GeriSağlık Erkeklerde nabız kaç olmalı? Erkeklerde ideal nabız, nabız yüksekliği ve düşüklüğü nedir
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Erkeklerde nabız kaç olmalı? Erkeklerde ideal nabız, nabız yüksekliği ve düşüklüğü nedir

Erkeklerde nabız kaç olmalı? Erkeklerde ideal nabız, nabız yüksekliği ve düşüklüğü nedir

Kalbin 1 dakika içerisinde kaç kez attığı nabzı tanımlamaktadır. Sağlıklı bir vücut dengesi için birtakım sayı aralıkları belirlenmiştir. Erkeklerde nabzın ideal olarak 80 olması yeterince makul ve uygun görülmektedir. Nabzın atma hızı kişiden kişiye birtakım farklılıklar göstermektedir. Genel aralık olarak uzmanlar 60 ila 100 arasındaki tüm değerleri de normal ve sorunsuz kabul etmektedirler. Yetişkin erkeklerde bu değerler sağlıklı bir durumu işaret etmektedir. İşte, tüm detaylar.

Nabız durumu, vücutta birçok yer üzerinde söz sahibi konumunda bulunmaktadır. Onda meydana gelen bir düzensizlik, farklı sağlık sorunlarının oluştuğuna bir işaret teşkil edebilmektedir. Mutlaka onun öngörülen ideal aralıklarda olması gerekmektedir. Ortalama 70-80 civarlarındaki nabız normal kabul edilmektedir. Duruma göre bunun 100’e yaklaşması çok fazla sorun teşkil etmemektedir. Ancak yine de ideal aralıkta bir nabız sayısına yakın olunması uygun bulunmaktadır. Dikkat çekici, şüphe uyandırıcı ve vücutta buna bağlı bir rahatsızlığın hissedilmesi halinde muhakkak bir uzmandan yardımın talep edilmesi gerekmektedir.

Erkeklerde Nabız Kaç Olmalı?

Yetişkin erkekler için nabzın, 70 ila 80 rakamlarına yakın olması yeterli görülmektedir. Yine 60-65 civarları da uygun bulunmaktadır. 80’in üzerine çıkması çok aşırı tedirgin olmayı gerektirmese bu seviyeden yukarısı biraz yüksek nabız sınıfına girdiği için dikkatli olmakta fayda bulunmaktadır.

Erkeklerde nabzın durumu yaş, vücut anatomisi ve bedensel birtakım ek rahatsızlıklara bağlı olarak değişkenlik gösterebilmektedir. Sağlıklı bireylerde 60-70-80 nabız değerleri, yeterince uygun aralıklar olmaktadır.

Nabzın yaşamda daima belirli aralıklarla ölçülmesi herkes için faydalı olmaktadır. Herhangi bir rahatsızlık durumunu fark etme noktasında bu oldukça işe yaramaktadır. Erkeklerde nabız değerlerini standart açıdan farklı hale getiren en temel husus, yaş olmaktadır.

Erkek çocuklarda nabız değerleri yetişkinlere kıyaslar biraz daha değişebilmektedir. 10 ila 12 yaş grubundaki erkek çocukların birçoğunda ortalama olarak nabız, 85 civarlarındadır. 14 yaşa yakın olduğun ortalama değerler 80’e düşmektedir.

14,15 ve 16 yaş erkek çocukları için uzmanlar, 75 nabız değerini uygun görmektedirler. Reşit yaşa yaklaşmış veya reşit olan erkeklerde 70 değeri sağlıklı bulunmaktadır. Vücut anatomisi bakımından kişilerde nabız değerleri ufak birtakım değişkenlikler gösterebilmektedir.

Erkeklerde İdeal Nabız

Dünyada birçok kişi üzerinde yapılan araştırma erkeklerde ideal nabzın 70 ve 80 seviyeleri olduğunu göstermektedir. Ancak günlük yaşamdaki rutinler, beslenme, hareketli veya hareketsiz yaşam, mental ruh hali gibi unsurlar da erkeklerde nabız üzerinde bazı değişkenlikler meydana getirebilmektedir.

Psikolojik açıdan korku ve heyecan duygularının yaşanması gibi hallerde kalp daha hızlı artar ve nabız değerleri yükselir. Vücudun bu anlamda kronik bir halde olmaması, kişi için olumlu bir gelişmedir. Çünkü değerler tekrardan uygun durumda ideal seviyelere geri döner.

İdeal nabız değerlerindeki değişkenliklerde tüm her şeyi titizlikle analiz etmekte fayda vardır. Sıklıkla değerlerde birtakım değişkenliklerin olmasından şüphe etmek gerekmektedir. İyi bir uzman doktordan konuyla ilgili tavsiyeler almak ve ona muayene olmak önem teşkil etmektedir.

Nabız Yüksekliği ve Düşüklüğü Nedir?

Nabız yüksekliği, 1 dakikada nabız atım sayısının 100’ün üzerine çıkması demektir. Bu ciddi birtakım sorunların varlığına işaret etmektedir. Bu durumun uzun sürmesi ve kronik şekilde meydana gelmesi, ciddi şekilde onunla ilgilenmeyi gerektirmektedir. Dinlenme halinde bunun olması istenmemektedir.

Birtakım kalp rahatsızlıkları, tiroid problemleri ve ağır fiziksel aktiviteler bu tabloyu ortaya çıkarabilmektedir. Nabız düşüklüğü ise standart olan 60 sayısından nabzın daha az olması durumunu ifade etmektedir.

Aktif olarak sporla ilgilenen insanlarda nabız bazen 40’a kadar bile düşebilmektedir. Ancak normal kişilerde 60’ın altında seyreden nabızdan şüphe etmek gerekmektedir. Altta yatan sebebin bulunması son derece önemli olmaktadır. Nabzın 100’ün üzerinde olması taşikardi, 60’ın altında olmasıyla bradikardi olarak adlandırılmaktadır.

False