GeriPratik Bilgiler Halıdaki Çay Lekesi Nasıl Çıkar? Yün Ve Bambu Halıdaki Çay Lekesi Nasıl Çıkarılır Ve Temizlenir
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Halıdaki Çay Lekesi Nasıl Çıkar? Yün Ve Bambu Halıdaki Çay Lekesi Nasıl Çıkarılır Ve Temizlenir

Halıdaki Çay Lekesi Nasıl Çıkar? Yün Ve Bambu Halıdaki Çay Lekesi Nasıl Çıkarılır Ve Temizlenir

Çay hemen döküldükten sonra beyaz temiz bir havlu bez koyun. Böylelikle dökülen çayın fazlalıklarını bu beyaz havlu bez çekecektir. Bu bezin beyaz olmasında ki neden eğer renkli bir havlu kullanırsanız bu renkler halınıza geçebilir. Böylece halınız kötü bir hal alabilir. Peki, halıdaki çay lekesi nasıl çıkar? Yün ve bambu halıdaki çay lekesi nasıl çıkarılır ve temizlenir ayrıntıları ile derledik.

Çay lekesi birçok kişinin başına gelmiştir. Bundan dolayı da birçok sihirli yöntem ortaya çıkmıştır.

Halıdaki Çay Lekesi Nasıl Çıkarılır ve Temizlenir?

İstenmeyen kazalar arasında en çok çay lekeleri bulunmaktadır. Halılar üzerinden bu lekeyi çıkarmak oldukça zor bir işlemdir. Bu lekenin çıkabilmesi için doğru ve hızlı bir şekilde işlemin yapılması gerekmektedir. Hatta birkaç pratik yöntem ile de bu lekeden hızlı ve kısa sürede kurtulabilmek mümkündür.

Halı ve koltuklara dökülen çay lekesi oldukça zorlu lekeler arasında yer almaktadır. Kıyafetleri çay lekesi döküldüğünde makineye atılarak yıkanmaktadır ama işin içinde halı olduğunda bu işlem yapılamamaktadır. Çay lekesi halı üzerinde sildikçe daha çok bulaşmaktadır. Bundan dolayı bazı noktalara dikkat edilmesi gerekilmektedir. İlk olarak çayın döküldüğü yer hemen bir deterjan ile silmek yerine ters çevirerek dış bölümden içeriye soğuk su ile yakınmalıdır.

Diğer yöntemler ise şu şekildedir:

Sirkeli su; sıcak su ve beyaz sirke karşımı hazırlayarak bir sprey içerisine koyup çay dökülen yere püskürtülmelidir. Biraz bekledikten sonra soğuk bir bez ile leke temizlenir.

Bulaşık makinesi parlatıcısı; çayın döküldüğü noktaya bulaşık parlatıcı dökerek 1 saat beklenmelidir. Daha sonra soğuk bir havlu yardımı ile bölgeyi temizleyin. Dairesel hareketler ile temizlenmelidir.

Karbonat ve Sıcak su; çay dökülmüş olan halı için bir kap içerisine bir fincan sıcak su ve bir paket karbonat dökülmelidir. Çay lekesinin olduğu yere dökün ve bir süre bekleyin. Ilık bi havlu ile lekenin ovalanması gerekmektedir. Halı temizliğinde karbonat oldukça etkilidir.

Arap sabunu, çok eski zamandan beri kullanılmaktadır. Çay lekesi için de oldukça yardımcı olan bir üründür. Belli bir miktar olan Arap sabununu çay dökülmüş olan bölgeye sürdükten sonra 10 dakika beklenmelidir. Arkasından bir havlu yardımı ile lekeli alan temizlenmelidir.

Beyaz sabun, halıya döküne çay için anında etkili olan bir yöntemdir. Çayın olduğu bölgeye beyaz sabun sürülmelidir ve daha sonra bez yardımı ile dairesel hareketler yardımı ile temizlenmelidir.

Maden suyu, lekeleri yumuşatır ve temizlenmesini hızlandırmaktadır. Maden suyu lekeye doğru dökülmeli ve biraz beklenilmelidir. Belli bir süre sonra halı üzerinde köpürme olacaktır. Bundan sonra temiz bir bez ile halı ovalanmalıdır.

Deterjan ve sirkeli su karışımı, bir kap içerisinde bir fincan beyaz sirke, bulaşık deterjanı ve sıcak su koyulmalıdır. Lekeli bölgeye bir karşım döküldükten sonra temiz bir bez ile temizlenmelidir.

Halıdaki Leke Temizlerken Dikkat Edilmesi Gerekenler:

Halının dokusu çok önemlidir. İşlemlerin dikkatli bir şekilde yapılması gerekmektedir. Hatta çay halıya döküldüğü gibi anında işlemlerin yapılması çok önemlidir. Böylelikle halı daha kolay bir şekilde temizlenir. Belli lekelerde ilk önce nemli bir bez ile silinmeli daha sonra da diğer yöntemler denenmelidir. Eğer bir halı üzerine sıcak bir şey döküldüyse leke bırakır. Böyle durumlarda soğuk nemli bir bez yardımı ile halıyı silmek gerekmektedir. Eğer lekeli olan halı küçük ve çamaşır makinesinde yıkanma uygun ise belli temizlik yöntemlerini deneyebilir ve çamaşır makinesine atılabilir.

Tüm temizlik işlemlerinden sonra halı muhakkak havadar bir bölümde kurutulmalıdır.

 

 

False