GeriSağlık Eklemler neden ağrır?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Eklemler neden ağrır?

Eklemler neden ağrır?

Kilo sorunları ve çeşitli hastalıkların sonucunda meydana geliyorlar!

Kilo sorunları, bazı spor aktiviteleri veya çeşitli hastalıkların sonucu olarak meydana gelen eklem ağrıları hem gençlerde hem de yaşı geçkin kişilerde görülebiliyor. Kalça, diz ve ayak bileğindeki eklem ağrılarının daha sık görüldüğünün ve hareket etmeyi dahi zorlaştırdığının altını çizen Doç. Dr. Levent Köstem, bu ağrıların altında yatan nedenleri anlattı.

Eklem ağrıları geliştiği yaşa göre ikiye ayrılır:

1) Genç yaşta görülenler

Gençlerde görülen eklem ağrılarının nedenleri; eklemdeki burkulma, incinme gibi yaralanmalar sonucunda gelişir. Menisküs yaralanmaları, eklem bağlarının yırtıkları ve bu yaralanmalara eşlik eden kıkırdak yaralanmaları ağrıların en büyük nedenleri arasındadır. Hareketsizlik, kilo fazlalığı ve obezite tüm eklem ağrılarının başlıca nedenleri arasında yer alır. Sigara içen hastalarda eklem ağrıları daha sık görülür. Yine diyabet hastalarının ağrıları daha sık olmakta ve daha zor geçmektedir.

2) 55-60 yaşından sonra görülenler

Görülmesinin temel nedenleri; yıllar içinde eklemlerin (özellikle yük taşıyanların) eskimesi, kıkırdakların kalitelerini kaybetmeleridir. Eklem kıkırdakları son derece parlak ve kaygan dokulardır. Zaman, yaş, genetik faktörler, geçirilmiş travmalar gibi nedenlerle kıkırdakların kalitesi bozulur ve giderek ağrı yapmaya başlarlar.

Eklem ağrılarının altında yatan sebepler

Kilo: Eklem ağrılarında önemli bir nedendir. Kilo ile birlikte kişinin bacak adaleleri de zayıflar, güç kaybı meydana gelir; bu nedenlerle de ağrılar giderek artar.

Eklem yaralanmaları: Geçmiş yıllarda geçirilmiş eklem yaralanmaları, kıkırdakların aşınmasına yol açar ve halk arasında kireçlenme diye bilinen artroz gelişimine neden olur.

Romatizmal hastalıklar: Eklem ağrılarının bir diğer nedeni de romatizmal hastalıklar ve bu hastalıkları taklit eden bazı benzer hastalıklardır. Eklem içinde ‘sinovya’ denilen zar aşırı büyür ve ağrı yaparak zaman içinde eklem kıkırdağının aşınmasına yol açar.

Eklem kırıkları: Daha önce geçirilmiş eklem veya ekleme yakın kırıklar, eklem ağrılarının önemli bir nedenidir. Bu tip yaralanmalarda eklem kıkırdağında bozulmalar görülür, bozulmalar ise aşırı eklem ağrılarına neden olur.

Eklem iltihapları: Eklemlerin mikrobik iltihapları da önemli bir ağrı nedenidir. Geliştiği takdirde kişinin ekleminde ciddi sakatlıklar bırakacak hastalıklardır. Çoğunlukla cerrahi işlem gerektiren hastalıklardır.

False