GeriBebek Beslenmesi Devam sütüne ne zaman başlanmalı?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Devam sütüne ne zaman başlanmalı?

Devam sütüne ne zaman başlanmalı?

Hem besleyici hem de bebeği tok tutuyor.

Çocuk doktorları her zaman anne sütünü destekliyor. Tüm bebekleri anne sütü ile beslenmeli. Unutmamalıyız ki her canlının sütü kendi yavrusu için en iyi gıdadır. Her annenin de normalde sütü olur. Alternatif sütlere geçmeden önce anneye kendi sütünü vermesi için destek ve yardımcı olunmalı. Annenin yedikleri sütünü etkiler. Ama annenin rahat ve mutlu olması, kaygılarının giderilmesi çok daha fazla etkiler. Bu nedenle annenin midesinden çok ruhunu beslenmeli ki sütü bol olsun.

Ancak bazen her şeye rağmen annenin sütü olmayabilir veya az olabilir. O zaman alternatif sütlere geçilir. Bunlar genellikle inek sütü bazlı süt tozlarıdır. İnek sütü inek yavrusu için ideal olmakla beraber insan yavrusu için pek uygun değildir. Bu nedenle bir yaşına kadar verilmemelidir. Ancak birtakım işlemlerden geçirildikten sonra verilebilir. Bu işlemler sırasında inek sütündeki gereksiz ve zararlı olabilecek fazlalıklar çıkarılıp eksikleri de tamamlanmaya çalışılmıştır. Bu şekilde doğumdan itibaren bebeklere verilebilir ve büyüyen çocuğun değişen ihtiyaçlarına göre farklı içeriklerde piyasaya sürülür. Devam sütleri de bunlardandır.

Devam sütü nedir?

Normalde bebek büyüdükçe anne sütünün içeriği de bebeğin ihtiyaçlarına göre değişir. Bu mükemmel bir şeydir. Ancak formül sütlerde böyle bir şey yoktur. Bebeğin ayına göre değişik aylarda farklı içerikte sütler üretmek gerekir. Altıncı aydan sonra verilen formül bebek sütlerine devam sütü denmektedir.

Tüm bebeklere devam sütü verilir mi?

Bütün bebeklerin devam sütü alması diye bir şey yoktur. Anne sütü yeterliyse kesinlikle devam sütü verilmemelidir. Anne sütü olmayan veya yetersiz olan bebeklere altıncı aydan sonra anne sütü yerine verilmeli. İlk aylarda verilen bebek sütüne göre daha besleyici daha çok tok tutan ve sindirimi biraz daha zor olan süttür.

Devam sütü ne zaman verilir?

İster anne sütü alsın, isterse devam sütü alsın altıncı aydan sonra bebekler ek gıdaya da başlar. Çocuğun durumuna ve ihtiyacına göre sebze çorbaları, yoğurt, kahvaltı, tarhana çorbası, kaşık maması gibi ek gıdalar verilebilir. Bunların hepsi her çocuğa verilmez. Çocuğun ihtiyacına göre bunlardan 1-2 tanesi gün içinde öğün olarak verilip geri kalan öğünler devam sütü verilir. 6 -8 aylık bir bebeğe günde 4 defa devam sütü verilebilir. Gün içinde hangi saatte vereceğiniz çok önemli olmamakla beraber ek gıdaları genellikle gün içinde verilmeli. Sebze çorbası ve yoğurdun gece verilmemesi öneriliyor.

Ne kadar devam sütü verilmeli?

Doğru orantıda hazırlamak ve doğru zamanda vermek kaydıyla bebeğin ne ne kadar yiyeceğine karışılmamalı. Bebek istediği kadar yemeli.

Bu kurallara dikkat!

  • Bir çocuğa ne vereceğimiz ve ne zaman vereceğimiz bizim kararımız; ne kadar yiyeceği her zaman çocuğun kararıdır. Çok fazla ya da az da yese ona saygı göstermeliyiz. Az yedi diye zorlamamalıyız.
  • Öğün araları 3-4 saat olmalı, gece bir kez uzun bir ara vermeliyiz (6-7 saat) . Bebek büyüdükçe mide hacmi de artacağından bir öğünde yediği miktar artacak, buna karşılık öğün araları uzayacaktır.
  • Dokuzuncu aydan itibaren ek gıdaları sabah-öğlen-akşam şeklinde büyükler gibi üç ana öğün halinde toplayıp aralarda da 3 öğün yiyebildiği kadar devam sütü verebiliriz.
  • 1 yaşından itibaren çocuk büyükler gibi 3 öğün normal yemekleri menü şeklinde çeşitlendirerek (tuz ve şeker yok ya da çok az) yemeli, 2 öğün de devam sütü verilebilir. Yine bir yaşından sonra anne sütü almıyorsa gece beslenmemeli.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı İsmail Doğancalı

False