GeriSağlık Kuduz belirtileri nelerdir, tedavisi var mı? Kuduz hastalığı hangi hayvanlardan bulaşır? Bu belirtilere dikkat!
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Kuduz belirtileri nelerdir, tedavisi var mı? Kuduz hastalığı hangi hayvanlardan bulaşır? Bu belirtilere dikkat!

Kuduz belirtileri nelerdir, tedavisi var mı? Kuduz hastalığı hangi hayvanlardan bulaşır? Bu belirtilere dikkat!

Kuduz hastalığı son günlerde çıkan vakalarla birlikte gündeme geldi. Kuduz belirtileri ile erken teşhisin önemini vurgulayan uzmanlar, korunmanın yolları konusunda da uyarıyor. Peki, kuduz hastalığı nedir, nasıl bulaşır? Kuduz belirtileri nelerdir, tedavisi var mı? İşte kuduz hastalığı hakkında merak edilenler ve dikkat edilmesi gerekenler...

Bitlis'te kuduz vakalarının kesinleşmesi ile birlikte kuduz belirtileri araştırılmaya başlandı. Köpek, kedi, keçi, at, eşek, inek gibi evcil hayvanlar ile kurt, tilki, çakal, domuz, ayı, sansar, kokarca, gelincik, kirpi, köstebek gibi yabani hayvanlar kuduza yakalanabilir.

Kuduz Hastalığı Nedir?

Kuduz, insan ve memeli hayvanların çoğunda beyin dokusunda iltihap meydana getiren, zoonotik (hayvanlardan insanlara bulaşan) bir hastalıktır. Kuduz, hayvan hastalıkları arasında en riskli rahatsızlıkların başında gelmektedir. Zamanında müdahale edilmediği takdirde ölümcül olabilir. Genel belirtileri göz önünde bulundurularak hastanın anında müşahede altına alınması gerekir.

Kuduz belirtileri nelerdir, tedavisi var mı Kuduz hastalığı hangi hayvanlardan bulaşır Bu belirtilere dikkat

Kuduz Belirtileri Nelerdir?

  • Halsizlik: Kuduz rahatsızlığının en önemli belirtilerinden biri halsizliktir. Kişi, uykudan uyandığında dahi kendini aşırı yorgun hisseder.
  • Baş ağrısı: Herhangi bir şey yapmak istemeyen kişilerde şiddetli baş ağrıları da ortaya çıkabilir.
  • Yüksek ateş: Kuduz hastalığının ilerleyen safhalarında yüksek ateş gözlemlenir.
  • İştahsızlık: Halsizlik ile birlikte ortaya çıkan büyük belirtilerden bir diğeri de iştahsızlıktır. Kuduz virüsü bulaşmış kişilerde aşırı kilo kayıpları gözle görünür oranda ortaya çıkar.
  • Suya karşı korku duyma: Kuduz, doğrudan doğruya yutak felcine neden olur. Bu da hastaların tamamında sudan korkma semptomu olarak gözlemlenebilir.
  • Yaranın etrafında kaşıntı: Isırılan yerin etrafında giderek artan bir kaşıntı ihtiyacı duyulur. Yara kaşındıkça kanar ve derinleşir.

Kuduz Nasıl Bulaşır?

Her ne kadar kuduz, sadece köpeklerden bulaşıyor sanılsa da bu bilgi gerçeği yansıtmamaktadır. Başta köpek olmak üzere birçok evcil hayvanın ısırması sonucu kuduzun bulaşma riski vardır. Bazı durumlarda hayvanların salyasının üzerine gelmesi bile kuduz riskinin oluşması için yeterlidir.

Kuduz belirtileri nelerdir, tedavisi var mı Kuduz hastalığı hangi hayvanlardan bulaşır Bu belirtilere dikkat

Kuduz Belirtileri Kaç Günde Çıkar?

En çok merak edilen konulardan bir diğeri ise kuduz hastalığının belirtilerinin kaç günde çıkacağı yönündedir. Bu alanda yapılan araştırma ve incelemeler hastadan hastaya saat ve gün farkları olduğunu göz önüne sermiştir. Bazı kişilerde, özellikle çocuklarda 3 -4 haftalık periyotlarda belirtilerin bazıları ortaya çıkabilir. Yetişkinlerde ve bağışıklık sistemi güçlü olan kişilerde ise bu süre 8 haftaya kadar çıkabilir.

Kuduz Hangi Hayvanlardan Bulaşır?

1- Evcil hayvanlar: Kedi ve köpekler başta olmak üzere birçok evcil hayvanın kuduz virüsü taşıma riski bulunmaktadır. Bu hayvanların yanı sıra eşek ve inek gibi hayvanlara da kuduz aşısı yaptırmak gerekebilir.

2- Vahşi hayvanlar: Kuduz, bir memeli hayvan hastalığı olarak kayıtlara geçmiştir. Bu nedenle sadece evcil hayvanlarda değil, kendi doğal ortamında yaşayan memeli hayvanlarda görülme riski de oldukça yüksektir. Bu hayvanların başında yarasa ve sırtlan geliyor. Yapılan araştırmalar sonucu çakal ve ayı gibi ormanda yaşayan hayvanlarda dahi düşük oranda bile olsa kuduz virüsü bulunabilir.

Kuduz Tedavisi Var Mı?

Kuduz, kliniği geliştikten sonra ölümle sonuçlanan bir hastalık olup, tedavisi bulunmamaktadır. İlk müdehalede; öncelikle hayvan tarafından oluşturulan yaraların temizlenmesi gerekmektedir. Bu esnada ısıran hayvan gözetim altında tutulur. Eğer hayvan belli bir süre içerisinde ölmezse kuduz riski yok demektir. Bunun dışında antibiyotik ile iltihaplanmanın önüne geçilir. Enfeksiyon en aşağı seviyeye çekilir ve gerekli müdahalelerin tamamı uzmanlar tarafından yapılır.

False