GeriHamilelikte Sağlık Gebelikte aşırı kusmanın bebeğe zararı var mı?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Gebelikte aşırı kusmanın bebeğe zararı var mı?

Gebelikte aşırı kusmanın bebeğe zararı var mı?

Gün içerisinde devamlı kusuyor ve yemek yemekte zorlanıyorsanız dikkat!

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Melik Yazır, gebelikte kusma ile ilgili en çok merak edilen soruları yanıtladı.

Gebelikte kusmanın nedenleri nelerdir?

Gebelikte meydana gelen hormonal değişimler özellikle de progesteron artışı aşırı kusmanın sebebi olduğu düşünülmektedir. Bununla birlikte annenin psikolojik durumunda önemlidir. Hastanın gebeliğe kendini hazır hissetmemesi bulantı ve kusmayı arttıran nedenlerdendir.

Gebelikte kusma ne zaman aşırıdır?

Gebe gün içerisinde devamlı kusup, hiçbir şey yiyip içemiyor ve kilo kaybetmeye başlamışsa vücuttaki su kaybından dolayı göz çukurlarında çökme ve idrarda azalma başlamışsa bu durumda acilen tedaviye başlamak gerekir.

Gebelikte tipik kusma nasıldır ve ne kadar sürer?

Gebelikte kusma genellikle ilk üç ay içerisinde sık görülür ve bu süre sonunda her zaman olmamakla birlikte giderek azalır. Gebelikte tipik kusma sabah gebe başını yastıktan kaldırır kaldırmaz başlar. Bu sabah kusması tipiktir.

Gebelikte aşırı kusmanın bebeğe zararı var mı

Aşırı kusmanın bebeğe zararı var mıdır?

Tedaviye erken bir aşamada başlandığında bebeğe hiçbir zararı olmaz. Ayrıca bebeğin küçük olmasından dolayı anneden beslenme ihtiyacı çok azdır.

Aşırı kusmanın anneye ne zararı olabilir?

Gebe gün içerisinde 2-3 defa kusmasına rağmen yeme ve içmeden kesilmediyse, kilo kaybetmiyorsa, vücutta su kaybına bağlı değişiklikler olmuyorsa, bu kusmalar anneye zarar vermez. Eğer gebe hiçbir şey yiyip içmeden devamlı kusuyor, kilo kaybı ve su kaybına bağlı değişiklikler başlamışsa tedaviye hemen başlamak gerekir. Bu durumda gebenin yağ depoları enerji için yakılmaya başlar. Kanda ve idrarda aseton denen yağların yakılmasından üretilen artık madde artar. Tedavi edilmez ise ileriki safhada karaciğer ve böbrek fonksiyonlarında bozulma başlar.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Melik Yazır

AY AY BEBEK GELİŞİMİ

False