GeriHamilelikte Sağlık Hamilelikte Karnın Pıt Pıt Atması Normal Mi Ve Neden Olur?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Hamilelikte Karnın Pıt Pıt Atması Normal Mi Ve Neden Olur?

Hamilelikte Karnın Pıt Pıt Atması Normal Mi Ve Neden Olur?

Daha hiç görmediğiniz, sesini bile duymadığınız minik yavrunuzun varlığını ilk hissetmeye başladığınız anlar hamilelik döneminin en heyecanlı zamanlarıdır. Bebeğiniz varlığını ilk aylardan size hissettirmek için bazı tepkimeler verir. Bu da genellikle bebeğin karın içinde pıt pıt atması ile ilk olarak ortaya çıkar. Hamilelikte karnın pıt pıt atması normal mi ve neden olur sizler için derledik.

Hamilelik döneminin en heyecanlı anlarından birisi de şüphesiz ki minicik tekmelerdir.

Hamilelikte Karnın Pıt Pıt Atması Normal mi ve Neden Olur?

İçinizde büyüyen minicik bir bedenin ilk sözcükleri karnın pıt pıt atması ve hamileliğin ilerleyen dönemlerinde hissedilen tekmelerdir. Fakat hem anneler hem de dışarıdan bakan bir göz hamilelikte yaşanan tüm hareketleri genellikle tekme olarak yorumlar. Anne ve baba adaylarına da çok büyük bir mutluluk veren bu hareketler ve tekmeler, bebeklerin dış dünya ile tek iletişim yöntemi olarak da bilinir. Bebekler, aslında ilk olarak hamileliğin 12. haftasında tekme attığını söyleyen uzmanlar, her hareketin onlardan bize bir haber ve mesaj niteliği taşıdığını belirtiyor.

Tekmeler Kaçıncı Aydan İtibaren Hissedilir?

Anne karnında bebek 7. haftadan beri hareket etmeye başlar. Ama daha 2 santim civarında olduğu için bebeğin hareketleri ultrasonografik şekilde görülebilir ama anne adayının bu durumu hissetmesi mümkün değildir. Anne adayları ise, bebek hareketlerini genellikle 16 ve 20. hamilelik haftaları arasında hissetmeye başlar.

Bebekler Anne Karnında Nasıl Hareketler Yapar?

Hamileliğin 7 ve 9. haftaları arasında bebeğin anne karnındaki hareketleri bütün vücut ile birlikte zıplama şeklinde hareket eder. Omurgada bulunan nöronların gelişimi ile birlikte 9. haftadan itibaren bacak, kol ve vücut ayrı ayrı hareket eder. 11. hamilelik haftasından itibaren de bebek ağzını açabilir ve parmağını da emebilir. 12. hamilelik haftasından itibaren ise bebek, amnion sıvısını yutar ve yutma hareketi de ultrason sayesinde görülebilir. Yaklaşık olarak 12. haftada, cenin tekme atabilir ya da ayak parmaklarını tutabilir ve kıvırabilir. Tekme gibi hareketler ise bu süreçte devam eder ve genellikle de annenin ilk hissettiği harekettir. Bebek de büyüdükçe hareketleri daha da belirginleşir ve bisiklet çevirme, dönme, tam yer değiştirme gibi çeşitli hareketler hissedilebilir.

Anne Bebeğin Hangi Hareketlerini Hisseder?

Anne adayları genellikle ilk bebek hareketlerini, guruldama, kanat çırpma, çarpma, seğirme ve dirsek atma şekillerinden birisi olarak tanımlar. Genellikle annelerin hissettiği; tekmeleme, kol ve bacaklarla vurma ve geri çekme, hıçkırık ve bebeğin gerinmesidir. Zayıf anne adayları ise, şişmanlara göre bebeğin hareketlerini çok daha erken bir zaman içinde fark eder ve daha fazla bebek hareketi hisseder. Aynı zamanda hamileliğin 6. ayından itibaren, genellikle bebek hareketleri dışarıdan da kolaylıkla izlenebilir.

Bebeğin hıçkırması ise, tekmelerden kısmen daha farklıdır ve anne adayları ismini bazen koyamasa da farklı bir hareket olarak tarif ederler. Hıçkırmada ise, hareketler çok daha ritmiktir ve genellikle de daha uzun sürer. Anne adayları, bebeğin hareketlerini daha iyi hissedebilmek için akşamları bir bardak süt ya da farklı bir içecek içtikten sonra bir saat kadar uzanarak dinlenebilir. 12 saatlik bir süreçte ve daha fazla belirgin hareket hissedilmesi gerekir. Ama 34. hamileliğin haftasından sonra yeri daralacağı için yer değiştirme, çok büyük dönme gibi hareketler hissedilmeyebilir. Genellikle anne karnında bebeğin hareketliliği anne adayının nasıl hissettiği ve ne yaptığına bağlıdır. Rahmin dışında bulunan bebekler gibi rahim içindeki bebekler de sallandıkları zaman uyurlar. Bu nedenle hareket etmezler.

False