GeriSağlık Menopoz Yaşı Önceden Belirlenebilir mi?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Menopoz Yaşı Önceden Belirlenebilir mi?

Menopoz Yaşı Önceden Belirlenebilir mi?

AHM ile menopoz yaşı belirlenebilir mi?

Kadınların menopoz yaşını önceden öğrenmesini sağlayan bir test var mıdır? Kadın Doğum Uzmanı Prof. Dr. Tansu Küçük, son geliştirilen testlerle kadınların ne zaman menopoza gireceklerini, yaklaşık bir yıllık yanılmayla önceden öğrenebileceklerini belirtti.

AMH Nedir?

AMH, Anti-Mullerian Hormon’un kısaltılmışıdır. AMH, kadında yumurtalığın granulosa hücreleri tarafından salgılanır. Yumurtalıktaki üreme folliküllerinin miktarını ve bunların büyüme ile tüketilme hızını düzenleyen bir hormondur. AMH düzeyi, doğurganlık döneminde 2-5 ng/ml düzeyinde seyretmekte ve menopozdan sonra ise, azalarak ölçülemeyecek değerlere inmektedir. İşte bu hormonun düzeyi ölçülerek, kadının doğurganlık durumu ve menopoza yakın olup olmaması yönünden karar verilmektedir.

AHM Neden Daha Güvenli?

AMH’nin, bu amaçla bugüne kadar kullanılan diğer hormonlar olan FSH ve LH’a üstünlüğü, direkt olarak kadın yumurtalık hücreleri tarafından salgılanmasıdır. Dolayısıyla, yumurtalık hücrelerinin aktivitesini ve miktarını direkt olarak gösterebilme üstünlüğüne sahiptir. FSH ve LH ise, yumurtalıktan değil, hipofiz isimli başka bir organdan salgılanmaktadırl ve yumurtalık üzerindeki etkileri dolaylıdır. Dolayısıyla, çoğu başka durumdan etkilenebilir ve yanıltıcı sonuç verebilir.

AMH Ne İşe Yarar?

- AMH, kadınlarda yumurtalık rezervini ve aktivitesini tayin etmek yanında, yumurtalığın granulosa hücre kanserlerini araştırmak amacıyla da kullanılabilir.

- AMH, erkeklerde de testis (yumurtalık) tarafından salgılanır. Erkeklerde, yumurtalık fonksiyonunu araştırmada ve kısırlık araştırmasında kullanılır.

- AMH, çocuk yaş araştırmasında da önemlidir. Gerçekte AMH, çocukların ergenlik çağına geçişini, aynı zamanda da kadın veya erkek yönünde hormonal gelişme sağlamasını ortaya koyan en önemli hormondur. Bu nedenle, hem erken veya geç ergenlik yaşı araştırması, hem de cinsiyet bozuklukları ve çift cinsiyet durumunun birbirinden ayrılmasında kullanılır.

- AMH, kadınlarda yumurtalıktaki yumurta üretiminin düzenlenmesinde rol aldığı gibi, erkeklerde de sperm üretimi ve bunun düzenlenmesinde rol alır.

False