GeriEtkinlikler Teresa Carreno Gençlik Orkestrası Türkiye’ye geliyor!
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Teresa Carreno Gençlik Orkestrası Türkiye’ye geliyor!

Teresa Carreno Gençlik Orkestrası Türkiye’ye geliyor!

Hilti Vakfı’nın desteğiyle gerçekleşecek bu müzik şölenine bayılacaksınız.

Hilti Vakfı tarafından desteklenen El Sistema’nın önemli orkestralarından Venezüella Teresa Carreno Gençlik Orkestrası Türkiye’ye geliyor. 10 Haziran’da Zorlu Centre Performans Sanatları Merkezi’nde sahne alacak 240 kişilik orkestranın Müzik Yönetmeni, El Sistema’nın içinde yetişmiş olan yeteneklerden Christian Vasquez olacak.

Tam 36 yıldır devlet ve destekçilerin bağışlarıyla yaşatılan El Sistema, Venezüella’da neredeyse tamamı yoksul mahallelerden (Barrio) 400 binin üzerinde çocuk ve genci müzikle buluşturan, onları yoksulluğun ve suçun dünyasından koparıp hayatlarını müzikle kazanan sağlıklı bireyler haline getiren bir sosyal sistem. Hilti Vakfı tarafından sunulan 2014 Avrupa Turu; Teresa Carreno Gençlik Orkestrası’nı İsveç, Almanya, Portekiz, Fransa ve Birleşik Krallık’ın ardından turun son durağı olan Türkiye'ye taşıyor. Orkestranın müzik aletlerinin sponsoru olan Hilti, Avrupa Turu’nda orkestranın uluslararası seyahat, enstrümanların taşınması gibi genel masraflarını da karşılıyor.

Dünyanın her yerinde “İnsanların kendi koşullarını kendi çabaları ile iyileştirmesine yardım ederek”, yaşadıkları ve çalıştıkları koşullarda dikkat çekici ve sürdürülebilir bir gelişim oluşturmaya çalışan Hilti, bu yolla toplumun genel refahına katkıda bulunan koşulların oluşturulmasına yardımcı oluyor. Hilti Vakfı, El Sistema'nın içinde doğan ilk profesyonel orkestra olan Simon Bolivar, Venezüella Senfoni Orkestrası ve Teresa Carreno Gençlik Orkestrası’na yüksek kaliteli enstrümanlar ve diğer alanlarda destek sağlıyor.

Dünya’nın en iyi ilk 5 gençlik orkestrası arasında!

Başarılı bir ekonomist olmasının yanı sıra iyi bir müzik adamı olan Jose Antonio Abreu tarafından 1975 yılında başlatılan El Sistema, şu an dünyada klasik müzik adına gerçekleştirilen en önemli proje olarak kabul ediliyor. Abreu tarafından kurulduğunda 12 çocuktan oluşan bu orkestra, bugün dünyanın en iyi ilk beş gençlik orkestrası arasında gösteriliyor. El Sistema ile Venezüella’nın dört bir yanına yayılmış 286 merkezde büyük çoğunluğu yoksulluk sınırının altında yaşayan 400 binin üzerinde çocuk müzik eğitimi alıyor ve kuruluşundan bugüne 2 milyondan fazla çocuk bu sistemden faydalanmış durumda. Çocuklar her gün öğleden sonra, üç-dört saatlerini derslere ayırıyor. İlk öğretmenleri, El Sistema’nın daha eski öğrencileri olan ağabeyleri ve ablaları oluyor. İlk önce çocuk korolarında yer alan müzisyenler, zaman ilerledikçe gençlik orkestralarının bir parçası haline geliyor.

El Sistema içinde yetişen ve konserleriyle büyük beğeni toplayan Teresa Carreño Gençlik Orkestrası ise bugüne kadar Claudio Abbado, Simon Rattle, Gustavo Dudamel, Krzysztof Penderecki, Plácido Domingo, Yo-Yo Ma, Juan Diego Florez ve Itzhak Perlman gibi önemli şefleri ve solistleriyle konserler verdi, Bonn Beethoven ve Salzburg festivallerinin yanı sıra Viyana Konzerthaus, Berlin Filarmoni Salonu, Amsterdam Concertgebouw'da yer aldı.

Tarih: 10 Haziran Salı

Saat: 20.30

Yer: Zorlu Centre Performans Sanatları Merkezi 

False