika bekledikten sonra odaya girin. Kucağa almadan onu okşayın, sıvazlayın ve en fazla 1-2 dakika bekledikten sonra “iyi geceler” deyip çıkın.

4. adım
Siz çıktıktan sonra muhtemelen ağlamaya devam edecektir. İkinci gelişinizde 5 dakika bekledikten sonra odaya girin. Aynı şekilde 1-2 dakika yanında kalın ve tekrar çıkın.

5. adım
Üçüncü ve sonraki ağlamaların hepsinde 10 dakika bekledikten sonra odaya girin ve çıkın.

6. adım
Diyelim ki herhangi bir evrede çocuk uyudu ve gece tekrar uyandı. İlk uyguladığınız bekleme sürelerini tekrar uygulayın. Yani önce 3, sonra 5 ve ondan sonrakiler için 10 dakika bekledikten sonra odaya girin.

7. adım
2. gün ilk bekleyişiniz 5, ikincisi 10 ve sonrakiler 12 dakika olmalıdır. 3. gün ilk bekleyişiniz 10, ikincisi 12 ve sonrakiler 15 dakika olmalıdır. 4. gün ilk beleyişiniz 12, ikincisi 15 ve sonrakiler 17 dakika olmalıdır. Bu şekilde artırarak 7 günlük bir uyku eğitimi öngörülmektedir. Ferber bu yöntemin gündüz uykuları için de uygulanması gerektiğini ifade eder.

Ferber büyük olasılıkla ilk 7 gün uyku eğitimini tamamlayacağınızı iddia etmektedir.

BU YÖNTEMİN OLUMLU VE OLUMSUZ YÖNLERİ  

Hiç bilmemektense bir uyku yöntemini denemiş ve çocuğun uyku alışkanlıklarını görmeniz açısından olumlu bir deneyimdir. Ayrıca 6-7 aylık olan bebekler için etkili olan bir yöntemdir.
Bunun yanında çocuğun ağlamasına dayanamayıp daha kötü duygular yaşamak, çocukta oluşabilecek olası korkular, olası güven sorunu ve özellikle 15 aydan sonra çocukların çok daha fazla direnç göstermeleri de bu yöntemin olumsuz yönleri arasındadır.

Bunun yanında Tracy Hogg’un ‘Yatır-Kaldır’, Kim West’in ‘Kontrollü Uzaklaşma’ da kullanılan yöntemlerdendir.

ÖNERİLER 

  • Hangi yöntemi kullanırsanız kullanın ama öncelikle uyku öncesi alışkanlıklarınızı mutlaka oturtmaya çalışın; ılık bir banyo, belki hafif bir müzik, karnının doyurulması, yatış zamanları, yatma yeri ya da uyku öncesi masaj. Hangilerini uygulayacağınıza siz karar verin. En önemli nokta ise bu rutinlerin sürekliliğidir.
  • Annenin huzurlu olması, gün içinde doyumlu vakit geçirmeleri sağlıklı uyku için oldukça önemlidir.
  • Özellikle ilk 6 aydan sonra gece beslenmelerin yavaşça bırakılması uyku sağlığı açısından önemlidir.
  • Güvenini zedeleyecek davranışlardan kaçının. Bebek ve çocuklar için en önemli konu güvendir. Güvende hisseden çocuklar daha rahat uyurlar.   

Yazarın Tüm Yazıları