GeriEtkinlikler En Bireysel Hareket: “Van’da Yılbaşı”
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

En Bireysel Hareket: “Van’da Yılbaşı”

En Bireysel Hareket: “Van’da Yılbaşı”

Onların derdi, herkesin bireysel olarak da bir yardım yapabileceğini göstermek.

23 Ekim’de yerle bir olan Van, yeni yıla bir dolu acıyla girerken oradakilerin acılarını paylaşmak için daha az sayıda da olsa organizasyonlar sürüyor. Bunlar içinde en bireysel hareketlerden biri de “Van’da Yılbaşı” sloganıyla yola çıkan Sevinç Büyükuran ve arkadaşları. Onların derdi, herkesin bireysel olarak da bir yardım yapabileceğini göstermek.

Özel bir firmada Lojistik & Operasyon yetkilisi olarak çalışan Büyükuran, deprem sonrası Ataşehir Belediyesi’nin yardım kampanyasında gönüllü olarak çalışmış. Kendi de gönderdiği kabanların cebine başsağlığı dileklerini ve telefon numarasını eklemiş. Sonrasında gelen telefonlar ise bugün başlattığı bireysel hareketin de kafasında şekillenmesini sağlamış. Yılbaşında eğlenceye harcayacağı parayı, Van’da ihtiyaç sahibi ailelere ulaştırmak ve onlarla bir yılbaşı gecesi geçirmek için hazırlık yapan Büyükuran, gerekli irtibatı kurabilmek için Facebook’ta Van'da Yılbaşı adıyla bir etkinlik oluşturmuş.

“Babasız büyümenin ne demek olduğunu biliyorum”

Sevinç Büyükuran “Van’da Yılbaşı” fikrinin nasıl geliştiğini şöyle anlatıyor: “Kabanlara koyduğum notlara 1 hafta içinde 3 aileden dönüş oldu Erciş’ten. Yardımların bir kısmının ulaşmış olması beni çok mutlu etti. İlk 2 aile teşekkür için döndü. 3. arayan ise teşekkür etmek için arayan 14 yaşındaki Gökhan’dı ve bir ihtiyacı olup olmadığını sorduğumda battaniye istedi. Ne para ne de başka bir şey, sadece battaniye. İşte o zaman “Bu yardımların ne kadarı gitti oradaki insanlara?” diye düşünmeye başladım.

Bu 5 çocuklu Çınar ailesiyle iletişime geçtim ve öğrendim ki babaları Irak’ta çalışan bir inşaat işçisi. Depremde gelip ailesine baraka yapmış ve geri dönmüş. Gökhan şu anda evin reisi konumunda ve hiçbiri okula gidemiyor. Kendi yaşadığım hayat ile onlarınkini düşündüm. Bir nevi babasız büyüyorlar üstelik ve ben de Darüşşafaka mezunuyum, babasız büyümenin ne demek olduğunu gayet iyi biliyorum. O nedenle nasıl olursa olsun yardım etmek istedim.

Yılbaşı etkinliği bunlardan biri. Dışarıda harcayacağım parayı orası için harcayacağım. Arkadaşlarımla böyle bir kampanyaya dönüştürdük, herkes bir eldiven, bere vs. getirdi. Botlar alındı hepsinin ayak numarasına göre. Yılbaşında onları ziyarete gideceğiz ve bizimle birlikte olan herkese çok teşekkür ediyorum. Oraya fiili olarak gitmese de bizimle gelecek çok insan var şimdiden.”

İsteyen herkes kargo ile yardım ulaştırabilir

Facebook’taki etkinliği biraz geç duyurduklarını söyleyen Büyükuran, “Bunu bireysel olarak böyle bir yardımın da yapılabileceğini göstermek amaçlı açtık, duyan herkes illa bize bir şeyler getirsin diye değil. Çünkü bizim götürebileceğimiz eşya sınırı belli, maksimum 4 bavul ve sırt çantaları. Fazlasını kargo ile gönderip oradan teslim alacağız ve elimizle ailelere ulaştıracağız.

31 Aralık Cumartesi günü yola çıkacağız ve aynı günün öğlen saatlerinde orada olacağız. Cumartesi günü kargo şirketleri açık. Erciş’teki merkez Aras Kargo’dan gidip alabileceğiz gönderileri. Haydarbey ve Topraklı Köyü’ne gideceğiz. Yardım yapmak isteyenler cumartesi öğlene kadar orada olacak şekilde gönderim yapabilirler. En geç 28 Aralık Çarşamba günü teslim etmeleri gerecek bu durumda. Kullanılmış eşya olmamasına özen gösteriyorum tabii ben yılbaşı hediyesi de olacağı için.”

Nakit yardımlar nasıl değerlendirilecek?

“Buradan gıda ürünü götürmek zor olacağı için özellikle yakınlarımdan gelen nakit yardımlarla orada alışveriş yapıp dağıtmayı düşünüyoruz. Bir kısmını da ailelere vermeyi istiyorum. Yardımların ulaştığını ispatlamak için de gittikten sonra yaptığımız çekimleri Facebook sayfamızdan yayımlayacağız.

Para yardımı yapmak isteyenler bana ulaştıklarında bir hesap numarasına yönlendireceğiz. Yakın çevrem dışındakilerin güvenmemesi gibi durumlar da olabilir. Daha düne kadar tanımadığım kişilerden nakdi bir yardım almayı düşünmemiştim açıkçası. İlgi artınca bu paranın ulaştığını göstermenin tek yolu olarak alışverişlerin fişlerini alıp bunu yayımlama olacağını düşündüm.”

“Tombala oynayacağız”

Yılbaşı gecesini çocuklar tombala oynayarak ve biraz da olsa onlara neşe aşılayarak geçireceklerini söyleyen Büyükuran, o gece Van’da daha çok ziyaretçinin olması için herkese yürekten çağrıda bulunduklarını dile getirerek “Bu kampanyayı daha genişletmek ve çok büyük kitlelere ulaştırmak isteyen kurumlar olursa da organizasyon için çalışırım” dedi.

Hazırlayan: Hanife Yaşar

AFETTE ÇOCUKLARIN YAŞADIĞI TRAVMA

False