GeriSağlık Genç annenin otoritesi daha zayıf
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Genç annenin otoritesi daha zayıf

Genç annenin otoritesi daha zayıf

Genç yaşta anne olmanın avantajları da var dezavantajları da.

Genç anne, çocuğuyla beraber büyüyeceği için anne-çocuk ilişkisi arkadaş ilişkisine dönüşüyor. Bu da annenin toleransının fazla, otoritesinin ise daha az olmasını beraberinde getiriyor.

Genç yaşta annelikle tanışan bayanların çocuklarıyla arkadaşlık kurduğunu belirten Psikolog İlkten Çetin, bu durumu ve uzantılarını şöyle anlatıyor:

“Anne ile çocuk birçok konuyu birbirleriyle paylaştıkları için sırdaş da olacaklardır. Bu da annenin otorite kurmasına ve çocukla ebeveyn arasında nesil farkının oluşmamasına sebep olur. Nesil farkını bilemeyen çocuk otorite ile baş etmekte zorlanır ve diğer insanların olduğu ortamlara uyum sağlamakta zorlanır.

Genç anne sorumluluklarının altında ezilebilir. Genç anne hayatını tam olarak düzene oturtamadığı için yani nasıl bir hayat istediğini henüz bilmediği için, kişilik özellikleri tam olarak oturmadığı için çocuğu büyütmekte zorlanabilir. Yaşı dolayısıyla daha kendi hayatının sorumluluğunu alamamış genç anne, kendine ihtiyacı olan bir bebeğin sorumluluğunu almakta zorlanır.”

Annenin Çocuğu Besleme Sorunu

“Annenin bebeğini besleme biçimi çok önemlidir. Bebeğin ne ile beslendiği değil nasıl beslendiği çok önemlidir. Bebek ister anne sütü ile beslensin, ister biberonla beslensin sevgiye ve ilgiye ihtiyacı vardır. Genç anne bebeğini beslemekte zorlanabilir ve bebek ileride beslenme sorunlarıyla karşılaşabilir.”

Genç yaşta anne olmanın avantajları

Küçük yaşta anne olmak zorluklarının yanında birçok avantaj da sağlıyor. Çetin, genç annenin avantajlarını şöyle sıralıyor:

“Genç anne enerjik olduğu için bebeğe sürekli ilgi, şefkat gösterip, onun fiziksel ihtiyaçlarına daha doyurucu cevap verebilir. Olayların sorunlu yanıyla değil, keyifli yanıyla ilgilenir.

Genç anne olmak çocukla daha iyi iletişim kurmayı sağlar. Beraber büyümenin yanlış yapma olasılığının büyük olması gibi bir takım sakıncaları olsa da doğruyu beraber bulmalarını da sağlayabilir.”

False