GeriSağlık Jinekolojik Muayeneden Çekinmeyin
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Jinekolojik Muayeneden Çekinmeyin

Jinekolojik Muayeneden Çekinmeyin

Yapılan bir araştırma, kadınların jinekolojik muayeneden utandıklarını ortaya koydu.

Yapılan bir araştırma ile eğitim seviyesi yükseldikçe, kadınların jinekolojik muayeneye gitme oranının arttığı belirlendi. Bu araştırma ile kadınların utandıkları için sağlık kuruluşlarından yeterince yararlanamadığı ortaya çıktı.

Prof. Dr. Ahsen Şirin, jinekolojik muayeneyi yapacak kişinin iletişim tekniklerini de iyi bilmesi gerektiğini ifade etti. Prof. Dr. Şirin, muayene öncesi ve sırasında hastanın rahatlamasının sağlanması gerektiğini belirtti.

Araştırmaya Göre;

EÜ Tıp Fakültesi’ne başvuran 100 kadın üzerinde yapılan araştırma hakkında bilgi veren Prof. Dr. Şirin, araştırmaya katılan kadınların yüzde 41’inin ilkokul, yüzde 22’sinin lise, yüzde 25’inin ise üniversite mezunu olduğunu söyledi. Lise ve üniversite mezunu kadınların jinekolojik kontrole gitme oranının yüzde 47 olduğunu vurgulayan Şirin, “Eğitim seviyesi yükseldikçe, kadınların jinekolojik muayeneye gitme oranı artıyor” dedi.

Şirin, kadınların yüzde 33’ünün hayatında 10’dan fazla, yüzde 31’inin ise 1-3 kez jinekolojik muayene olduğunu kaydetti. Kadınların yüzde 41’inin hem cinsleri doktora muayene olmak istediğini ifade eden Şirin, kadınların yüzde 29’unun daha önceki muayenelerinde çok utandıklarını, yüzde 23’ünün ise kaygı duyduklarını ifade etti. 

False