GeriPratik Bilgiler Kartuş nasıl doldurulur? Kartuş dolumu nasıl yapılır ve ne kadar sürer
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Kartuş nasıl doldurulur? Kartuş dolumu nasıl yapılır ve ne kadar sürer

Kartuş nasıl doldurulur? Kartuş dolumu nasıl yapılır ve ne kadar sürer

Kartuş dolumu yazıcı türüne göre farklılık göstermektedir. Kartuş doldurma işlemi genellikle hazır dolum setleri ile yapılmaktadır. Küçük iğneli enjektör, yazıcı mürekkebi ve destek malzemeleri ile kartuş dolumu yapılabilmektedir. Dolum ünitesine aktarılarak yapılan kartuş doldurma işleminde bazı noktalara da dikkat etmek oldukça önemlidir. Peki, kartuş nasıl doldurulur? Kartuş dolumu nasıl yapılır ve ne kadar sürer? İşte kartuş doldurma ile ilgili tüm detaylar.

Ofis ortamlarında kullanılan inkjet yazıcılar ve lazer yazıcıların verimli kullanma yöntemlerinden birisi de kartuş dolumu yapmaktır. Kartuş dolumu dikkat gerektiren bir işlem olmakta ve yazıcıların tasarruflu kullanımlarını sağlamaktadır.

Kartuş Nasıl Doldurulur?

Kartuş yazıcı içerisindeki var olan mürekkebi kağıda aktarılmasını sağlayan mürekkep dolu baskı kafacıklarıdır. Mürekkep dolu bu baskı kafacıkları zaman içerisinde bitmekte ve kurumaktadır. Bu sebepten dolayı tekrar dolum gerektirmektedir.

Kartuş dolumu dikkat gerektiren bir işlemdir. Oldukça kolay olan kartuş dolum işlemi için mürekkebin temini gerekmektedir. Ayrıca mürekkebin hangi delikler içerisine enjekte edileceğinin de bilinmesi kartş dolum işlemlerinde önem arz etmektedir. Genel olarak inkjet yazıcılarda kartuş doldurma işlemi hazır satılan dolum setleri ile yapılmaktadır. Bu setler içerisinde küçük iğneli enjektör, yazıcı için mürekkep ve destek malzemeleri bulunmaktadır. Dolum işlemi esnasında temel olarak yazıcıya uyumlu olan mürekkep şırıngaya çekilerek dolum ünitesine aktarılmaktadır.

Günümüz piyasasında 1000'den fazla dolum ünitesi bulunmaktadır. Bu nedenle dolum işlemleri azda olsa değişkenlik göstermektedir. Markalar arasında doldurulacak olan deliğin yeri, dolum kapasitesi ve deliğin yeri gibi farklılıklar mevcuttur. Fakat temelinde biten kartuş üzerindeki delikten enjektöre edilen mürekkep doğru bir şekilde aktarılarak dolum işlemi yapılmaktadır.

Kartuş Dolumu Nasıl Yapılır?

Kartuş dolumu için bazı malzemelere ihtiyaç duyulur. Bu malzemeler şırınga, mürekkep, peçete ve kartuş hava alma aparatıdır. Siyah kartuş dolumu yapabilmek için bu malzemelerin hazır olması ve şu adımların takip edilmesi gerekir:

- 5 ml siyah mürekkep şırıngaya çekilir.

 - Siyah kartuş üzerindeki etiket altında bulunan açık yerden şırınga içerisindeki siyah mürekkep kartuş içerisine enjekte edilir.

 - Kartuş üzerindeki mürekkep püskürtme yeri peçete ile silinir ve kontrol edilir.

 - Mürekkep geliyor ise dolum başarılı olmuş demektir. Fakat mürekkep gelmiyor ise püskürtme bölümünün kapalı olduğu anlaşılabilir.

 - Daha sonra kartuş baskı kafası açma işlemi uygulanabilir.

Siyah kartuş ile beraber renkli kartuş dolumu da yapılabilmektedir. Renkli kartuş dolumu yapmak isteyen kişiler ise bu adımların aynısını takip etmeleri gerekmektedir. Fakat burada şırıngaya çekilen siyah mürekkep renkli kartuş üzerindeki etiketin altında bulunan uygun renkteki deliklere şırınga yardımı ile kartuş içerisine enjekte edilmelidir.

Kartuş Dolumu Ne Kadar Sürer?

Kartuş dolumu kısa sürede yapılmaktadır. Oldukça basit bir işlem olan kartuş dolum sonrasında yazılı 10 ml mürekkep alan siyah kartuş için %5 yoğunlukta yaklaşık 250 çıktı vermektedir. Bu bilgilere göre kişiler yazıcılarına belirli periyotlar halinde kartuş dolumu yapabilmektedir.

Kartuş dolumu esnasında hızlı hareket etmek dolum işlemini bloke edebilmektedir. Özellikle şırıngaya mürekkep çekilirken acele etmemek çok önemlidir. Mürekkep şırıngaya hızlı çekilir ise dolum ünitesine istenmeyen hava kabarcıkları dolmaktadır. Bu da dolum işleminin iptal olmasına neden olmaktadır. Bununla beraber şırıngayı biten kartuş içine enjekte etmeden önce şırınga içerisinde hava kabarcıklarının var olup olmadığı da kontrol edilmelidir.

Kartuş dolumu hızlı bir şekilde yapılmaması gerekir. Özellikle mürekkebin dolum ünitesine tam olarak inmesini beklemek ve delik üzerinde iken müdahale etmemek çok önemlidir. Bir diğer kriter ise mürekkebin ürün markasına uyumlu olmasıdır.

False