GeriSağlık Erkeklerde Kasık Fıtığı Neden Ve Nerede Olur? Kasık Fıtığı Ağrısına Ne İyi Gelir Ve Nasıl Geçer
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Erkeklerde Kasık Fıtığı Neden Ve Nerede Olur? Kasık Fıtığı Ağrısına Ne İyi Gelir Ve Nasıl Geçer

Erkeklerde Kasık Fıtığı Neden Ve Nerede Olur? Kasık Fıtığı Ağrısına Ne İyi Gelir Ve Nasıl Geçer

Erkeklerin büyük bir kısmında görülen bir sağlık problemi olan kasık fıtığı, erken dönemde tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Mide bulantısı, şişlik ve ağrı ile kendini gösteren kasık fıtığı, adından da anlaşıldığı gibi kasıklarda meydana gelen fıtıklar olarak bilinir. Erkeklerde ortaya çıkma olasılığı kadınlara oranla daha fazladır. Karın duvarı fıtıkları arasında en yaygın görüleni de asık fıtığıdır. Kasık fıtığı, karın içerisinde dokuların anormal biçimde dışarı çıkıp cildin yüzeyinde şişlik meydana getirmesidir. Yeni doğan kişilerde de görülebilir. Peki erkeklerde kasık fıtığı neden ve vücudun hangi bölgelerinde olur? Erkeklerde kasık fıtığına iyi gelen şeyler nelerdir? İşte, merak edilen tüm detayları ayrıntıları ile derledik.

Genel olarak erkeklerde kendini gösteren bir hastalık olan kasık fıtığı, her yaş grubunda ve tüm cinsiyetlerde görüle bir hastalık olarak tanımlanabilir.

Erkeklerde Kasık Fıtığı Neden Olur?

Kasık fıtığı, görülme olasılığı olarak erkeklerde daha fazladır. Bunun nedeni fiziksel olarak erkeklere ait olan kasık kanallarının kadınlara oranda daha zayıf olmasından kaynaklanır. Normal durumlarda testis doğum sonrasında kasık kanalından aşağı doğru iner, kanal da kapanır. Eğer kapanmıyorsa fıtık ortaya çıkabilir. Kasık fıtığına neden olan diğer nedenler aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  1. Daha önceden travma geçirmiş olmak,
  2. Karın kaslarını zorlayıcı ve zedeleyici hareketlerde bulunmak,
  3. Şiddetli bir biçimde öksürmek,
  4. Kabızlık durumu,
  5. Fazla kilolu olmak,
  6. Aşırı egzersiz yapmak ya da vücudu çok yormak,
  7. Prostat kanseri gibi prostat hastalıklarına sahip olmak,
  8. Bağ dokusunda zayıflama olması,
  9. Genetik nedenler,
  10. Kronik olarak gelişen kabızlık,
  11. Önceki dönemlerde fıtık ameliyatı geçirilmesi,
  12. Karın içerisinde tümör meydana gelmesi
  13. Prematüre olarak dünyaya gelmek,
  14. Aşırı sigara kullanımı olarak sıralanabilir.

Kasık Fıtığı Ağrısına Ne İyi Gelir?

Hafif şiddetli olan kasık ağrılarına evde kolay bir şekilde tedavi yolları uygulanabilir. Dinlenmek her hastalığa iyi geldiği gibi kasık ağrısına da iyi gelecektir. Ağrı çeken kişi kendisini rahatlatmalı ve rahatlatıcı bitki çayları tüketmelidir. Ağrının ne denli olduğuna ne kadar sürdüğüne göre tedavi yolu değişiklik gösterir. Evde kolay bir şekilde hazırlanan karışımlar doğal ağrı kesici niteliğinde olabilir. Bal ya da pekmez ile birlikte karıştırılan bitki çayları tüketilebilir.

Erkeklerde Kasık Fıtığı Nerede Olur?

Erkeklerde kasık fıtığı karın bölgesi ya da kasıkta gelişme gösterebilir. Genel olarak bu fıtık daha çok sağ taraftaki kasıkta görülür. Bu alanda ağrısı ve sızısı olan kişiler mutlaka bir genel cerrah uzmanına gitmelidir. Kasık fıtığının belirlenmesindeki en büyük etken kasıkta bulunan şişlik olarak açıklanabilir.

Erkeklerde Kasık Fıtığı Tedavisi Nasıl Olur?

Hastalığın şiddeti ve kişinin fiziksel yapısına uygun olarak tedavi yolu izlenir. Erkeklerde meydana gelen kasık fıtığında herhangi bir ilaç tedavisi bulunmaz. Tek ve en kesin çözüm yolu olarak cerrahi yöntem uygulanır. Kişiye göre değişen durumlar dışında cerrahi işlem yani ameliyat yapılması uygundur.

Fizyolojik yapıya bağlı olarak ameliyat edilecek bir durum olmadığı zaman hekimin önerisi ile beraber kasık bağı kullanılabilmektedir. Kasık bağları bacakların hareketini sınırlamada ve fıtığın daha fazla dışarı çıkmasını engeller. Kasın bağının kenardan çıkması halinde sıkışıp boğulmasına sebep olabilen bu durumun yanı sıra mümkün olabildiğinde cerrahi işlem önerilir.

Kasık fıtığı ameliyatında var olan en temel amaç fıtığın karın içine konulması, kese oluşmasını ortadan kaldırması ve çıkıntıya neden olan boşluğun kapanması amacıyla karın duvarında yer alan sorunun çözülmesi olarak bilinir.

 

False