GeriPratik Bilgiler Klozet nasıl temizlenir? Hijyenik ve pratik klozet temizliği nasıl yapılır
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Klozet nasıl temizlenir? Hijyenik ve pratik klozet temizliği nasıl yapılır

Klozet nasıl temizlenir? Hijyenik ve pratik klozet temizliği nasıl yapılır

Sürekli ıslak ve nemli olan klozetlerde çok fazla bakteri bulunur. Klozet temizliğinin doğru yöntemlerle ve zamanında yapılmaması birçok hastalığa neden olur. Sadece tuvalet fırçasını kullanarak klozetlerde yeterli hijyen sağlanmaz. Klozetin kapağında, sifon yerinde ve kenarlarında biriken kirlerinde temizlenmesi gerekir. Aksi taktirde bu kirler hastalıkların yayılmasına yol açar. İşte, merak edilen tüm detaylar.

Klozetlerin uzun süre temiz kalması için temizliklerinin düzenli yapılması gerekir. Küf ve leke oluşumuna meyilli olan klozetleri temizlerken uygun fırçaların kullanılması temizliği kolaylaştırmaktadır.

Klozet Nasıl Temizlenir?

Klozet temizliği yapılırken sadece klozetin içi değil kapağının ve kenarlarının da temizlenmesi gerekir. Klozeti temizlemeden önce gerekli güvenlik önlemleri alınmalıdır. Ellere eldiven takıldıktan sonra klozet temizliğine klozetin kapağından başlanmalıdır. Klozetin kapağını çıkararak temizlemek daha kolay olacağı için kapak yerinden çıkartılır. Çamaşır suyu ve sert bir sünger ile kapağın üst kısmından başlayarak bütün lekeler çıkana kadar ovulmalıdır. Ovma işleminin ardından kapak iyice durulanır. Kapak altında oluşmuş kireç lekeleri için kireç çözücüler kullanılabilir.

Klozetin kapağı çıktıktan sonra klozet içini temizlemek daha da kolaylaşmaktadır. Klozetin içine çamaşır suyu dökerek 5 dakika bekleyin ardından sert kıllara sahip bir fırça ile klozetin iç kısmını iyice fırçalayın. Bu işlemden sonra klozeti durulayın. Mineralli temizleyiciler ile klozetin içini yeniden fırçalayın. Güçlü bir kireç çözücü ile kireç kalıntılarını temizleyin. Kireç kalıntıları çok fazla ise kireç çözücüyü döktükten sonra bekleme süresini biraz arttırmak gerekir.

Klozet rezervuarı içinde olan sulardan dolayı zamanla kireçlenmektedir. Uzun süre temizlenmeyen rezervuarda yosun kalıntıları da oluşabilmektedir. Klozet rezervuarını temizlemek için uzun saplı bir fırça, çamaşır suyu ve kireç çözücü kullanılmalıdır. Fırça ile rezervuar içinde biriken kirlere erişerek temizliğinin yapılması mümkündür. Klozet rezervuarının düzenli temizlenmesi kötü kokuların oluşmasına engel olduğu gibi rezervuarın ömrünü de uzatmaktadır. Bu nedenle düzenli aralıklarla rezervuar temizliğinin de yapılması gerekir. Klozetin sifon yerinin de düzenli olarak dezenfekte edilmesi, temizliğinin yapılması gerekir.

Hijyenik ve Pratik Klozet Temizliği Nasıl Yapılır?

Hijyenik ve pratik bir şekilde klozet temizliği yapmanın yolu çamaşır suyundan geçmektedir. Çamaşır suyu klozette oluşan mikrop ve bakterilerin ortadan kaybolmasını sağlar. Klozet temizliğinde diğer önemli nokta da iyi bir fırça ile temizliği yapmaktır. Klozetler için özel tasarlanmış dayanıklı fırçaları kullanmak temizlikten istenen sonucun alınması için önemlidir. Kılları dökülen ve deforme olmuş bir fırça ile temizlik yapmak oldukça zor olacaktır.

Klozet temizliğinde öncelikle çamaşır suyu klozetin her yerine gelecek şekilde dökülür. Fırça yardımı ile çamaşır suyunun her yere temas ettirilmesi sağlanmalıdır. Klozetin içini temizlemek için kullanılan fırça ile dışı temizlenmemelidir. Klozetin dış kısmı ve kapağı ya sert bir sünger ile ya da başka bir fırça ile temizlenmelidir. Klozetin kapağına da çamaşır suyu dökülmeli ve ovalanmalıdır. Fırçalama ve ovalama işi bittikten sonra su ile durulanmalıdır. Durulama işlemi birkaç kez tekrarlanmalıdır.

Klozet temizliğinde kullanılacak malzemelerin kaliteli olanlardan seçilmesine özen gösterilmelidir. Kalitesiz ürünler hem temizlik süresinin uzamasına hem de cilt üzerinde hasarlara neden olur. Temizlikte kullanılacak fırçanın da sağlam olmasına dikkat edilmelidir.

Klozetler temizlendikten sonra temizliklerinin uzun süre devam etmesi ve bakterilerin çoğalmasını engellemek için klozete uyumlu koku gidericiler kullanılmalıdır. Bu sayede klozetten çıkan su koku gidericinin içinde bulunan maddelerle birleşerek klozetin hijyen kalmasını sağlamaktadır. Koku gidericiler limon, çam, deniz, çiçek gibi farklı koku formlarında hazırlanmaktadır. Bu ürünler aynı zamanda klozette oluşan kötü kokuları yok eder.

False