Geriİsimler Sözlüğü Psikolojik Hastalıklar Nelerdir? Psikolojik Hastalık İsimleri (Latince & Türkçe)
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Psikolojik Hastalıklar Nelerdir? Psikolojik Hastalık İsimleri (Latince & Türkçe)

Psikolojik Hastalıklar Nelerdir? Psikolojik Hastalık İsimleri (Latince & Türkçe)

20. yüzyılın başında Avusturyalı bilim insanı Sigmund Freud'un yaptığı çalışmalar, psikolojik hastalıkların teşhis ve tasnif edilmesinde önemli rol oynadı. Psikanaliz biliminde ilerleme kaydedilmesi, hem obsesif - kompulsif bozuklukların hem de kişilik bozukluklarının hakkında daha fazla bilgi sahibi olmamızı sağladı. Psikolojik hastalıklar nelerdir? Sizin için hem Latince hem de Türkçe isimlerini derledik.

  Yapılan araştırmalar göre dünya genelinde en çok görülen psikolojik hastalıkların başında majör depresyon ve anksiyete bozukluğu geliyor. 

 Psikolojik Hastalık İsimleri (Latince - Türkçe) 

 1- Şizofreni - Schizein 

 Kişinin gerçeklik duygusunu tamamen yitirdiği bir ruh hastalığıdır. Latince ve Yunancada Schiezin kelimesi, bölünmek, parça parça olmak anlamına gelir. Bu hastalıkta kişinin hem beliği hem de gerçeklik algısı birçok parçaya bölünür. 

 2- Katatonik Şifozren - Katatanos Schizein 

 Şizofreninin en son evresine katatonik denir. Katatonikler, saatler boyunca kımıldamadan durup sabit bir noktaya bakabilirler. Dışarıdan gelen ağrılı - ağrısız uyaranlara karşı tepkisizdirler. Katatonik şizofrenler ağızlarını da kıpırdatmadıkları için serumla beslenirler. 

 3- Anksiyete Bozukluğu - Anxietas 

 Kaygı bozukluğu adıyla da bilinen anksiyete, erkeklerde oranla kadınlarda 3 kat fazla görülür. Madde bağımlılığı, stresli bir ortamda yaşamak ya da çalışmak ve genetik nedenler anksiyete bozukluğunu tetikleyebilir. 

 4- Paranoya - Paranoia 

 Kişinin, her şeyden ve herkesten, ortada hiçbir neden yokken şüphelenmesine paranoya denir. Paranoyanın belirtileri kişiden kişiye göre değişir. En yaygın semptomları ise şu şekilde sıralanabilir. Tedirginlik, sürekli takip edilme hissi, hezeyan nöbetleri, endişeli ruh hali, iştahsızlık. 

 5- Depresyon - Depression 

 Latince kökenli bir sözcük olan depresyon ''deprimere'' sözcüğünden türetilmiştir. Deprimere, içinde saklı tutmak, içe doğru çökmek ve bastırmak anlamına gelir. Belirtilerine, yoğunluklarına ve sürelerine göre birçok depresyon çeşidi vardır. 

 6- Majör Depresyon 

 Majör kelimesi Latincede büyük ve şiddetli anlamına gelir. Kendisine majör depresyon teşhisi konan kişiler günün büyük bir kısmını uyuyarak geçirirler. Çevresindeki olaylara ve kişilere karşı ilgisi minimumdur. Hiçbir şeyden tat almazlar ve çok az konuşurlar. İştahsızlık, majör depresyonun en önemli belirtilerinden biridir. 

 7- Kalıcı Depresyon - Distimi 

 Tıp literatüründe distimi olarak bilinen kalıcı depresyonda, hasta hiçbir zaman manik döneme geçiş yapmaz. Genellikle yaşanan post- travmatik olaylar distimiye neden olur. 

 8- Doğum Sonrası Depresyon - Periantal Depression 

 Toplumumuzda daha çok ''lohusa dönemi'' adıyla bilinen doğum sonrası depresyon, yeni anne olmuş kişinin yaşadığı bir duygu durum bozukluğudur. Hastalığın tedavisinde moral ve terapiler çok önemlidir. Annenin yaşadığı duygusal yabancılaşmayı ortadan kaldırmak için birçok alternatif tedavi yöntemi uygulanabilir. 

 9- Sanrı - Delüzyon - Delusision

  Delüzyon, şizofrenin başlangıcı olarak kabul edilen ruhsal bir rahatsızlıktır. Kişi halüsinasyon görür ve kendisini aslında gerçek olmayan şeylerin varlığına inandırır. 

 10- Nevrastani - Neurasthénie 

 Nevrastani, kişinin genetik ya da çevresel nedenlerden ötürü sinir zafiyeti geçirmesidir. Bu kişiler bir anda kahkaha atıp gülmeye bir anda ağlamaya başlarlar. Nevrastani geçmiş yüzyıla kadar elektroşokla tedavi edilen bir hastalıktı. Bugün ise hastalığın tedavisinde çok daha modern teknikler kullanılmaktadır. 

 11- Histeri - Hysterie 

 Önceleri sadece kadınlarda görüldüğü sanılan histeri, bir sinir sistemi bozukluğudur. Fiziki belirtileri kasılma ve tiremedir. 

 12- Hipokondriyak - Hypokhondrios 

 Osmanlı döneminde hipokondriyak hastalığı için bimar-ı bimar tamlaması kullanılırdı. Bimar-ı Bimar hastalık hastalığı anlamına gelir. Paranoyanın bir çeşidi olan hipokondriyada, hastanın tüm ilgisi kendi bedeninin üzerine yoğunlaşmıştır. Sürekli hasta olduğunu düşünen kişi, zaman zaman kuruntulara kapılır ve kendisi için sürekli yeni hastalıklar uydurur. 

False