GeriHamilelik Hazırlığı Gebelik Kararı Aldığımızda Neler Yapmalıyız? 111
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Gebelik Kararı Aldığımızda Neler Yapmalıyız? 111

Gebelik Kararı Aldığımızda Neler Yapmalıyız? 111

Gebeliklerin çok büyük bir kısmı herhangi bir planlama yapmadan kendiliğinden gerçekleşir. 333

Gebeliklerin çok büyük bir kısmı herhangi bir planlama yapmadan kendiliğinden gerçekleşir.

Genellikle de doktor takibi gebelik başladıktan sonra akla gelir.
Gebelik planlı bir şekilde oluşturulmak isteniyorsa ki ideal olanı budur, yapmamız gereken bazı şeyler vardır.

Öncelikle sağlık durumunuzun gebeliğe elverişli olup olmadığını tespit ettirmeniz gerekir. Kalp damar hastalıkları, solunum sistemi hastalıkları, metabolik hastalıklar, şeker hastalığı, hipertansiyon gibi gebeliği direkt olarak etkileyen unsurların var olup olmadığı belirlenmelidir.

Tam bir jinekolojik muayene yapılmalı ve ultrasonografi yapılarak rahim ve yumurtaların durumu hakkında bilgi alınmalıdır. Rahim ağzı smear testi mutlaka yapılmalıdır. Yine rutin kan testleri ihmal edilmemelidir.

Kadın ve erkeğin ailelerinde kalıtımsal geçtiği düşünülen bir hastalık varsa bununla ilgilenen genetik uzmanlarından yardım istenmeli ve planlanan gebelikte bu riskin ne olabileceği sorulmalıdır.

Kullanmakta olduğunuz ve gebelikte devam etmeniz zorunlu olan ilaçların gebeliğe etkisi hakkında mutlaka bilgi edinmelisiniz.

Gebelik planladığınızda gıdalarınıza daha fazla özen göstermelisiniz. Hormonlu ve bol karbonhidratlı yiyeceklerden kaçınmalısınız. Besinleri tabii hallerine en yakın şekliyle tüketmeli ve yeşil yapraklı salata ve sebzelere ağırlık vermelisiniz.

Sigara ve alkol gebelik üzerine çok olumsuz etkiler yapar. Bunlar genel sağlığımıza ve gebelikte bebek üzerine çok zararlı etkiler yapabilir. Bu nedenle bu toksik alışkanlıkları bırakmalı veya en aza indirmeliyiz.

Jinekolog
Op. Dr. Turgay Karakaya

GEBE KALMA DÖNEMİNİZİ HESAPLAYIN

False