GeriEtkinlikler Online Alışverişte Soyulmama Yolları
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Online Alışverişte Soyulmama Yolları

Online Alışverişte Soyulmama Yolları

E-ticaret sitelerinin güvenilirliğinden emin değilseniz, işte size tüyolar...

Günlük iş ve yaşam temposunda alışverişe zaman bulamayanların tercihi e-ticaret sitelerini kullanmayanların sayısı hiç de az değil. Birçoğunun ortak kaygısı ise güvenilirlik…

Sayısı her geçen gün artan alışveriş siteleri içinde iddialı olanlar kadar gelişigüzel yapılmış olanlar da var. Özellikle internette çok fazla gezinmeyenlerin bu ayrımı yapması daha zor. Peki, gerçekten internetten alışveriş yapmak ne kadar sağlıklı?

Türkiye’deki başarılı e-ticaret sitelerinden yemeksepeti.com’un CEO’su Nevzat Aydın, bu konu hakkında “E-ticaret sayesinde sokağa çıktığımızda ulaşamayacağımız kadar çok seçenek bilgisayarımızın ekranına geliyor ve bize de içinden kendimize en uygun seçimi yapmak kalıyor. Üstelik internetten alışveriş öylesine çok seçenek sunuyor ki, Türkiye sınırlarında ulaşamadığınız ürünlere bile internet aracılığıyla ulaşabiliyoruz.

İnternetten alışverişin son derece pratik ve zaman kazandırıcı olduğu bir gerçek ancak mağdur olmamak için dikkat edilmesi gereken önemli noktalar da var. Her şeyden önce internette güvenlik çok ama çok önemli. Kredi kartı bilgileri dahil özel bilgilerinizi paylaştığınız sitelerin güvenilir olduğundan emin olmalısınız” diyor.

Sitelerin Güvenliğinden Nasıl Emin Olacağız?

Güvenli siteleri tercih etmek gerekiyor ama güvenli olduğundan nasıl emin olacağız? Tofisi İnternet Hizmetleri’nin yöneticisi, genç girişimci Sercan Korkuç, kullanıcıların özellikle şu noktalara dikkat etmesini tavsiye ediyor.

1.Bir internet sitesinden alış veriş yapmadan önce ilk yapılması gereken bu siteyi arama motorunda aratmaktır. Çok yeni bir site değilse, mutlaka hakkında birkaç yorum bulacaksınız. Size ilk yolu bu yorumlar gösterecektir. Dolandırıcılıkla ilgili ciddi bir yoruma rastlamıyorsanız araştırmanıza devam edebilirsiniz.

2. İletişim bilgilerinin doğruluğu çok önemli. Kurumsal telefonu olmayan bir siteye güvenmenizi pek tavsiye etmiyorum. İş yeri numarası var ve bir cep telefonuna yönleniyorsa yine tavsiye etmiyorum. Yüksek ihtimalle merdiven altı satış yapan bir yerdir ama karar yine de sizin.

3. Her şey yolunda gitti, alışverişe başladınız. Öncelikle site SSL (Secure Socket Layer) dediğimiz (Güvenli yuva katmanı) sertifikaya sahibi mi, bunu kontrol etmelisiniz. Sitelerde genellikle sayfanın altında bulunur. Bu görselin kullanılması için sertifika gerekli olduğundan, size güvenilirliği hakkında bilgi verecektir.

4. Gerçekten SSL sertifikası olduğunu nasıl anlarız? Site için gezindiğiniz sürece yukarıdaki adres çubuğu her zaman için http://www.... diye devam eder. Ancak ödeme sayfasına geçtiğinizde, site SSL sertifikasına sahipse ve ödeme sistemi bu sertifika üzerinden çalışıyorsa adres çubuğu https:// olacaktır. Bu, alışveriş sitesinin SSL sertifika sistemini kullandığı anlamına geliyor. Bu güvenlik sistemi ile üçüncü kişilerin kredi kartı bilgilerimize ulaşması engellenmiş olacaktır. 

Hazırlayan: Hanife Yaşar

False