GeriHamilelikte Sağlık Hamilelikte Burun Tıkanıklığı Neden Olur, Ne Zaman Başlar Ve Nasıl Geçer?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Hamilelikte Burun Tıkanıklığı Neden Olur, Ne Zaman Başlar Ve Nasıl Geçer?

Hamilelikte Burun Tıkanıklığı Neden Olur, Ne Zaman Başlar Ve Nasıl Geçer?

Hamilelik sırasında bazen uykunuzu bile bozan fazladan tıkalı bir burnunuz mu var? Hamilelik riniti veya hamileliğe bağlı burun tıkanıklığı olarak bilinen şeyi yaşıyor olabilirsiniz. Peki, bu durum nasıl geçer detayları ile derledik.

Hamilelikte gerçekleşen burun tıkanıklığı hamilelik riniti olabilir. Hamilelik riniti, burnu kaplayan mukoza zarının iltihaplanmasıdır. Burun pasajlarına artan kan akışı ve burun damarlarının genişlemesi de rol oynar.

Hamilelikte Burun Tıkanıklığı Neden Olur?

Hamilelik sırasındaki hormonal değişiklikler, burun pasajlarının astarının şişmesine ve daha fazla mukus üretmesine neden olabilir. Ayrıca hamilelik sırasında daha fazla kan dolaşır, bu da burnunuzdaki küçük kan damarlarını şişirerek burun tıkanıklığına yol açabilir. Sigara dumanına ve toz akarlarına maruz kalmak gebelik riniti riskini artırır.

Hamilelikte Burun Tıkanıklığı Ne Zaman Başlar ve Nasıl Geçer?

Hamilelik riniti, hamilelik sırasında başlayan, en az altı hafta süren ve bir enfeksiyon veya alerjiden kaynaklanmayan tıkanıklık veya burun tıkanıklığıdır. Gebe kadınların yaklaşık yüzde 30'u gebelik riniti yaşar ve bu da onu en yaygın gebelik semptomlarından biri yapar. Hamilelik sırasında herhangi bir zamanda ortaya çıkabilir, ancak üçüncü ve yedinci aylar arasında ortaya çıkma eğilimindedir ve genellikle doğum tarihinize yaklaştıkça daha da kötüleşir.

İyi haber şu ki, hamilelik sırasında burun tıkanıklığı bebeğinizi etkilemez, doğumdan hemen sonra hafifler ve doğumdan sonraki iki hafta içinde tamamen geçer. Hamilelik sırasında burun tıkanıklığı endişeye, konsantrasyon güçlüğüne ve baş ağrısına yol açabilir ve bunların hepsi kendinizi mutsuz hissetmenize neden olabilir. Neyse ki, gece uyurken egzersiz yapmak ve başınızı kaldırmak da dahil olmak üzere hamilelik rinitini hafifletmenin birçok doğal yolu vardır.

Hamilelik rinitinin tıkanıklığını ve diğer semptomlarını hafifletmek için;

Hamilelik için güvenli egzersiz, hamilelik rinitini hafifletmenin en iyi yollarından biridir. (Hava kirliliğinin çok olduğu günlerde açık havada egzersiz yapmayın, çünkü bu tıkanıklığı daha da kötüleştirebilir.) Egzersiz ayrıca hamilelik kilo alımınızı kontrol altında tutmanıza yardımcı olabilir ve bu da hamilelik tıkanıklığını en aza indirger.

Dinlenmek veya uyumak için uzanırken başınızı ekstra yastıklarla yükseltin, bu da hamilelik rinitini hafifletmeye yardımcı olabilir.

Bol sıvı tüketerek susuz kalmayın. Sadece suya odaklandığınızdan emin olun (lezzet için meyve dilimleri ekleyin) ve meyve suyu ve soda gibi şekerli içecekleri en aza indirmeye çalışın.

Ilık bir duş alın ve buharlı banyoda oyalayın. Buhar yatıştırıcıdır ve tıkanıklığı geçici olarak giderir.

Bir bezi sıcak suyla ıslatın, yüzünüze tutun ve nefes alın.

Burun pasajlarınızı temizlemek için günde üç ila dört kez tuzlu burun damlası veya tuzlu burun spreyi kullanmayı deneyin. Eczanelerde tezgahta satılırlar ya da 1 bardak ılık su, 1/2 çay kaşığı tuz ve bir tutam kabartma tozu kullanarak evde tuzlu su çözeltisi yapabilirsiniz.

Geceleri, burun geçişlerinizi genişleten ve nefes almayı kolaylaştıran burun köprüsüne, yerel eczanenizde reçetesiz satılan burun bantları uygulayın.

Havaya nem eklemek için uyurken yatak odanızda bir nemlendirici veya buharlaştırıcı kullanın. (Nemlendiricinizle birlikte gelen temizleme talimatlarını izleyin, çünkü bakteri üreme alanı haline gelebilir.)

Sigara dumanından ve semptomlarınızı tetikliyor gibi görünen diğer olası tahriş edici maddelerden kaçının.

Genellikle sadece gerekli ilaçları almak en iyisidir, özellikle hamileliğinizin ilk üç ayında (çünkü o zaman bebeğinizin organları oluşmaya başlar). Ancak hamilelik riniti şiddetliyse, özellikle hamileliğinizde daha ileriyseniz, doktorunuz belirli bir dekonjestandan kısa bir kür almanızı önerebilir.

Ateşiniz, kötü kokan veya beyaz veya sarı dışında herhangi bir renk olan burun akıntısı, yüzde şişlik, bulanık görme veya 10 günden uzun süren veya sarı-yeşil veya gri renkte öksürüğünüz varsa doktorunuza bildirdiğinizden emin olun. Sizi endişelendiren başka belirtiler varsa, doktorunuzla temasa geçmekten asla çekinmeyin.

False