GeriSağlık FMF Hastalığı (Akdeniz ateşi) nedir? FMF Hastalığı belirtileri ve tedavisi
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

FMF Hastalığı (Akdeniz ateşi) nedir? FMF Hastalığı belirtileri ve tedavisi

FMF Hastalığı (Akdeniz ateşi) nedir? FMF Hastalığı belirtileri ve tedavisi

Ailevi Akdeniz ateşi, tekrarlayan ateşlere ve karın, akciğerler ve eklemlerinizde ağrılı iltihaplanmaya neden olan genetik bir otoinflamatuar hastalıktır. Peki, genetik bir hastalık olan, Akdeniz ateşi olarak da bilinen FMF Hastalığı tam olarak nedir? İşte, FMF Hastalığı belirtileri ve tedavisi…

FMF Hastalığı Nedir?

Ailevi Akdeniz ateşi tipik olarak çocukluk döneminde teşhis edilir. Bu bozukluğun tedavisi olmasa da tedavi planınıza bağlı kalarak ailesel Akdeniz ateşinin belirti ve semptomlarını hafifletebilir veya hatta tamamen önleyebilirsiniz.

FMF genellikle çocukluk döneminde ortaya çıkar. Enflamatuar ataklar 1-3 gün sürer. Erken tedavi edilen hastalarda sonuç iyidir. FMF epizodları, tanımlanabilir bir sebep olmaksızın kendiliğinden meydana gelebilmesine rağmen, bazı durumlarda belirli tetikleyiciler tanımlanmıştır. Bu tetikleyiciler arasında enfeksiyon, travma, şiddetli egzersiz ve stres bulunur. Kadınlarda adet dönemlerinin (adetlerin) başlangıcı bir epizodu tetikleyebilir.

FMF Hastalığı Belirtileri Neler?

Ailesel Akdeniz ateşinin belirti ve semptomları genellikle çocukluk döneminde başlar. Bir ila üç gün süren saldırı adı verilen nöbetler halinde ortaya çıkarlar. Artritik ataklar haftalarca veya aylarca sürebilir.

Akdeniz ateşinin belirti ve semptomları şu şekildedir:

Ateş

Karın ağrısı

Göğüs ağrısı

Ağrılı, şişmiş eklemler

Bacaklarınızda, özellikle dizlerinizin altında kırmızı bir döküntü

Kas ağrıları

Şişmiş, hassas bir skrotum

FMF Hastalığı Nedenleri

Ailevi Akdeniz ateşi, ebeveynlerden çocuklara geçen bir gen mutasyonundan kaynaklanır. Gen mutasyonu, vücuttaki iltihaplanmanın düzenlenmesinde sorunlara neden olur.

Ailesel Akdeniz ateşi olan kişilerde mutasyon, MEFV adı verilen bir gende meydana gelir. MEFV'deki birçok farklı mutasyon, ailesel Akdeniz ateşi ile bağlantılıdır. Bazı mutasyonlar çok şiddetli vakalara neden olabilirken, diğerleri daha hafif belirti ve semptomlarla sonuçlanabilir.

FMF Hastalığı Risk Faktörleri

Ailesel Akdeniz ateşi riskini artırabilecek faktörler şunlardır:

Ailede Akdeniz atesi hastalığı olması. Ailesel Akdeniz ateşi geçmişiniz varsa, hastalık riskiniz artar.

Akdeniz kökenli olmak. Ailenizin geçmişi Akdeniz bölgesine kadar izlenebiliyorsa, hastalık riskiniz artabilir. Ailevi Akdeniz ateşi herhangi bir etnik gruptaki insanları etkileyebilir, ancak Kuzey Afrika, Yahudi, Arap, Ermeni, Türk, Yunan veya İtalyan kökenli insanlarda daha olası olabilir.

FMF Hastalığı Nasıl Teşhis Edilir?

Ailesel Akdeniz ateşini teşhis etmek için kullanılan testler ve prosedürler şunlardır:

Muayene: Doktorunuz size belirti ve semptomlarınızı sorabilir ve daha fazla bilgi toplamak için fizik muayene yapabilir.

Ailenizin tıbbi geçmişinin gözden geçirilmesi: Ailesel Akdeniz ateşi öyküsü, durumu geliştirme olasılığınızı artırır çünkü bu genetik mutasyon ebeveynlerden çocuklarına geçer.

Kan testleri: Bir saldırı sırasında, kan testleri vücudunuzda iltihaplı bir durumu gösteren belirli belirteçlerin yüksek seviyelerini gösterebilir. Enfeksiyonlarla savaşan yüksek düzeyde beyaz kan hücresi bu belirteçlerden biridir.

Genetik test: Genetik test, MEFV geninizin ailesel Akdeniz ateşi ile ilişkili bir mutasyon içerip içermediğini belirleyebilir. Genetik testler, ailevi Akdeniz ateşi ile bağlantılı her gen mutasyonunu test edecek kadar gelişmiş değildir, bu nedenle yanlış negatif sonuçlar olasılığı vardır. Bu nedenle, doktorlar tipik olarak, ailevi Akdeniz ateşini teşhis etmek için tek yöntem olarak genetik testleri kullanmazlar.

FMF Hastalığı Tedavisi

Ailesel Akdeniz ateşinin kesin bir tedavisi yoktur. Bununla birlikte tedavi, belirti ve semptomların önlenmesine yardımcı olabilir.

Ailesel Akdeniz ateşinin belirti ve semptomlarını kontrol etmek için kullanılan ilaçlar:

Kolşisin: Hap şeklinde alınan bu ilaç, vücudunuzdaki iltihabı azaltır ve atakların önlenmesine yardımcı olur. Sizin için en iyi doz stratejisini belirlemek için doktorunuzla birlikte çalışın. Bazı insanlar günde bir doz alırken, diğerleri daha küçük, daha sık dozlara ihtiyaç duyar. Yaygın yan etkiler arasında şişkinlik, karın krampları ve ishal bulunur.

Enflamasyonu önlemek için diğer ilaçlar: Belirti ve semptomları kolşisin ile kontrol edilmeyen kişiler için, iltihaplanmaya karışan interlökin-1 adlı bir proteini bloke eden ilaçlar reçete edilebilir.

False