GeriNasıl Yapılır? Fındık Yağı Nedir, Nasıl Yapılır Ve Neye İyi Gelir? Fındık Yağı Faydaları Ve Kullanımı
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Fındık Yağı Nedir, Nasıl Yapılır Ve Neye İyi Gelir? Fındık Yağı Faydaları Ve Kullanımı

Fındık Yağı Nedir, Nasıl Yapılır Ve Neye İyi Gelir? Fındık Yağı Faydaları Ve Kullanımı

Fındık, fındık ağacının verdiği bir meyvedir. Bu ağaç, Kuzey Yarımküreye ait bir ağaçtır. Ağacın yapraklarında tırtıklı kenar bulunur. Kırmızı ya da soluk sarı renkte çiçekler açar. Bu ürün, ağacın kabuğunun içinde yer alan meyvesidir. Türkiye'de de sıklıkla kullanılır. İşte, bilinmesi gereken tüm detaylar.

Fındık yağı, kavrulan fındıklardan meydana gelen ve çoğunlukla soğuk sıkım olarak üretilen bir yağ çeşididir. Rengi soluktur. Hafif derecede tatlı fındık tadını içerisinde barındırır.

Fındık Yağı Nedir?

Fındık yağı, pek çok tarifte kullanılan bir bitkisel yağ çeşidi olarak bilinir. Nemlendirici etkisi ve hoş kokusu ile öne çıkan bir yağdır. Akdeniz mutfağında da sık sık kullanılır. İçerisinde bol miktarda E vitamini bulunur. Pek çok alanda da faydası bulunan bir yağdır.

Fındık Yağı Nasıl Yapılır ve Elde Edilir?

Fındık yağı aşağıdaki aşamalar sayesinde meydana gelmektedir:
1. Fındık olgunlaşınca ağacından hasadı yapılır.
2. Hasadı yapıldıktan sonra kabuklarından ayrılıp kavrulur.
3. Sonrasında presleme işlemi uygulanır. Bu işlem kavrulmamış taze fındık ile de yapılır. Bu şekilde fındık yağı elde edilmiş olur. Bu elde edilen fındık yağı, yemek yapımında ve cilt bakımında pek çok alanda kullanılır.

Fındık Yağı Faydaları

Fındık yağının faydaları şu şekilde sıralanabilir:
1. Ciltte yumuşatıcı etkisiyle birlikte esneklik sağlar. Cildi onarır ve cildin kendisini yenilemesine katkı sağlar.
2. İçerisinde bulunan kalsiyum nedeniyle kas ve iskelet sisteminde fayda sağlayan yağlardan biridir. Kemik yapısında ise kemikleri güçlendirici etki sağlar.
3. İçerisinde bulunan E vitamini nedeniyle antioksidan özelliği gösterir. Vücutta pek çok noktaya giderek bağışıklık sistemini güçlendirir. Ciltte su kaybını önler ve nem dengesini korumaya destek olur.
4. Dikkat dağınıklığı, konsantrasyon eksikliği gibi problemlerin de önüne geçer.
5. Cilt tarafından kolay bir şekilde emilen bir yağdır. Fındık yağı cilde masaj ile birlikte uygulanarak kullanılır.
6. Kuru ya da yıpranan ciltlerin nemlendirilmesi için fayda sağlar. Kuruyan ciltlerin eski haline dönmesinde büyük rol oynar.
7. Fındık yağının saça da çok faza faydası bulunur. Saçların diplerine uygulanır ve saç diplerinin güçlenmesini sağlar. Saç bakımlarında sıklıkla tercih edilen bir üründür.
8. Bağışıklık sisteminde güçlendirici etki olması için de kullanılır. Kış aylarında vücut direncinin oluşmasında rol oynar.
9. Magnezyum ve potasyum açısından zengin olduğu için vücut yapısının gelişiminde fayda sağlar.
10. Sinir sistemi üzerinde etkili olan vitaminleri içerisinde barındırdığı için sakinleşmeyi ve rahatlamayı sağlar.
11. Boğazda meydana gelen tahriş, gıcık ya da kaşınma gibi durumları rahatlatmada da fayda sağlayan bir yağ olarak bilinir.

Fındık Yağı Nasıl Kullanılır? Fındık Yağı Kullanımı

Fındık yağı, yemek çeşitlerinde sık sık kullanılır. Kendine özgü bir kokusu olduğundan dolayı yemeklere tat verdiği bilinmektedir. Kızartmalarda da kullanıldığı bilinir. Hamur işlerinde, etli yemeklerde ya da salatalarda bu yağ çeşidi kullanılabilir.

Mineral ve vitamin açısından zengin olduğu için dolaşım ve sindirim sisteminde yararı vardır. Bu sebepten dolayı bu yağı tüketmek insan vücuduna büyük faydalar sağlar. Saç ve cilt bakımında da kullanılır. Saç diplerine uygulandığı bilinir. Kaş ve kirpik bakımında da kullanılır. Kaşları güçlendirdiği ve dökülmelerin önüne geçtiği bilinir. Bu sebepten dolayı kaş kirpik serumlarında ya da doğal saf haliyle kaş bakımında da kullanılır.

Fındık Yağı Ne İşe Yarar ve Fındık Yağı Neye İyi Gelir?

Fındık yağının pek çok yerde fayda sağladığı ve işe yaradığı bilinir. Alzheimer gibi hastalıklardan korunmada, kolesterol hastalıklarında olumlu etkisi olduğu ve lif kaynağı bakımından zengin olduğu bilinir. Güneş ışınlarını korumada, yaşlanma karşıtı olmada, antibakteriyel özellik bulundurduğu için temizliklerde işe yaradığı bilinir.

False